A1 (Frankrijk): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
109 bytes toegevoegd ,  15 dec 2014
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 98: Regel 98:
==Routebeschrijving==
==Routebeschrijving==


De A1 is een snelweg in het noorden van Frankrijk. De weg gaat vrijwel kaarsrecht van Lille naar Parijs, door een vlak en leeg landschap, grotendeels parallel aan de TGV-lijn Parijs-Lille. Toch staat de A1 over het algemeen niet zo heel slecht bekend. Het feit dat de weg over de gehele lengte minimaal 2x3 rijstroken heeft en asfalt als een biljartlaken zorgt ervoor dat de 211 kilometers vlot voorbijgaan.  
De A1 is een snelweg in het noorden van Frankrijk. De weg loopt vrijwel kaarsrecht van Lille naar Paris, door een vlak en leeg landschap en grotendeels parallel aan de TGV-lijn Paris-Lille. Toch staat de A1 over het algemeen niet zo heel slecht bekend. Het feit dat de weg over de gehele lengte minimaal 2x3 rijstroken heeft met asfalt als een biljartlaken zorgt ervoor dat de 211 kilometers vlot voorbijgaan.  


De meeste reizigers proberen op weg naar het zuiden het deel over de A1 zo snel mogelijk te passeren. Onterecht, zo zal de folder van de lokale VVV zeggen, maar in de praktijk heeft het deel van Picardië waar de A1 doorheen loopt vrij weinig bijzonders te bieden, afgezien van wat Eerste Wereldoorlog-gerelateerde zaken en een mooi bos bij Compiègne.  
De meeste reizigers proberen op weg naar het zuiden het deel over de A1 zo snel mogelijk te passeren. Onterecht, zo zal de folder van de lokale VVV zeggen, maar in de praktijk heeft het deel van Picardië waar de A1 doorheen loopt vrij weinig bijzonders te bieden, afgezien van wat Eerste-Wereldoorlog-gerelateerde zaken en een mooi bos bij Compiègne.  


De weg begint in Lille, iets westelijker dan de meeste kaarten suggereren, in het verlengde van de D656 en de A25. Na een kort stukje naar het oosten buigt de weg naar het zuiden richting Parijs. Na een karakteristiek stukje met hoge bomen aan weerszijden van de weg volgt een druk, tolvrij stuk door een dichtbevolkte regio met veel industrie. Vanaf Carvin loopt het TGV-spoor parallel aan de weg en loopt de route langs het knooppunt met de [[A21 (Frankrijk) |A21]], dat de aandacht vooral trekt door een grote mijn vlak achter deze kruising.
De weg begint in Lille, iets westelijker dan de meeste kaarten suggereren, in het verlengde van de D656 en de [[A25 (Frankrijk)|A25]]. Na een kort stukje richting oosten buigt de weg naar het zuiden af richting Paris. Na een karakteristiek stuk met hoge bomen aan weerszijden van de weg volgt een druk, tolvrij stuk door een dichtbevolkte regio met veel industrie. Vanaf Carvin loopt het TGV-spoor parallel aan de weg en loopt de route langs het knooppunt met de [[A21 (Frankrijk) |A21]], dat de aandacht vooral trekt door een grote mijn vlak achter deze kruising.


Even later bij Arras komt het eerste tolstation en gaat de weg, voorzien van zeer antiek aandoende [[lijnverlichting]], verder als [[tolweg]], met direct erna een splitsing met de [[A26 (Frankrijk) |A26]]. Hier wordt het lange-afstandsverkeer gesplitst, waarbij de richting Parijs/Bordeaux rechtdoor gaat, en Reims/Lyon eraf. Bij Combles voegt de [[A2 (Frankrijk) |A2]] uit de richting [[Brussel]] zich bij de A1, wat tot meer verkeer op deze weg leidt. Samen met de spoorlijn loopt de A1 nu door een meer verlaten regio met weinig afritten en weinig afwisseling in het landschap door naar het zuiden.
Even later bij Arras komt het eerste tolstation en gaat de weg, voorzien van zeer antiek aandoende [[lijnverlichting]], verder als [[tolweg]], met direct erna een splitsing met de [[A26 (Frankrijk) |A26]]. Hier wordt het lange-afstandsverkeer gesplitst, waarbij de richting Paris/Bordeaux rechtdoor gaat en de richting Reims/Lyon afslaat. Bij Combles voegt de [[A2 (Frankrijk) |A2]] uit de richting [[Brussel]] en Mons zich bij de A1, wat tot meer verkeer op deze weg leidt. Samen met de spoorlijn loopt de A1 nu door een meer verlaten regio met weinig afritten en weinig afwisseling in het landschap verder naar het zuiden.


Het is dan ook opvallend dat er bij Deniécourt opeens een enorm infrastructureel [[knooppunt]] volgt, midden in een soort niemandsland. De [[A29 (Frankrijk) |A29]] (Amiens-St.Quentin) kruist hier de A1 en ten noordwesten van het knooppunt is het enorme TGV-station Haute-Picardie te vinden. Daarna volgt weer een stuk van zo’n 50 km zonder noemenswaardige punten, totdat de TGV de weg kruist nabij Compiègne.  
Het is dan ook opvallend dat er bij Deniécourt opeens een enorm infrastructureel [[knooppunt]] volgt, midden in een soort niemandsland. De [[A29 (Frankrijk) |A29]] (Amiens-St.Quentin) kruist hier de A1 en ten noordwesten van het knooppunt is het enorme TGV-station Haute-Picardie te vinden. Daarna volgt weer een stuk van zo’n 50 km zonder noemenswaardige punten, totdat de TGV de weg kruist nabij Compiègne.  


Enigszins verrassend wordt het landschap daarna nog fraai ook. Door het Oisedal gaat de A1 door diverse bossen en heuvels. Daarna passeert de weg het tolstation bij Senlis en het pretpark Parc Astérix. Vervolgens begint de drukte van de regio Parijs. Eerst is er de aansluiting op de Francilienne in oostelijke richting en daarna volgt vliegveld Charles-de-Gaulle in Roissy met 2 korte tunnels. Kort achter elkaar volgen twee grote knooppunten met rondwegen om Parijs, de [[A104 (Frankrijk) |A104]] (de Francilienne) en de [[A3 (Frankrijk) |A3]]/[[A86 (Frankrijk) |A86]]. Bij le Blanc Mesnil volgt een fraaie, futuristische overkapping om de overlast voor omwonenden te verminderen en de omgeving wordt steeds voller als de weg Parijs nadert. Kronkelend arriveert de steeds bredere A1 via een lang viaduct bij Saint-Denis door de dichte bebouwing op de [[Boulevard Périphérique]] bij Porte de la Chapelle.
Enigszins verrassend wordt het landschap daarna nog fraai ook. Door het Oisedal gaat de A1 door diverse bossen en heuvels. Daarna passeert de weg het tolstation bij Senlis en het pretpark Parc Astérix. Vervolgens begint de drukte van de regio Paris. Eerst is er de aansluiting op de [[Francilienne]] in westelijke richting en daarna volgt vliegveld Charles-de-Gaulle in Roissy met 2 korte tunnels. Kort achter elkaar volgen twee grote knooppunten met rondwegen om Paris, de [[A104 (Frankrijk) |A104]] (de Francilienne) en de [[A3 (Frankrijk) |A3]]/[[A86 (Frankrijk) |A86]]. Bij le Blanc Mesnil volgt een fraaie, futuristische overkapping om de overlast voor omwonenden te verminderen en de omgeving wordt steeds voller als de weg Paris nadert. Kronkelend arriveert de steeds bredere A1 via een lang viaduct bij Saint-Denis door de dichte bebouwing op de [[Boulevard Périphérique]] bij Porte de la Chapelle.


==Geschiedenis==
==Geschiedenis==


De A1 is één van de oudere snelwegen in Frankrijk en is voornamelijk in de jaren 50 en 60 aangelegd. Het eerste deel opende op 23 oktober 1954 tussen Carvin en Lille. In april 1958 opende het deel tussen Fresnes en Carvin, waarbij nadruk gelegd werd op het belang van de industriële regio in het noorden van Frankrijk. Op 30 december 1964 opende het eerste deel bij Paris, tussen Le Bourget en Senlis. Op 29 november 1965 werd dit deel noordwaarts verlengd naar Roye. Op 17 december 1965 opende het deel tussen Paris en St. Denis, het zuidelijkste deel van de A1. In augustus 1966 volgde het deel van St. Denis naar Le Bourget, waarmee het Parijse deel voltooid was. Later dat jaar, op 16 december 1966, opende de verlenging van Roye naar Bapaume, waarmee de A1 steeds meer vorm begon te krijgen als lange-afstandssnelweg. Op 10 februari 1967 opende het knooppunt met de [[Boulevard Périphérique]] in Paris. Op 29 november 1967 opende het laatste deel tussen Bapaume en Fresnes, waarmee de A1 in zijn huidige vorm voltooid was.  
De A1 is één van de oudere snelwegen in Frankrijk en is voornamelijk aangelegd in de jaren '50 en '60 van de 20e eeuw. Het eerste deel opende op 23 oktober 1954 tussen Carvin en Lille. In april 1958 opende het deel tussen Fresnes en Carvin, waarbij nadruk gelegd werd op het belang van de industriële regio in het noorden van Frankrijk. Op 30 december 1964 opende het eerste deel bij Paris, tussen Le Bourget en Senlis. Op 29 november 1965 werd dit deel noordwaarts verlengd naar Roye. Op 17 december 1965 opende het deel tussen Paris en St. Denis, het zuidelijkste deel van de A1. In augustus 1966 volgde het deel van St. Denis naar Le Bourget, waarmee het Parise deel voltooid was. Later dat jaar, op 16 december 1966, opende de verlenging van Roye naar Bapaume, waarmee de A1 steeds meer vorm begon te krijgen als lange-afstandssnelweg. Op 10 februari 1967 opende het knooppunt met de [[Boulevard Périphérique]] in Paris. Op 29 november 1967 opende het laatste deel tussen Bapaume en Fresnes, waarmee de A1 in zijn huidige vorm voltooid was.  


In de jaren 90 is de A1 over de gehele lengte naar minimaal 2x3 rijstroken verbreed.
In de jaren '90 van de 20e eeuw is de A1 over de gehele lengte naar minimaal 2x3 rijstroken verbreed.


===Openstellingsgeschiedenis===
===Openstellingsgeschiedenis===
Regel 142: Regel 142:
==Toekomst==
==Toekomst==


Voor de A1 zelf zijn voorlopig geen spectaculaire plannen, afgezien van het uitbreiden van de overkapping in de voorsteden bij Parijs.  
Voor de A1 zelf bestaan voorlopig geen spectaculaire plannen, afgezien van het uitbreiden van de overkapping in de voorsteden bij Paris.  


Er wordt wel gesproken over alternatieven voor de A1. Tussen Parijs en Amiens loopt al een goed alternatief in de vorm van de [[A16 (Frankrijk) |A16]]. Omdat deze bij Amiens afslaat naar het westen, wordt er gestudeerd op een nieuwe [[snelweg]] parallel aan de A1 die vanaf de [[A16 (Frankrijk) |A16]] bij Amiens richting de Belgische grens even ten westen van Lille zou moeten gaan lopen.  
Er wordt wel gesproken over alternatieven voor de A1. Tussen Paris en Amiens loopt al een goed alternatief in de vorm van de [[A16 (Frankrijk) |A16]]. Omdat deze bij Amiens afslaat naar het westen wordt er gestudeerd op een nieuwe [[snelweg]] parallel aan de A1 die vanaf de [[A16 (Frankrijk) |A16]] bij Amiens richting de Belgische grens even ten westen van Lille moet lopen.  


Verder zijn er een aantal plannen bij Parijs die de A1 kunnen ontlasten. Zo wordt er gepraat over het afmaken van de [[A16 (Frankrijk) |A16]] tot aan de Francilienne. Deze weg zal het makkelijker maken van de A1 naar de [[A16 (Frankrijk) |A16]] te gaan, en andersom. Deze werkzaamheden zijn waarschijnlijk in 2016 afgerond.
Verder bestaat een aantal plannen bij Paris om de A1 te ontlasten. Zo de [[A16 (Frankrijk) |A16]] doorgetrokken tot aan de [[Francilienne]]. Deze weg zal het makkelijker maken om van de A1 naar de [[A16 (Frankrijk) |A16]] te gaan en andersom. De werkzaamheden hiervoor zijn waarschijnlijk in 2016 afgerond.


==Verkeersdrukte==  
==Verkeersdrukte==  


De A1 is een belangrijke [[snelweg]], en daarmee is het gedurende het hele jaar een drukke route. In de zomer kunnen toeristen bijdragen aan de drukte. Het tolvrije deel in de dichtbevolkte omgeving tussen Lille en de [[A26 (Frankrijk) |A26]] bij Arras kan drukte opleveren. Daarna gaat het over het algemeen wel, totdat het richting Parijs steeds drukker wordt. Vooral het laatste deel door de voorsteden van Parijs is enorm filegevoelig.
De A1 is een belangrijke [[snelweg]] en daarmee is het gedurende het hele jaar een drukke route. In de zomer kunnen toeristen bijdragen aan de drukte. Het tolvrije deel in de dichtbevolkte omgeving tussen Lille en de [[A26 (Frankrijk) |A26]] bij Arras kan drukte opleveren. Daarna gaat het over het algemeen wel, totdat het richting Paris steeds drukker wordt. Vooral het laatste deel door de voorsteden van Paris is enorm filegevoelig.


==Verkeersintensiteiten==
==Verkeersintensiteiten==
Regel 158: Regel 158:
==Alternatieven==  
==Alternatieven==  


Direct langs de A1 loopt de tolvrije [[N17 (Frankrijk)|N17]] (deels D1017) naar Parijs. Een route door dorpjes door een saai landschap, die veel tijd kost. Een ander alternatief is de [[N2 (Frankrijk)|N2]] tussen het Belgische Mons, via Maubeuge, Laon en Soissons naar Parijs. Deze route is iets minder saai, iets vlotter en daarmee een iets beter alternatief. Weer een ander idee kan zijn om vanuit België via Valenciennes over de A2 naar de A1 te rijden. Deze weg is echter (zoals vele wegen in het departement Nord) van matige kwaliteit, en de route leidt langs het drukke Brussel.
Direct langs de A1 loopt de tolvrije [[N17 (Frankrijk)|N17]] (deels D1017) naar Paris. Een route door dorpjes door een saai landschap, die veel tijd kost. Een ander alternatief is de [[N2 (Frankrijk)|N2]] tussen het Belgische Mons, via Maubeuge, Laon en Soissons naar Paris. Deze route is iets minder saai, iets vlotter en daarmee een iets beter alternatief. Weer een ander idee kan zijn om vanuit België via Valenciennes over de A2 naar de A1 te rijden. Deze weg is echter (zoals veel wegen in het departement Nord) van matige kwaliteit en de route leidt langs het drukke Brussel.


Een echt goed alternatief is de [[A16 (Frankrijk) |A16]]. Deze route is landschappelijk fraai, een zeldzaamheid in Noord-Frankrijk, en gaat via Dunkerque, Calais, Boulogne en Abbeville naar Amiens, vanwaar de weg rechtstreeks naar Parijs loopt. Verkeer met een bestemming in het (zuid)westen van Frankrijk kan overigens beter afslaan bij Abbeville en de [[A28 (Frankrijk) |A28]] naar Rouen en verder nemen.
Een echt goed alternatief is de [[A16 (Frankrijk) |A16]]. Deze route is landschappelijk fraai, een zeldzaamheid in Noord-Frankrijk, en gaat via Dunkerque, Calais, Boulogne en Abbeville naar Amiens, vanwaar de weg rechtstreeks naar Paris loopt. Verkeer met een bestemming in het (zuid)westen van Frankrijk kan overigens beter afslaan bij Abbeville en de [[A28 (Frankrijk) |A28]] naar Rouen en verder nemen.


Voor verkeer naar het (zuid)oosten van Frankrijk, is het aantrekkelijk om vanaf Arras de [[A26 (Frankrijk) |A26]] te nemen, via Reims naar Troyes en verder naar Lyon. Deze route kent veel minder verkeersdrukte dan de A1-[[A6 (Frankrijk) |A6]] via Parijs en is meestal simpelweg het beste alternatief voor dit verkeer.
Voor verkeer naar het (zuid)oosten van Frankrijk, is het aantrekkelijk om vanaf Arras de [[A26 (Frankrijk) |A26]] te nemen, via Reims naar Troyes en verder naar Lyon. Deze route kent veel minder verkeersdrukte dan de A1-[[A6 (Frankrijk) |A6]] via Paris en is meestal simpelweg het beste alternatief voor dit verkeer.


Voor verkeer op de A1 zelf, is er op diverse plaatsen de mogelijkheid om bij drukte of incidenten te switchen naar de parallelle [[A16 (Frankrijk) |A16]]. De eerste mogelijkheden doen zich al voor bij Carvin en Arras, bij de afritten 18 en 16 en het knooppunt met de [[A21 (Frankrijk) |A21]] om naar Arras te rijden en aansluitend de N25 naar Amiens. Dit is wel een route die enige tijd kost, dus alleen bij serieuzere vertraging op de A1 interessant.
Voor verkeer op de A1 zelf bestaan op diverse plaatsen mogelijkheden om bij drukte of incidenten uit te wijken naar de parallelle [[A16 (Frankrijk) |A16]]. De eerste mogelijkheden doen zich al voor bij Carvin en Arras, bij de afritten 18 en 16 en het knooppunt met de [[A21 (Frankrijk) |A21]] om naar Arras te rijden en aansluitend de N25 naar Amiens. Dit is wel een route die enige tijd kost en daardoor alleen bij serieuze vertraging op de A1 interessant is.


Wat dat betreft is het een echt vlot alternatief vanaf afrit 14 en 13.1, waar de D929 en D938/D929 via Albert naar Amiens lopen. Of even verderop via de snelweg [[A29 (Frankrijk) |A29]] naar Amiens. En vervolgens de [[A16 (Frankrijk) |A16]] naar Parijs. Via afrit 10, kan het via de N31 naar de [[A16 (Frankrijk) |A16]], vanaf afrit 9 via de D200.  
Een ander vlot alternatief kan worden gevonden vanaf afrit 14 en 13.1, waarvandaan de D929 en D938/D929 via Albert naar Amiens lopen, of even verderop via de snelweg [[A29 (Frankrijk) |A29]] naar Amiens. Bij Amiens kan de [[A16 (Frankrijk) |A16]] naar Paris worden . Bij afrit 10 kan via de N31 naar de [[A16 (Frankrijk) |A16]] worden doorgestoken en bij afrit 9 via de D200.  


In noordelijke richting kan dezelfde verandering eenvoudig worden gemaakt vanaf afrit 6, 8, 9 en 12, maar is het minder interessant zolang de A24 nog niet is aangelegd.  
In noordelijke richting kan dezelfde verandering eenvoudig worden gemaakt vanaf afrit 6, 8, 9 en 12, maar is het minder interessant zolang de [[A24 (Frankrijk)|A24]] nog niet is aangelegd.  


Op andere plekken de A1 verlaten leidt vaak tot kleinere wegen, die ook tot vertraging leiden, en is meestal niet aan te raden. Voor verkeer dat precies van Lille naar Parijs-Centrum moet, kan de TGV nog een sneller alternatief zijn.
Op andere plekken de A1 verlaten leidt vaak tot kleinere wegen, die ook tot vertraging leiden, en is meestal niet aan te raden. Voor verkeer dat precies van Lille naar het centrum van Paris moet kan de TGV nog een sneller alternatief zijn.


==Tol==  
==Tol==  


De A1 is een [[tolweg]] op het gedeelte tussen Arras en de aansluiting op de Francilienne. De A1 is in het beheer van [[Sanef]].<ref>[http://www.sanef.com/ www.sanef.com]</ref> In de praktijk is zowel in het noorden als het zuiden alleen het laatste stukje tolvrij.
De A1 is een [[tolweg]] op het gedeelte tussen Arras en de aansluiting op de [[Francilienne]]. De A1 is in het beheer van [[Sanef]].<ref>[http://www.sanef.com/ www.sanef.com]</ref> In de praktijk is zowel in het noorden als het zuiden alleen het laatste stukje tolvrij.


===Variabele tol===
===Variabele tol===


Op de A1 geldt een variabel toltarief op zondagen en feestdagen voor verkeer richting Paris, als men tussen 14.30 en 16.30 of tussen 20.30 en 23.30 tol betaalt krijgt men een korting van 25%, maar tussen 16.30 en 20.30 geldt een toeslag van 25%. Buiten deze tijden geldt het normale toltarief. Men wil hiermee de drukte van het terugkerend verkeer naar [[Paris]] spreiden.<ref>[http://www.sanef.com/Le-peage-simple/Tarifs-et-paiement-du-peage/Tarification La modulation de tarif sur l’A1 | sanef.com]</ref>
Op de A1 geldt een variabel toltarief op zondagen en feestdagen voor verkeer richting Paris. Als men tussen 14.30 en 16.30 of tussen 20.30 en 23.30 tol betaalt krijgt men een korting van 25%, maar tussen 16.30 en 20.30 geldt een toeslag van 25%. Buiten deze tijden geldt het normale toltarief. Men wil hiermee de drukte van het terugkerend verkeer naar [[Paris]] spreiden.<ref>[http://www.sanef.com/Le-peage-simple/Tarifs-et-paiement-du-peage/Tarification La modulation de tarif sur l’A1 | sanef.com]</ref>


==Rijstrookconfiguratie==
==Rijstrookconfiguratie==
Regel 200: Regel 200:
==Externe links==
==Externe links==
* '''Foto's:''' [http://franceautoroutes.free.fr/photosautoroute.php?route=a1 Franceautoroutes]
* '''Foto's:''' [http://franceautoroutes.free.fr/photosautoroute.php?route=a1 Franceautoroutes]
* '''Bewegwijzering:''' [http://autorout.free.fr/2_Pdf/0_Paris/A1.pdf Bij Parijs] en [http://autorout.free.fr/2_Pdf/1_France/A1.pdf de rest van de A1]
* '''Bewegwijzering:''' [http://autorout.free.fr/2_Pdf/0_Paris/A1.pdf Bij Paris] en [http://autorout.free.fr/2_Pdf/1_France/A1.pdf de rest van de A1]
* '''Openstellingsdata en afrittenlijst:''' [http://routes.wikia.com/wiki/Autoroute_fran%C3%A7aise_A1 WikiSara]
* '''Openstellingsdata en afrittenlijst:''' [http://routes.wikia.com/wiki/Autoroute_fran%C3%A7aise_A1 WikiSara]


* [http://forum.autosnelwegen.nl/viewtopic.php?t=2869/ Discussie over een alternatief voor de A1 bij Lille op Wegenforum]
* [http://forum.autosnelwegen.nl/viewtopic.php?t=2869/ Discussie over een alternatief voor de A1 bij Lille op Wegenforum]
* [http://forum.autosnelwegen.nl/viewtopic.php?t=3734/ Discussie over een alternatief voor de A1 bij Parijs op Wegenforum]
* [http://forum.autosnelwegen.nl/viewtopic.php?t=3734/ Discussie over een alternatief voor de A1 bij Paris op Wegenforum]


==Referenties==
==Referenties==
3.204

bewerkingen

Navigatiemenu