Wijzigingen

Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Indonesië

386 bytes toegevoegd, 14 januari
geen bewerkingssamenvatting
| Inwonertal = 263.510.00
| Lengte wegennet = 213.649 km
| Lengte snelwegennet = 772 1520 km<ref>stand 01-01-2019</ref>
| Eerste snelweg = 1978
| Lokale naam = Jalan Bebas Hambatan
===Geschiedenis===
De eilandengroep lag strategisch op handelsroutes tussen India en China. Buitenlandse machten zijn altijd van grote invloed geweest op de eilandengroep. Moslims brachten de Islam naar Indonesië, later gevolgd door het christendom door Europeanen. De handel van specerijen was van groot belang in de late middeleeuwen. Indonesië kwam geleidelijk onder Nederlands koloniaal bestuur te staan. De hoofdstad heette destijds Batavia. Alhoewel Indonesië meer dan 3 eeuwen onder Nederlands bestuur heeft gestaan, waren er ook invloeden van de Portugezen, Fransen en Britten. Indonesië werd door Japan bezet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kort na de oorlog poogde Nederland om Indonesië te behouden als kolonie, maar Nederland gaf de zogenaamde 'politionele acties' tegen de door de Indonesiërs gevoerde onafhankelijkheidsoorlog op onder grote afstand en Amerikaanse druk; i.e. de prioriteit hulp van de Amerikanen aan de wederopbouw in Nederland zorgde ervoor dat van Nederland . Met de troonwisseling van Wilhelmina op Juliana werd het mogelijk om de al eerder door Sukarno uitgeroepen onafhankelijkheid van de vroegere kolonie niet kon behouden; ook in Nederland bestuurlijk te accepteren. Indonesië werd daarmee in 1949 formeel een onafhankelijk na een onafhankelijkheidsoorlogland. Het westelijk deel van het eiland Papua bleef nog wel enige tijd onder Nederlands bestuur staan ('Nederlands Nieuw-Guinea') en werd pas in 1962 onderdeel van Indonesië. De lange koloniale geschiedenis , de onafhankelijkheidsoorlog en onafhankelijkheidsoorlog de nationalisatie van Nederlandse bedrijfsbezittingen begin jaren '50 zorgden voor een grote migratie van Indonesiërs Indische Nederlanders naar Nederland in de jaren '50.
De eerste president van Indonesië was Sukarno, zijn regering neigde vanaf de late jaren '50 steeds meer naar een dictatuur. Na een poging tot een staatsgreep in 1965 volgde de Indonesische massamoord van 1965-66, waarin de Communistische Partij van Indonesië werd vernietigd. Dit werd heimelijk gesteund door westerse regeringen als onderdeel van hun strategie om het communisme in Azië in te perken. Het aantal doden in deze periode wordt geschat op 500.000 tot 3 miljoen. Sukarno was echter verzwakt en werd in 1968 opgevolgd door Suharto, waarna een periode van stevige economische groei volgde. Hij was 31 jaar lang president, tot hij aftrad in 1998 als gevolg van de financiële crisis die in 1997 uitbrak. In 1999 stemde [[Oost-Timor]] voor onafhankelijkheid, het was toen al 25 jaar bezet door Indonesië nadat het onafhankelijk werd van Portugal. Tussen 1998 en 2004 werd Indonesië geregeerd door drie presidenten, waarna het land een langere periode van 2004 tot 2014 onder bestuur stond van president Yudhoyono, opgevolgd door Joko Widodo.
==Wegennet==
[[Afbeelding:Java toll roads.png|thumb|right|800px|Het tolwegennet van Java (groen).]]
Indonesië heeft een nogal uiteenlopend wegennet. Het wegennet is dicht op Java, waar ook diverse snelwegen zijn, die vrijwel altijd een [[tolweg]] zijn. [[Jakarta]] heeft een vrij uitgebreid netwerk van snelwegenautosnelwegen, en er zijn tevens snelwegen die over langere afstand lopen, er sinds 2018 is een snelweg van de [[Trans-Java Toll Road]] tussen Jakarta naar Bandung. Rond en Surabaya en Semarang zijn ook een aantal kortere snelwegendoorgaand te berijden. Lange-afstands hoofdwegen zijn vaak met 2x2 rijstroken uitgebouwd, maar geen snelweg.
Op Sumatra is het wegennet aanzienlijk dunner, met enkel hoofdwegen. De stad Medan heeft één snelwegbypass aan de oostkant, Palembang heeft geen snelwegen. Reizen over Sumatra is geen gemakkelijke opgave, grote delen zijn bergachtig of bestaan uit ondoordringbare jungles. Er wordt al jaren gesproken over een brugverbinding over de Sunda Strait, een smalle zeestraat tussen Java en Sumatra. Een dergelijke brug zou een kleine 30 kilometer lang worden. Een brug tussen Sumatra en [[Singapore]] behoort eveneens tot de mogelijkheden, via de Singapore Strait. Deze afstand is ongeveer 100 kilometer, maar er is een groot aantal eilanden van redelijke omvang in dit gebied die één lange brug niet noodzakelijk maken. De grootste overspanning zou ongeveer 15 kilometer zijn.
177.013
bewerkingen

Navigatiemenu