Frankrijk: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
3.010 bytes toegevoegd ,  3 jun 2017
Regel 17: Regel 17:
==Inleiding==
==Inleiding==


Frankrijk ligt zowel aan de Atlantische Oceaan als de Middellandse Zee. In het zuiden grenst het land aan [[Spanje]] en [[Andorra]], in het oosten aan [[Italië]], [[Zwitserland]] en [[Duitsland]] en in het noorden aan [[België]] en [[Luxemburg]]. Het land heeft overzeese gebiedsdelen in Zuid-Amerika, de Cariben, de Indische Oceaan en de Stille Oceaan. Overzeese gebiedsdelen grenzen aan [[Nederland]], [[Suriname]] en [[Brazilië]]. De hoofdstad [[Paris]] ligt centraal in het noorden en vormt het economische centrum van het land. Andere grote steden zijn [[Lyon]], [[Toulouse]], Bordeaux, Strasbourg, Lille, [[Marseille]] en Nice.
===Geografie===


Het land heeft een gevarieerd landschap en is in het noorden en westen vrij vlak. Aan de zuid- en oostgrens wordt het land bergachtiger. De Vogezen, Jura, Alpen en Pyreneeën vormen natuurlijke obstakels van formaat. In het dunbevolkte centrum van het land ligt het Centraal Massief. Tussen het Centraal Massief en de Alpen ligt de brede vallei van de Rhône en de Saône. Grote rivieren zijn de Seine, Loire, Rijn en Rhône. Door het mediterrane klimaat in het zuiden is Frankrijk één van de belangrijkste toeristenbestemmingen in de wereld.  
Frankrijk is gelegen in West-Europa, aan zowel de Atlantische Oceaan als de Middellandse Zee. Het land grenst in het noorden aan [[België]] en [[Luxemburg]], in het oosten aan [[Duitsland]], [[Zwitserland]] en [[Italië]] en in het zuiden aan [[Spanje]] en [[Andorra]]. Het ministaatje [[Monaco]] ligt aan de Middellandse Zee in het zuidoosten van Frankrijk. Het Europese deel van Frankrijk wordt meestal 'metropolitaan Frankrijk' of 'France métropolitaine' genoemd. Daarnaast bestaat er nog 'overzees Frankrijk' of 'France d'outre-mer', deze gebieden zijn gevarieerd in omvang, inwonertal en mate van autonomie en zelfbestuur. Het grootste gebied is [[Frans Guyana]]. Diverse eilanden in het Caribisch gebied, de Indische Oceaan en de Pacifische Oceaan behoren tot Frankrijk.


Voor veel Nederlanders is een rit door Frankrijk vaste prik in de zomervakantie; hetzij op weg naar een bestemming in Frankrijk zelf, hetzij op weg naar [[Spanje]] of verder zuidelijk. De jaarlijkse vakantie-uittocht veroorzaakt lange files op de doorgaande routes naar het zuiden, vooral op de zogenaamde [[Autoroute du Soleil]] tussen Paris en Marseille. De meest kritische dag is wat dat betreft de eerste zaterdag van augustus ([[Zwarte Zaterdag]]). Dit is de eerste dag van de zomervakantie in Paris en meteen de dag waarop een groot gedeelte van de Parijzenaars op vakantie gaat.
Europees Frankrijk heeft een gevarieerd landschap. De Atlantische kust wordt gevormd door een gevarieerde kustlijn, van de krijtrotsen in het noorden tot de kliffen van Bretagne en de zandstranden met hoge duinen rond de Golf van Biskaje. De Middellandse Zeekust is westelijk van Marseille veelal vlak met lagunes. Oostelijk van Marseille is de kustlijn veelal bergachtig.  


Het dagelijkse verkeer in Frankrijk is echter eerder geconcentreerd in de regio die op die Zwarte Zaterdag nou juist massaal wordt verlaten, namelijk de stad Paris en haar directe omgeving - de Île de France. In deze streek woont zo'n 20% van de Fransen, 12 miljoen op een totaal van zo'n 60 miljoen.
Grote delen van Frankrijk zijn relatief vlak tot glooiend, met name in het noorden, westen en midden van het land. In het zuidoosten liggen de Franse Alpen, met de 4.808 meter hoge Mont Blanc op de grens met Italië als hoogste punt van zowel Frankrijk als de Alpen. De Franse Alpen omvatten diverse 'vierduizenders'. Westelijk van de Alpen ligt het Rhônedal, dat noord-zuid door het zuidoosten van Frankrijk loopt. Westelijk van het Rhônedal ligt het Massif Central, met streken als de Auvergne, Ardèche, Cévennes en Lozère. Het hoogste punt hiervan is de 1.886 meter hoge Puy de Sancy.
 
De grens met Spanje wordt gevormd door de Pyreneeën, die aan Franse zijde steil aflopen naar het laagland. Het hooggebergte beslaat aan de Franse zijde maar een smalle streek. De 3.298 meter hoge Vignemale is het hoogste punt van de Pyreneeën aan Franse zijde. In het noordoosten van Frankrijk vindt men de Vosges (Vogezen), een middelgebergte met de 1.424 meter hoge Grand Ballon als hoogste punt. Tussen de Franse Alpen en de Vosges vindt men het Massif du Jura, met de 1.720 meter hoge Crêt de la Neige als hoogste punt. Het hoogste punt op Corsica is de 2.706 meter hoge Monte Cinto.
 
Andere delen van Frankrijk zijn vlakker tot hooguit heuvelachtig, zoals de Franse Ardennen, de Bourgogne en de Morvan. De grootste rivieren van Frankrijk zijn de Loire, Seine en Rhône. De Rijn (Rhin) vormt deels de grens met Duitsland. Kleinere rivieren zijn de Meuse (Maas), Moselle (Moezel), Doubs, Saône, Dordogne, Garonne en Var. Daarnaast hebben met name de Loire en Seine een groot aantal langere zijrivieren. Het grootste meer is het Lac Léman (Meer van Genève) dat op de grens met Zwitserland ligt. Andere grote meren zijn het Lac du Bourget en Lac d'Annecy.
 
===Economie===
 
Frankrijk is de derde economie van Europa en de zesde economie van de wereld. Het land heeft een betrekkelijk grote industriële sector, met name chemische industrie, de auto-industrie (Citroën, Peugeot en Renault), luchtvaartindustrie (Airbus), energie (GDF Suez, EDF) en de wapenindustrie. De landbouw speelt een betrekkelijk kleine rol, maar is wel internationaal bekend, met name de Franse wijnen. Een derde van al het landbouwgebied van de Europese Unie is in Frankrijk gelegen.
 
Het land is de meest populaire toeristische bestemming ter wereld. Toeristen trekken naar de steden, stranden en bergen. De grootste aantallen toeristen reizen naar [[Paris]]. Veel Noord-Europeanen vieren de zomervakantie in Frankrijk.
 
===Demografie===
 
Frankrijk heeft weliswaar veel inwoners, maar grote delen van het land zijn betrekkelijk dunbevolkt. Zo'n 20% van de Fransen woont in de regio Île de France rond [[Paris]]. Andere grote agglomeraties zijn [[Lyon]], [[Marseille]], Bordeaux, Toulouse, Lille, Nantes en Strasbourg. In het midden van Frankrijk zijn behalve Paris weinig grotere steden. Fransen moeten grote afstanden afleggen door dunbevolkt gebied tussen de grootstedelijke regio's.
 
Het inwonertal van Frankrijk was relatief stabiel in de eerste helft van de 20e eeuw, en groeide van 40 miljoen in 1900 naar 42 miljoen in 1950. Vanaf de jaren '50 begon het inwonertal sterk te groeien door immigratie uit voormalige kolonies en andere landen. In 1969 werd de grens van 50 miljoen inwoners overschreden en in 2003 volgde de grens van 60 miljoen inwoners.
 
In Frankrijk wonen relatief veel mensen van Noord-Afrikaanse afkomst, met name uit [[Algerije]] (dat tot 1962 een integraal onderdeel van Frankrijk was) en andere Noord-Afrikaanse landen als Tunesië en Marokko. Daarnaast zijn er veel mensen van Afrikaanse afkomst ten zuiden van de Sahara, dat ook kolonies van Frankrijk waren. De meeste immigranten of mensen van Afrikaanse afkomst wonen in de periferie van grote steden, de zogenaamde 'banlieues' die sociaal en economisch zijn achtergesteld. In 2005 braken grootschalige rellen uit in de banlieues in het Frankrijk.


===Overzeese gebiedsdelen===
===Overzeese gebiedsdelen===
252.490

bewerkingen

Navigatiemenu