Wijzigingen

Naar navigatie springen Naar zoeken springen

A1 (Frankrijk)

226 bytes verwijderd, 7 sep 2018 23:05
Aanleggeschiedenis
{{exit}} 5 Le Blanc-Mesnil
{{KP}} {{FR A|3}} → Reims Bordeaux / LyonNantes
{{KP}} {{FR A|104}} → Laon Lyon / ReimsMarne-la-Vallée
{{exit}} 6 Aéroport Charles de Gaulle
{{tol}} Péage de Chamant
{{exit}} 9 Pont Ste. -Sainte-Maxence
{{exit}} 10 Compiègne
}}
De '''A1''' is een [[autoroute]] in het noorden [[Frankrijk]], die en loopt in een rechte lijn loopt vanaf van Lille in het noorden van het land naar de [[Boulevard Périphérique]] in [[Paris]] naar Lille in het noorden van het land. De snelweg is 211 kilometer lang en grotendeels een [[tolweg]]. De A1 heet de Autoroute du Nord.
==Routebeschrijving==
De A1 is een snelweg in het noorden van Frankrijk. De weg loopt vrijwel kaarsrecht van ===Regio Lille naar Paris, door een vlak en leeg landschap en grotendeels parallel aan de TGV-lijn Paris-Lille. Toch staat de A1 over het algemeen niet zo heel slecht bekend. Het feit dat de weg over de gehele lengte minimaal 2x3 rijstroken heeft met asfalt als een biljartlaken zorgt ervoor dat de 211 kilometers vlot voorbijgaan. ===
De meeste reizigers proberen A1 begint in de grote stad Lille, op weg een knooppunt waar ook de [[A25 (Frankrijk)|A25]] naar Dunkerque en de [[N356 (Frankrijk)|N356]] als stadssnelweg door Lille beginnen. De A1 telt hier kortstondig 2x5 rijstroken, tot het zuiden het deel over knooppunt met de [[A27 (Frankrijk)|A27]] dat enkele kilometers verderop ligt. De snelweg telt hierna kortstondig 2x4 rijstroken tot de A1 zo snel mogelijk te passerenluchthaven Lesquin, waarna 2x3 rijstroken beschikbaar zijn. OnterechtDe snelweg voert zuidwaarts, zo zal waarna de folder voorsteden van de lokale VVV zeggen, Lille overgaan in dorpjes. Het traject over het platteland duurt echter maar in kort; men bereikt na 10 kilometer de praktijk heeft het deel verstedelijkte as van Picardië waar Lens naar Douai. Bij Hénin-Beaumont kruist men de A1 doorheen loopt vrij weinig bijzonders te bieden[[A21 (Frankrijk)|A21]]. Daarna, afgezien van wat Eerstenabij Fresnes-Wereldoorloglès-gerelateerde zaken en een mooi bos bij CompiègneMontauban, begint het tolgedeelte.
De weg begint in Lille, iets westelijker dan de meeste kaarten suggereren, in het verlengde van de D656 en de [[A25 (Frankrijk)|A25]]. Na een kort stukje richting oosten buigt de weg naar het zuiden af richting Paris. Na een karakteristiek stuk met hoge bomen aan weerszijden van de weg volgt een druk, tolvrij stuk door een dichtbevolkte regio met veel industrie. Vanaf Carvin loopt het TGV-spoor parallel aan de weg en loopt de route langs het knooppunt met de [[A21 (Frankrijk) |A21]], dat de aandacht vooral trekt door een grote mijn vlak achter deze kruising.===Picardie===
Even later bij Arras komt De A1 voert zuidwaarts over het eerste tolstation vrij lege en gaat golvende landschap van Noord-Frankrijk. De TGV-lijn van Lille naar Paris loopt op korte afstand parallel aan de snelweg; het verkeer op de weg, voorzien snelweg kan de passerende TGV's vaak zien. Kort na het begin van zeer antiek aandoende [[lijnverlichting]], verder als [[de tolweg]], met direct erna een splitsing volgt bij de stad Arras het knooppunt met de [[A26 (Frankrijk) |A26]]. Hier wordt het lange-afstandsverkeer gesplitst, waarbij de richting Paris/Bordeaux rechtdoor gaat snelweg van Lille naar Reims. De A1 voert verder zuidwaarts en de richting Reims/Lyon afslaatafritten liggen ver uit elkaar. Bij Combles voegt verkeer vanaf de [[A2 (Frankrijk) |A2]] uit de richting [[Brussel]] en Mons zich bij de A1Valenciennes in, waarna het wat tot meer verkeer op deze weg leidt. Samen met de spoorlijn loopt de A1 nu door een meer verlaten regio met weinig afritten en weinig afwisseling in het landschap verder naar het zuidendrukker wordt.
Het is dan ook opvallend dat er bij Deniécourt opeens een enorm infrastructureel [[knooppunt]] volgt, midden in een soort niemandsland. De In de buurt van Péronne kruist men de [[A29 (Frankrijk) |A29]] (Amiensdie van Saint-StQuentin naar Le Havre loopt.Quentin) kruist Het afslaande verkeer gaat hier de A1 voornamelijk van Lille naar Amiens en vice versa. Zuidelijker passeert men kleine stadjes als Roye, Compiègne en ten noordwesten van het knooppunt Senlis. In deze regio is het enorme TGV-station Haute-Picardie te vindenwat meer bebossing. Daarna volgt weer een stuk van zo’n 50 km zonder noemenswaardige punten, totdat Na Senlis bereikt men de TGV de weg kruist nabij Compiègneregio [[Paris]].
Enigszins verrassend wordt het landschap daarna nog fraai ook. Door het Oisedal gaat ===Île-de-France=== Men bereikt de A1 door diverse bossen en heuvels. Daarna passeert regio Île-de weg het tolstation bij Senlis en -France vanuit het pretpark Parc Astérixnoorden. Vervolgens begint Nog vóór de drukte van verstedelijking passeert men de regio grote luchthaven Paris-Charles de Gaulle. Hier ligt een parallelstructuur die tot 16 rijstroken telt. Eerst is er de aansluiting op de De [[FrancilienneN104 (Frankrijk)|N104]] in westelijke richting en daarna volgt vliegveld Charles-[[A104 (Frankrijk)|A104]] sluiten hier aan als onderdeel van de-Gaulle in Roissy met 2 korte tunnelsbuitenste ringweg van [[Paris]]. Kort achter elkaar volgen twee grote knooppunten met rondwegen om Paris, daarna slaat de [[A104 A3 (Frankrijk) |A104A3]] af voor verkeer naar de oostelijke voorsteden en voor doorgaand verkeer richting de [[A6 (de FrancilienneFrankrijk) |A6]] en de [[A3 A10 (Frankrijk) |A3A10]]/. De A1 telt dan een stukje 2x4 rijstroken tot La Courneuve, waar een verbinding is naar de [[A86 (Frankrijk) |A86]]. Bij le Blanc Mesnil volgt een fraaie, futuristische overkapping om omdat de overlast voor omwonenden te verminderen A1 en A86 bij Saint-Denis geen directe uitwisseling hebben. De A1 voert langs de omgeving wordt steeds voller als Stade de weg Paris nadert. Kronkelend arriveert France, waarna de steeds bredere A1 via een lang viaduct bij Saint-Denis door de dichte bebouwing Porte de la Chapelle op de [[Boulevard Périphérique]] bij Porte de la Chapelleeindigt.
==Geschiedenis==
De A1 is één van de oudere snelwegen in Frankrijk en is voornamelijk aangelegd in de jaren '50 en '60 van de 20e eeuw. Het eerste deel opende op 23 oktober 1954 tussen Carvin en Lille. In april 1958 opende het deel tussen Fresnes en Carvin, waarbij nadruk gelegd werd op het belang van de industriële regio in het noorden van Frankrijk. Op 30 december 1964 opende het eerste deel bij Paris, tussen Le Bourget en Senlis. Op 29 november 1965 werd dit deel noordwaarts verlengd naar Roye. Op 17 december 1965 opende het deel tussen Paris en St. Denis, het zuidelijkste deel van de A1. In augustus 1966 volgde het deel van St. Denis naar Le Bourget, waarmee het Parijse deel voltooid was. Later dat jaar, op 16 december 1966, opende de verlenging van Roye naar Bapaume, waarmee de A1 steeds meer vorm begon te krijgen als lange-afstandssnelweg. Op 10 februari 1967 opende het knooppunt met de [[Boulevard Périphérique]] in Paris. Op 29 november 1967 opende het laatste deel tussen Bapaume en Fresnes, waarmee de A1 in zijn huidige vorm voltooid was. ===Aanleggeschiedenis===
In Plannen voor een autoroute tussen Paris en Lille werden in 1931 voor het eerst ontwikkeld door de "Compagnie des Auto-Routes". Deze plannen waren relatief concreet en werden tot 1934 verder uitgewerkt, maar het was één van de meerdere geplande autoroutes in Frankrijk in de jaren '30 waar de uitvoering uiteindelijk niet van startte voor de Tweede Wereldoorlog. De A1 is één van de oudere snelwegen in Frankrijk en is voornamelijk aangelegd in de jaren '90 50 en '60 van de 20e eeuw . Het eerste deel opende op 23 oktober 1954 tussen Carvin en Lille. In april 1958 opende het deel tussen Fresnes en Carvin, waarbij nadruk gelegd werd op het belang van de industriële regio in het noorden van Frankrijk. Op 30 december 1964 opende het eerste deel bij Paris, tussen Le Bourget en Senlis. Op 29 november 1965 werd dit deel noordwaarts verlengd naar Roye. Op 17 december 1965 opende het deel tussen Paris en St. Denis, het meest zuidelijke deel van de A1. In augustus 1966 volgde het deel van St. Denis naar Le Bourget, waarmee het Parijse deel voltooid was. Later dat jaar, op 16 december 1966, opende de verlenging van Roye naar Bapaume, waarmee de A1 steeds meer vorm begon te krijgen als lange-afstandssnelweg. Op 10 februari 1967 opende het knooppunt met de [[Boulevard Périphérique]] in Paris. Op 29 november 1967 opende het laatste deel tussen Bapaume en Fresnes, waarmee de A1 in zijn huidige vorm voltooid was. ===Verbredingen=== De A1 is tussen Paris en Lille integraal naar 2x3 rijstroken verbreed. Dit begon eind jaren '60 vanaf Paris naar het noorden. Tussen 1969 en 1974 is het deel tussen Aéroport Charles-de-Gaulle en Senlis naar 2x3 rijstroken verbreed. Begin jaren '80 is de verbreding verder uitgevoerd en tussen 1982 en 1986 is de A1 over vanaf Senlis tot de splitsing met de gehele lengte A2 bij Bapaume in fases noordwaarts naar minimaal 2x3 rijstroken verbreed. Daarna lagen de werkzaamheden enige tijd stil, maar begin jaren '90 is begonnen om het resterende deel tot nabij Lille naar 2x3 rijstroken te verbreden, wat in fases tussen 1991 en 1994 is afgerond.
===Openstellingsgeschiedenis===
{|borderclass="2" cellpadding="4" cellspacing="0" style="margin: 0.5em 0.5em 0.5em 1em; padding: 0.5em; background: #f9f9f9; border: 1px #aaa solid; border-collapse: collapse; font-size: 95%;wikitable"
! Van !! Naar !! Lengte !! Datum
|-
Voor de A1 zelf bestaan voorlopig geen spectaculaire plannen, afgezien van het uitbreiden van de overkapping in de voorsteden bij Paris.
Er wordt wel gesproken over alternatieven voor de A1. Tussen Paris en Amiens loopt al een goed alternatief in de vorm van de [[A16 (Frankrijk) |A16]]. Omdat deze bij Amiens afslaat naar het westen wordt er gestudeerd op een nieuwe [[snelweg]] parallel aan de A1 die vanaf de [[A16 (Frankrijk) |A16]] bij Amiens richting de Belgische grens even ten westen van Lille moet lopen. Dit is echter een weinig concreet plan.
Verder bestaat een aantal plannen bij Paris om de A1 te ontlasten. Zo wordt de [[A16 (Frankrijk) |A16]] doorgetrokken tot aan de [[Francilienne]]. Deze weg zal het makkelijker maken om van de A1 naar de [[A16 (Frankrijk) |A16]] te gaan en andersom. De werkzaamheden hiervoor zijn waarschijnlijk in 2016 afgerond.
==Verkeersdrukte==
De A1 is een belangrijke [[snelwegautosnelweg]] en daarmee is het gedurende het hele jaar een drukke route. In de zomer kunnen toeristen bijdragen aan de drukte. Het tolvrije deel in de dichtbevolkte omgeving tussen Lille en de [[A26 (Frankrijk) |A26]] bij Arras kan drukte opleveren. Daarna gaat het over het algemeen wel, totdat het richting Paris steeds drukker wordt. Vooral het laatste deel door de voorsteden van Paris is enorm filegevoelig. Op de zwarte zaterdag is de drukte op de A1 echter over het algemeen niet zo intens als ten zuiden van Paris.
==Verkeersintensiteiten==
In 2013 reden dagelijks 185.000 voertuigen net ten noorden van de Boulevard Périphérique, door de [[Tunnel du Landy]]. Door Saint-Dénis ten noorden van de [[A86 (Frankrijk)|A86]] rijden dagelijks 130.000 voertuigen, wat na een paar kilometer is opgelopen tot 160.000 bij La Courneuve om daarna verder te stijgen naar 190.000 voertuigen bij Le Bourget. De A1 telt bij de parallelstructuur ten zuiden van Charles Gaulesde Gaulle, op haar eigen hoofdrijbanen, ruim 90.000 voertuigen. Met de parallelrijbanen van de [[A3 (Frankrijk)|A3 ]] erbij rijden er in totaal 250.000 voertuigen.<ref>[http://www.dir.ile-de-france.developpement-durable.gouv.fr/les-comptages-a174.html Les comptages | dir.ile-de-france.developpement-durable.gouv.fr]</ref>
De intensiteiten dalen ten noorden van Paris van ongeveer 90.000 naar 43.000 voertuigen bij Arras. Na het tolgedeelte stijgen de intensiteiten weer naar 107.800 ten oosten van Lens. Voor Lille stijgt dit verder naar 128.000 voertuigen per etmaal. Het deel door Lille telt 176.100 voertuigen per etmaal.<ref>[http://www.nord-pas-de-calais.developpement-durable.gouv.fr/IMG/pdf/recensement_circulation_region_nord_pas_de_calais_2012_trafic_tous_vehicules.pdf Recensement de la circulation dans la région Nord - Pas-de-Calais 2012 | nord-pas-de-calais.developpement-durable.gouv.fr]</ref>
Voor verkeer naar het (zuid)oosten van Frankrijk, is het aantrekkelijk om vanaf Arras de [[A26 (Frankrijk) |A26]] te nemen, via Reims naar Troyes en verder naar Lyon. Deze route kent veel minder verkeersdrukte dan de A1-[[A6 (Frankrijk) |A6]] via Paris en is meestal simpelweg het beste alternatief voor dit verkeer.
Voor verkeer op de A1 zelf bestaan op diverse plaatsen mogelijkheden om bij drukte of incidenten uit te wijken naar de parallelle [[A16 (Frankrijk) |A16]]. De eerste mogelijkheden doen zich al voor bij Carvin en Arras, bij de afritten 18 en 16 en het knooppunt met de [[A21 (Frankrijk) |A21]] om naar Arras te rijden en aansluitend de [[N25 (Frankrijk)|N25]] naar Amiens. Dit is wel een route die enige tijd kost en daardoor alleen bij serieuze vertraging op de A1 interessant is.
Een ander vlot alternatief kan worden gevonden vanaf afrit 14 en 13.1, waarvandaan de D929 en D938/D929 via Albert naar Amiens lopen, of even verderop via de snelweg [[A29 (Frankrijk) |A29]] naar Amiens. Bij Amiens kan de [[A16 (Frankrijk) |A16]] naar Paris worden genomen. Bij afrit 10 kan via de [[N31 (Frankrijk)|N31]] naar de [[A16 (Frankrijk) |A16]] worden doorgestoken en bij afrit 9 via de D200.
In noordelijke richting kan dezelfde verandering eenvoudig worden gemaakt vanaf afrit 6, 8, 9 en 12, maar is het minder interessant zolang de [[A24 (Frankrijk)|A24]] nog niet is aangelegd.
Op andere plekken de A1 verlaten leidt vaak tot kleinere wegen, die ook tot vertraging leiden, en is meestal niet aan te raden. Voor verkeer dat precies van Lille naar het centrum van Paris moet kan de TGV nog een sneller alternatief zijn.
==Tol==
==Bus/Taxistrook==
Op 29 april 2015 is op de zuidelijkste meest zuidelijke 5 kilometer, alleen richting Paris, een dynamische [[HOV]] strook in gebruik genomen. Tussen 6:30 en 10:00 uur mogen alleen bussen en taxi's op de linkerrijstrook, tussen de afslag naar de A86 en de aansluiting met de Boulevard Périphérique.<ref>[http://www.dir.ile-de-france.developpement-durable.gouv.fr/la-voie-dediee-comment-ca-marche-a646.html La voie dédiée : comment ça marche ? | dir.ile-de-france.developpement-durable.gouv.fr]</ref>
==Rijstrookconfiguratie==
{|borderclass="2" cellpadding="4" cellspacing="0" style="margin: 0.5em 0.5em 0.5em 1em; padding: 0.5em; background: #f9f9f9; border: 1px #aaa solid; border-collapse: collapse; font-size: 95%;wikitable"
! Van !! Naar !! Rijstroken !! lengte
|----
* '''Bewegwijzering:''' [http://autorout.free.fr/2_Pdf/0_Paris/A1.pdf Bij Paris] en [http://autorout.free.fr/2_Pdf/1_France/A1.pdf de rest van de A1]
* '''Openstellingsdata en afrittenlijst:''' [http://routes.wikia.com/wiki/Autoroute_fran%C3%A7aise_A1 WikiSara]
 
* [http://forum.autosnelwegen.nl/viewtopic.php?t=2869/ Discussie over een alternatief voor de A1 bij Lille op Wegenforum]
* [http://forum.autosnelwegen.nl/viewtopic.php?t=3734/ Discussie over een alternatief voor de A1 bij Paris op Wegenforum]
==Referenties==
177.013
bewerkingen

Navigatiemenu