Lijnverlichting: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
37 bytes verwijderd ,  19 jul 2017
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
[[Afbeelding:Lijnverlichting A12.jpg|thumb|right|300px|Lijnverlichting langs de A12 bij Harmelen.]]
[[Afbeelding:Lijnverlichting A12.jpg|thumb|right|300px|Lijnverlichting langs de A12 bij Harmelen.]]


'''Lijnverlichting''' is een vorm van [[openbare verlichting]], waarbij tussen [[mast]]en een kabel is gespannen waaraan de [[lichtarmatuur|verlichtingsarmaturen]] zijn opgehangen. In [[Nederland]] werd lijnverlichting op grote schaal toegepast op [[autosnelweg]]en vanaf de jaren 60 tot midden jaren 90 van de vorige eeuw. De verlichting werd in de [[middenberm]] of [[tussenberm]] geplaatst, parallel aan de [[rijbaan]]. Het voordeel van lijnverlichting ten opzichte van reguliere verlichting is dat het lichtbeeld egaler is, doordat de armaturen dichter op elkaar zijn geplaatst.
'''Lijnverlichting''' is een vorm van [[openbare verlichting]], waarbij tussen [[mast]]en een kabel is gespannen waaraan de [[lichtarmatuur|verlichtingsarmaturen]] zijn opgehangen. In [[Nederland]] werd lijnverlichting op grote schaal toegepast op [[autosnelweg]]en van de jaren 1960 tot circa 1995. De verlichting werd in de [[middenberm]] of [[tussenberm]] geplaatst, parallel aan de [[rijbaan]]. Het voordeel van lijnverlichting ten opzichte van reguliere verlichting is dat het lichtbeeld egaler is, doordat de armaturen dichter op elkaar zijn geplaatst.
   
   
Voor lijnverlichting zijn speciale lampen nodig die in steeds mindere maten geproduceerd worden, waardoor lijnverlichting in Nederland niet meer nieuw wordt toegepast op autosnelwegen en oude verlichting gefaseerd verdwijnt. Een andere reden is de redelijk hoge onderhoudskosten vanwege de noodzakelijke periodieke controle van de spankabels waar de verlichting aanhangt. De verwachting is dat over enkele jaren helemaal geen lijnverlichting meer langs autosnelwegen te vinden zal zijn. Lijnverlichting kan ook een [[weg]] overspannen: dit type ziet men vooral [[binnen de bebouwde kom]]. Voorbeelden hiervan zijn onder andere in Amsterdam te vinden.
Voor lijnverlichting zijn speciale lampen nodig die in steeds mindere maten geproduceerd worden, waardoor lijnverlichting in Nederland niet meer nieuw wordt toegepast op autosnelwegen en oude verlichting gefaseerd verdwijnt. Een andere reden is de redelijk hoge onderhoudskosten vanwege de noodzakelijke periodieke controle van de spankabels waar de verlichting aanhangt. De verwachting is dat over er snel geen lijnverlichting meer langs autosnelwegen te vinden zal zijn. Lijnverlichting kan ook een [[weg]] overspannen: dit type ziet men vooral [[binnen de bebouwde kom]]. Voorbeelden hiervan zijn onder andere in Amsterdam te vinden.


==Overzicht van (voormalige) wegvakken met lijnverlichting==
==Overzicht van (voormalige) wegvakken met lijnverlichting==
21.034

bewerkingen

Navigatiemenu