Wijzigingen

Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Indonesië

9 bytes verwijderd, 18 aug 2017 20:31
k
==Inleiding==
Indonesië is een archipel in Zuidoost-Azië en heeft landsgrenzen met [[Maleisië]], [[Papua Nieuw Guinea]] en [[Oost-Timor]]. Het land ligt ten noorden van [[Australië]] en meet maximaal 5.300 kilometer van oost naar west en ongeveer 1.600 kilometer van noord naar zuid en is hiermee één van de meest expansieve uitgestrekte landen ter wereld. Het land bestaat uit duizenden eilanden, waarvan Sumatra, Java, Borneo, Sulawesi en New Guinea de grootste zijn. New Guinea is het op één na grootste eiland ter wereld, maar het is maar voor ongeveer de helft Indonesisch grondgebied. De hoofdstad [[Jakarta]] ligt op Java en telt 9,3 miljoen inwoners. De agglomeratie is één van de grootste ter wereld met 30 miljoen inwoners. Er zijn in totaal 9 steden met meer dan 1 miljoen inwoners, waaronder Bandung, Surabaya, Medan, Bekasi, Palembang en Semarang.
Het land bestaat uit 17.508 eilanden, waarvan 6.000 bewoond zijn. Het land ligt aan beide zijden van de evenaar en het land is het op 15 na grootste ter wereld. De Puncak Jaya in Papua is het hoogste punt op 4.884 meter. Er zijn weinig lange langere rivieren doordat de afstanden op de eilanden daar niet groot genoeg voor zijn, maar een aantal zijn wel groot in waterafvoer door de grootschalige neerslag. Naar het westen ligt de Indische Oceaan, naar het oosten de Pacifische Oceaan. De Javazee scheidt Java van Borneo, en de Celebeszee scheidt Borneo en Sulawesi van de [[Filippijnen]]. De Timorzee en Arafurazee liggen tussen Indonesië en [[Australië]].
Het eiland Java is het economische centrum van Indonesië, waar ook Jakarta en een aantal andere grote steden op gelegen is. Het eiland meet bijna 1.000 kilometer van oost naar west en maximaal 200 kilometer van noord naar zuid en ligt tussen Sumatra en Bali. Sumatra is veel groter en meet ruim 1.700 kilometer in de lengte en ruim 400 kilometer in de breedte en ligt vlak naast [[Singapore]] en [[Maleisië]]. Het Indonesische deel van Borneo heet Kalimantan en heeft een landgrens met [[Maleisië]]. Hier zijn weinig grote steden en het eiland meet 1.100 kilometer van oost naar west en 1.250 kilometer van noord naar zuid, deels in Maleisië. Het eiland Sulawesi bestaat voornamelijk uit grillige schiereilanden. Het Indonesische deel van het eiland New Guinea heet Papua, en grenst aan [[Papua New Guinea]]. Het Indonesische deel meet 1.250 kilometer van oost naar west en 730 kilometer van noord naar zuid.
16.578

bewerkingen

Navigatiemenu