Wijzigingen

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
6 bytes verwijderd ,  5 feb 2017 19:46
k
== Geschiedenis en Kenmerken per Straat ==
De stad Eindhoven bestaat uit het oude centrum en stadsdelen die zijn ontstaan door het annexatie van omliggende dorpen. Zo waren Strijp, Stratum, Tongelre, Woensel en Gestel in vroeger tijden eigen eerder zelfstandige gemeentes. Rond 1920 zijn deze dorpen onderdeel geworden van Eindhoven. Al voor die tijd werd er een plan bedacht voor een ringweg om deze dorpen met elkaar te verbinden.
Door geldgebrek verliep de aanleg van de ring stapsgewijs en werd pas voltooid in 1966.
===Beukenlaan===
De Beukenlaan is circa 1,5 kilometer lang en heeft 2x2 rijstroken voor het grootste deel. De naam is afkomstig van de beuk, een bomensoort. Een aantal straten in de buurt Drents Dorp zijn vernoemd naar bomensoorten.
Het eerste deel van de weg is aangelegd eind jaren 20 en werd al meteen ruim aangelegd als voorbereiding op de komst van de ringweg. <ref> [http://www.ihesm.com/eindhoven1934/drentsdorp/ Historie Beukenlaan]</ref>
De Beukenlaan begint op de kruising met de Strijpseweg. Na circa honderd meter volgt al de rotonde met de Tilburgseweg. Dit was vroeger het begin van rijksweg 63 naar Tilburg. Het deel tussen de aansluiting met de Randweg en [[knooppunt Batadorp]] is tegenwoordig deel van de A/N2. Het deel vanaf Batadorp naar Tilburg is onderdeel van de A58.
De rotonde met de Beukenlaan was tot de ombouw in 2009 een verkeersplein waarbij het verkeer dat het plein naderde voorrang had. De huidige rotonde met een omtrek van 260 meter heeft een betonnen wegdek met verhoogde rijbaanscheiding. Het doorgaande verkeer op de Beukenlaan in noordelijke richting verloopt via een bypass evenals het verkeer vanuit het noorden vanaf de Beukenlaan dat rechtsaf de Tilburgseweg op rijdt.
Een ander opvallend object in de Beukenlaan is het het verkeersplein met de Noord Brabantlaan en de Cederlaan.
De Beukenlaan gaat hier met een klein tunneltje onder dit verkeersplein door. Feitelijk is het een viaduct met de naam Valkuil. Vroeger lag hier een gelijkvloerse kruising.
Het viaduct is in 2001 aangelegd. Eind 2009 is in het midden een kunstwerk geplaatst dat over de Beukenlaan heen staat. Dit kunstwerk heet Lichtnaald Strijp en staat symbool voor Eindhoven als lichtstad en is geplaatst als opening van het lichtjaar 2010. De naald is een stalen mast van ongeveer 40 meter hoog. Aan de mast zijn 300 LED-lampen bevestigd die licht geven in wisselend kleurenpatroon. Aan de zuidwestkant van deze kruising staat het Evoluon.
===Marconilaan===
===Insulindelaan===
Insulinde is een dichterlijke naam voor Nederlands-Indië. Enkele wegen in de buurt verwijzen hier ook naar zoals hiernaar. Bijvoorbeeld de Sumatralaan en Javalaan die door de buurt Karper lopen.
De Insulindelaan is 1,3 kilometer lang en begint op het punt waar de Sumatralaan aansluit op de parallelweg van de ring.
Halverwege de laan ligt het verkeersplein met de [[N270 (Nederland)|N270]] dat de Berenkuil of Insulindeplein wordt genoemd.
De naam Berenkuil is afgeleid van de naam voor dit type verkeersplein waarbij het fietsverkeer wordt gescheiden van gemotoriseerd verkeer door deze ongelijkvloers te laten kruisen. Er zijn in Nederland meer berenkuilen te vinden zoals bijvoorbeeld de kruising van de [[Waterlinieweg]] met de [[N237 (Nederland)|N237]] in [[Utrecht]].
De N270 is vanuit Eindhoven een belangrijke verkeersader richting het oosten van het land. Een deel van deze route is uitgevoerd als snelweg A270. Dit is nog een overblijfsel van de plannen voor rijksweg 75 die langs Eindhoven als oosttak van de Randweg was voorzien. De A270 zou vanaf de A75 een [[Zubringer|stedelijke inprikker]] vormen voor Eindhoven en Helmond.
De wanden van de tunneltjes in de Berenkuil zijn aangewezen als plek waar graffiti-kunstenaars legaal hun kunstwerken mogen aanbrengen.
17.678

bewerkingen

Navigatiemenu