Wijzigingen

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2.454 bytes toegevoegd ,  9 mrt 2011 16:56
De bedoeling van 'Duurzaam Veilig' was dat de veiligheid zou worden vergroot en dat elke weggebruiker voortaan aan de belijning op de weg zou kunnen zien op welk type weg hij/zij rijdt. Helaas heeft de overheid aan de burger te laat en veel te weinig voorlichting gegeven over 'Duurzaam Veilig' en bovendien hebben diverse wegbeheerders de richtlijnen van 'Duurzaam Veilig' niet altijd even consequent toegepast. Het gevolg is dat veel meer weggebruikers nu langzamer rijden dan is toegestaan, ook op plaatsen waar er uit oogpunt van de verkeerveiligheid veilig 80 km/h gereden zou kunnen worden. Aangezien de ontwerpers van 'Duurzaam Veilig' op wegen met slechts 1 rijstrook per richting ook het (levensgevaarlijke?) inhalen hebben willen verbieden, door het aanbrengen van een dubbele doorgetrokken streep, veroorzaken de twijfelende weggebruikers door hun lagere snelheid van 65 à 70 km/h nu behoorlijk wat vertraging voor het verkeer achter hen. Critici noemen het wegontwerp van 'Duurzaam Veilig' daarom ook wel 'duurzaam verpest' of 'duurzaam vern**kt'. Voorstanders van 'Duurzaam Veilig' wijzen er daarentegen op dat onjuist uitgevoerde inhaalmanoeuvres veel slachtoffers maken, niet alleen bij degene die inhaalt, maar ook bij de tegenliggers die een frontale botsing vaak niet overleven.
 
Op de meeste autsnelwegen in de Randstad is de maximumsnelheid beperkt tot 100 km/h, vaak omwille van de veiligheid, maar soms ook vanwege de luchtkwaliteit. Soms geldt zelfs een nog lagere limiet van 80 km/h, zoals op de A13 bij Rotterdam-Overschie, waar de bebouwing erg dicht tegen de snelweg staat, terwijl het verkeer dit weggedeelte tot één van de drukste stukken weg van Nederland maakt, met de daarbij behorende uitstoot van schadelijke stoffen, wat nog wordt verergerd doot de files die er vaak staan, omdat de A4 Delft-Schiedam na 50 jaar nog niet klaar is, of de brug over Delfshavense Schie in de A20 weer eens omhoog staat.
Sinds 1 maart 2011 geldt op een deel van de A7, waaronder de Afsluitdijk, een verhoogde maximumsnelheid van 130 km/h voor de gehele dag. Deze verhoogde maximumsnelheid kadert in een experiment waarbij later in 2011 meerdere weggedeelten betrokken zullen worden. Op drukkere wegen zal in mei 2011 de maximumsnelheid alleen buiten de spits met Dynamax (signaalgevers aan de portalen boven de weg) naar 130 km/u verhoogd worden. In juli 2011 volgen dan nog enkele trajecten, vooral in het noorden en oosten van Nederland, waar de snelheid permanent naar 130 km/u verhoogd zal worden. De planning is te vinden op de website van Rijkswaterstaat.
Critici van deze snelheidsverhogingen naar 130 km/u wijzen op de beperkte winst in reistijd en de vergroting van de uitstoot van schadelijke stoffen. Voorstanders wijzen erop dat een maximumsnelheid van 100 km/u op een lege snelweg met 3 of meer rijstroken per richting, zoals bijvoorbeeld de gerenoveerde A2, of de A16 Breda-Rotterdam, niet geloofwaardig is. Nu de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Eerste Kamer (2 maart 2011) achter de rug zijn, heeft Minister Schultz-van Haegen ontdekt dat zij een probleem heeft met de meetcorrectie: Pas vanaf 139 km/u mag er een boete voor overtreding van de maximumsnelheid worden uitgeschreven en dat vindt de minister eigenlijk te snel en te gevaarlijk. De linkse oppositie in de Tweede Kamer verdenkt de minister ervan dat zij de rechtse kiezer heeft willen paaien door snel te beginnen met het verhogen van de maximumsnelheid, zonder goed na te denken over alle gevolgen.
 
(Schrijver van deze bijdrage stemt doorgaans links, rijdt rechts waar het kan en kan niet wachten om het gevoel van vrijheid te genieten om buiten het spitsuur met 130 km/u over de A16 te rijden en 2 of 3 minuten sneller in Breda te zijn...)
===Verenigde Staten===
51

bewerkingen

Navigatiemenu