Wijzigingen

Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Indonesië

3.383 bytes toegevoegd, 17 nov 2018 22:49
Inleiding
De officiële taal van Indonesië is het Indonesisch (''bahasa Indonesia''), een variant van het Maleis dat al eeuwen de lingua franca is op de eilandengroep. Vanwege het grote inwonertal van Indonesië is het één van de meest gesproken talen ter wereld. Daarnaast spreken de meeste mensen ook hun eigen regionale taal, er zijn meer dan 700 talen in Indonesië geregistreerd. Het Javaans wordt gezien als de meestgesproken taal ter wereld die geen officiële status heeft. Het Indonesisch en de meeste andere talen worden in het Latijnse schrift geschreven, alhoewel veel talen vroeger in een afwijkend schrift werden geschreven. Het Nederlands heeft geen officiële status in Indonesië en wordt ook nauwelijks nog gesproken. Het Engels wordt veel gesproken als buitenlandse taal, er is ook een relatief grote Engelstalige media in Indonesië.
 
===Economie===
 
Indonesië is een lid van de G20 en is de grootste economie van Zuidoost-Azië. In 2018 was het de 16e economie ter wereld. Van oorsprong was de economie van Indonesië vooral op de landbouw gericht, om in de eigen voedselvoorziening te kunnen voorzien. Vanaf de jaren '60 begon het land meer te industrialiseren en te verstedelijken, met name rond Jakarta. Door de economische groei nam de armoede sterk af van circa 60% in de jaren '60 tot zo'n 15% in de jaren '80. Het land werd echter zwaar getroffen door de Aziatische financiële crisis van 1997. Na 2000 begon de economie weer sterk te groeien. De werkloosheid is laag en de armoede is teruggebracht tot circa 10% van de bevolking. In en rond de grote steden is een grote middenklasse ontstaan.
 
Het land exporteert een gevarieerde mix van mijnbouwproducten, olie, gas en landbouw en bosbouwproducten. Het grootste exportproduct is kolen, gevolgd door palmolie, gas, olie en goud. In Indonesië is ook een grote maakindustrie, met name in de textielsector en elektronische apparaten. De maakindustrie is voor een groot deel op Java gelegen.
 
===Geschiedenis===
 
De eilandengroep lag strategisch op handelsroutes tussen India en China. Buitenlandse machten zijn altijd van grote invloed geweest op de eilandengroep. Moslims brachten de Islam naar Indonesië, later gevolgd door het christendom door Europeanen. De handel van specerijen was van groot belang in de late middeleeuwen. Indonesië kwam geleidelijk onder Nederlands koloniaal bestuur te staan. De hoofdstad heette destijds Batavia. Alhoewel Indonesië meer dan 3 eeuwen onder Nederlands bestuur heeft gestaan, waren er ook invloeden van de Portugezen, Fransen en Britten. Indonesië werd door Japan bezet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kort na de oorlog poogde Nederland om Indonesië te behouden als kolonie, maar de grote afstand en de prioriteit van wederopbouw in Nederland zorgde ervoor dat Nederland de kolonie niet kon behouden; Indonesië werd in 1949 onafhankelijk na een onafhankelijkheidsoorlog. Het westelijk deel van het eiland Papua bleef nog wel enige tijd onder Nederlands bestuur staan en werd pas in 1962 onderdeel van Indonesië. De lange koloniale geschiedenis en onafhankelijkheidsoorlog zorgden voor een grote migratie van Indonesiërs naar Nederland in de jaren '50.
 
De eerste president van Indonesië was Sukarno, zijn regering neigde vanaf de late jaren '50 steeds meer naar een dictatuur. Na een poging tot een staatsgreep in 1965 volgde de Indonesische massamoord van 1965-66, waarin de Communistische Partij van Indonesië werd vernietigd. Dit werd heimelijk gesteund door westerse regeringen als onderdeel van hun strategie om het communisme in Azië in te perken. Het aantal doden in deze periode wordt geschat op 500.000 tot 3 miljoen. Sukarno was echter verzwakt en werd in 1968 opgevolgd door Suharto, waarna een periode van stevige economische groei volgde. Hij was 31 jaar lang president, tot hij aftrad in 1998 als gevolg van de financiële crisis die in 1997 uitbrak. In 1999 stemde [[Oost-Timor]] voor onafhankelijkheid, het was toen al 25 jaar bezet door Indonesië nadat het onafhankelijk werd van Portugal. Tussen 1998 en 2004 werd Indonesië geregeerd door drie presidenten, waarna het land een langere periode van 2004 tot 2014 onder bestuur stond van president Yudhoyono, opgevolgd door Joko Widodo.
==Wegennet==
176.493
bewerkingen

Navigatiemenu