Wijzigingen

Naar navigatie springen Naar zoeken springen

A1 (Frankrijk)

73 bytes toegevoegd, 7 sep 2018 23:05
Aanleggeschiedenis
{{exit}} 5 Le Blanc-Mesnil
{{KP}} {{FR A|3}} → Reims Bordeaux / LyonNantes
{{KP}} {{FR A|104}} → Laon Lyon / ReimsMarne-la-Vallée
{{exit}} 6 Aéroport Charles de Gaulle
{{tol}} Péage de Chamant
{{exit}} 9 Pont Ste. -Sainte-Maxence
{{exit}} 10 Compiègne
}}
De '''A1''' is een [[autoroute]] in het noorden [[Frankrijk]], die en loopt in een rechte lijn loopt vanaf van Lille in het noorden van het land naar de [[Boulevard Périphérique]] in [[Paris]] naar Lille in het noorden van het land. De snelweg is 211 kilometer lang en grotendeels een [[tolweg]]. De A1 heet de Autoroute du Nord.
==Routebeschrijving==
===Regio Lille===
De A1 begint in de grote stad Lille, op een knooppunt waar ook de [[A25 (Frankrijk)|A25]] naar Dunkerque begint, evenals en de [[N356 (Frankrijk)|N356]] als stadssnelweg door Lillebeginnen. De A1 telt hier kortstondig 2x5 rijstroken, tot het knooppunt met de [[A27 (Frankrijk)|A27]] dat maar enkele kilometers verderop ligt. De snelweg telt hierna kortstondig 2x4 rijstroken tot de luchthaven Lesquin, waarna 2x3 rijstroken beschikbaar zijn. De snelweg voert zuidwaarts, waarna de voorsteden van Lille overgaan in dorpjes. Het traject over het platteland duurt echter maar kort, ; men bereikt na 10 kilometer de verstedelijkte as van Lens naar Douai. Bij Hénin-Beaumont kruist men de [[A21 (Frankrijk)|A21]]. Daarna, nabij Fresnes-lès-Montauban, begint het tolgedeelte.
===Picardie===
De A1 voert dan zuidwaarts over het vrij lege en golvende landschap van Noord-Frankrijk. De TGV-lijn van Lille naar Paris loopt er overal op korte afstand parallel aan, de snelweg; het verkeer op de snelweg kan de passerende TGV's vaak zien. Kort na het begin van de tolweg volgt bij de stad Arras het knooppunt met de [[A26 (Frankrijk)|A26]], waarbij verkeer de snelweg van Lille naar het zuidoosten afslaatReims. De A1 voert verder zuidwaarts en de afritten liggen vrij ver uit elkaar. Bij Combles voegt verkeer vanaf de [[A2 (Frankrijk)|A2]] uit [[Brussel ]] en Valenciennes in, waarna het wat drukker wordt.
In de buurt van Péronne kruist men de [[A29 (Frankrijk)|A29]] die van Saint-Quentin naar Amiens Le Havre loopt. Het afslaande verkeer gaat hier voornamelijk van Lille naar Amiens en vice versa. Zuidelijker passeert men langs kleine stadjes als Roye, Compiègne en Senlis. In deze regio is wat meer bebossing. Na Senlis bereikt men de regio Parijs[[Paris]].
===Île-de-France===
Men bereikt de regio Île-de-France vanuit het noorden, nog voordat . Nog vóór de verstedelijking begint passeert men langs de grote luchthaven Paris-Charles-de-Gaulle. Hier ligt een parallelstructuur die tot 16 rijstroken telt. De [[N104 (Frankrijk)|N104]] en [[A104 (Frankrijk)|A104]] sluiten hier aan als onderdeel van de buitenste ringweg van Parijs[[Paris]]. Kort daarna slaat de [[A3 (Frankrijk)|A3]] af voor verkeer naar de oostelijke voorsteden, evenals en voor doorgaand verkeer richting de [[A6 (Frankrijk)|A6 ]] en de [[A10(Frankrijk)|A10]]. De A1 telt dan een stukje 2x4 rijstroken tot La Courneuve, waar een verbinding is naar de [[A86 (Frankrijk)|A86]], omdat de A1 en A86 bij Saint-Denis geen directe uitwisseling hebben. De A1 voert langs het de Stade de France, waarna de A1 op bij de Porte de la Chapelle op de [[Boulevard Périphérique]] eindigt.
==Geschiedenis==
===Aanleggeschiedenis===
 
Plannen voor een autoroute tussen Paris en Lille werden in 1931 voor het eerst ontwikkeld door de "Compagnie des Auto-Routes". Deze plannen waren relatief concreet en werden tot 1934 verder uitgewerkt, maar het was één van de meerdere geplande autoroutes in Frankrijk in de jaren '30 waar de uitvoering uiteindelijk niet van startte voor de Tweede Wereldoorlog.
De A1 is één van de oudere snelwegen in Frankrijk en is voornamelijk aangelegd in de jaren '50 en '60 van de 20e eeuw. Het eerste deel opende op 23 oktober 1954 tussen Carvin en Lille. In april 1958 opende het deel tussen Fresnes en Carvin, waarbij nadruk gelegd werd op het belang van de industriële regio in het noorden van Frankrijk. Op 30 december 1964 opende het eerste deel bij Paris, tussen Le Bourget en Senlis. Op 29 november 1965 werd dit deel noordwaarts verlengd naar Roye. Op 17 december 1965 opende het deel tussen Paris en St. Denis, het meest zuidelijke deel van de A1. In augustus 1966 volgde het deel van St. Denis naar Le Bourget, waarmee het Parijse deel voltooid was. Later dat jaar, op 16 december 1966, opende de verlenging van Roye naar Bapaume, waarmee de A1 steeds meer vorm begon te krijgen als lange-afstandssnelweg. Op 10 februari 1967 opende het knooppunt met de [[Boulevard Périphérique]] in Paris. Op 29 november 1967 opende het laatste deel tussen Bapaume en Fresnes, waarmee de A1 in zijn huidige vorm voltooid was.
===Openstellingsgeschiedenis===
{|borderclass="2" cellpadding="4" cellspacing="0" style="margin: 0.5em 0.5em 0.5em 1em; padding: 0.5em; background: #f9f9f9; border: 1px #aaa solid; border-collapse: collapse; font-size: 95%;wikitable"
! Van !! Naar !! Lengte !! Datum
|-
==Verkeersdrukte==
De A1 is een belangrijke [[autosnelweg]] en daarmee is het gedurende het hele jaar een drukke route. In de zomer kunnen toeristen bijdragen aan de drukte. Het tolvrije deel in de dichtbevolkte omgeving tussen Lille en de [[A26 (Frankrijk) |A26]] bij Arras kan drukte opleveren. Daarna gaat het over het algemeen wel, totdat het richting Paris steeds drukker wordt. Vooral het laatste deel door de voorsteden van Paris is filegevoelig. Op de zwarte zaterdag is de drukte op de A1 echter over het algemeen niet zo intens als ten zuiden van ParijsParis.
==Verkeersintensiteiten==
Een ander vlot alternatief kan worden gevonden vanaf afrit 14 en 13.1, waarvandaan de D929 en D938/D929 via Albert naar Amiens lopen, of even verderop via de snelweg [[A29 (Frankrijk) |A29]] naar Amiens. Bij Amiens kan de [[A16 (Frankrijk) |A16]] naar Paris worden genomen. Bij afrit 10 kan via de [[N31 (Frankrijk)|N31]] naar de [[A16 (Frankrijk) |A16]] worden doorgestoken en bij afrit 9 via de D200.
In noordelijke richting kan dezelfde verandering eenvoudig worden gemaakt vanaf afrit 6, 8, 9 en 12, maar is het minder interessant zolang de [[A24 (Frankrijk)|A24]] nog niet is aangelegd.
Op andere plekken de A1 verlaten leidt vaak tot kleinere wegen, die ook tot vertraging leiden, en is meestal niet aan te raden. Voor verkeer dat precies van Lille naar het centrum van Paris moet kan de TGV nog een sneller alternatief zijn.
==Tol==
==Rijstrookconfiguratie==
{|borderclass="2" cellpadding="4" cellspacing="0" style="margin: 0.5em 0.5em 0.5em 1em; padding: 0.5em; background: #f9f9f9; border: 1px #aaa solid; border-collapse: collapse; font-size: 95%;wikitable"
! Van !! Naar !! Rijstroken !! lengte
|----
177.034
bewerkingen

Navigatiemenu