Belasting op personenauto's en motorrijwielen: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 9: Regel 9:
===Tarieven===
===Tarieven===


Er wordt onderscheid gemaakt naar personenauto's met een benzinemotor en met een dieselmotor. De tarieven voor dieselmotoren liggen hoger, omdat men een toeslag moet betalen, waardoor men met een dieselmotor bij eenzelfde CO2-uitstoot als een benzinemotor meer belasting moet betalen. Voertuigen die op aardgas of LPG rijden vallen onder de uitstootklassen van een benzinemotor.
Er wordt onderscheid gemaakt naar personenauto's met een benzinemotor en met een dieselmotor. De tarieven voor dieselmotoren liggen hoger, omdat men een toeslag moet betalen, waardoor men met een dieselmotor bij eenzelfde CO2-uitstoot als een benzinemotor meer belasting moet betalen. Voertuigen die op aardgas of LPG rijden vallen onder de uitstootklassen van een benzinemotor. Volledig elektrische auto's zijn vrijgesteld van de BPM.


In 2016 kostte een benzineauto met een CO2-uitstoot van 120 gram per kilometer € 4.248 aan BPM. Een dieselauto met een CO2-uitstoot van 120 gram per kilometer kostte € 8.548.<ref>[http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/auto_en_vervoer/belastingen_op_auto_en_motor/belasting_van_personenautos_en_motorrijwielen_bpm/bereken_de_bpm/bereken_de_bpm_voor_een_personenauto BPM berekenen | belastingdienst.nl]</ref> Deze bedragen worden bij de netto catalogusprijs van het voertuig opgeteld. Daarnaast moet btw betaald worden over de netto catalogusprijs.
In 2016 kostte een benzineauto met een CO2-uitstoot van 120 gram per kilometer € 4.248 aan BPM. Een dieselauto met een CO2-uitstoot van 120 gram per kilometer kostte € 8.548.<ref>[http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/auto_en_vervoer/belastingen_op_auto_en_motor/bpm/bpm_berekenen_en_betalen/ BPM berekenen | belastingdienst.nl]</ref> Deze bedragen worden bij de netto catalogusprijs van het voertuig opgeteld. Daarnaast moet btw betaald worden over de netto catalogusprijs.


===Vrijstelling===
===Vrijstelling===
252.481

bewerkingen

Navigatiemenu