Wijzigingen

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
87 bytes toegevoegd ,  9 mrt 2011 17:56
Op de meeste autsnelwegen in de Randstad is de maximumsnelheid beperkt tot 100 km/h, vaak omwille van de veiligheid, maar soms ook vanwege de luchtkwaliteit. Soms geldt zelfs een nog lagere limiet van 80 km/h, zoals op de A13 bij Rotterdam-Overschie, waar de bebouwing erg dicht tegen de snelweg staat, terwijl het verkeer dit weggedeelte tot één van de drukste stukken weg van Nederland maakt, met de daarbij behorende uitstoot van schadelijke stoffen, wat nog wordt verergerd doot de files die er vaak staan, omdat de A4 Delft-Schiedam na 50 jaar nog niet klaar is, of de brug over Delfshavense Schie in de A20 weer eens omhoog staat.
Sinds 1 maart 2011 geldt op een deel van de A7, waaronder de Afsluitdijk, een verhoogde maximumsnelheid van 130 km/h voor de gehele dag. Deze verhoogde maximumsnelheid kadert in een experiment waarbij later in 2011 meerdere weggedeelten betrokken zullen worden. Op drukkere wegen zal in mei 2011 de maximumsnelheid alleen buiten de spits met Dynamax (signaalgevers aan de portalen boven de weg) naar 130 km/u verhoogd worden. In juli 2011 volgen dan nog enkele trajecten, vooral in het noorden en oosten van Nederland, waar de snelheid permanent naar 130 km/u verhoogd zal worden. De planning is te vinden op de website van Rijkswaterstaat.[[http://www.rws.nl/wegen/innovatie_en_onderzoek/maximumsnelheden/proeven/index.aspx]]
Critici van deze snelheidsverhogingen naar 130 km/u wijzen op de beperkte winst in reistijd en de vergroting van de uitstoot van schadelijke stoffen. Voorstanders wijzen erop dat een maximumsnelheid van 100 km/u op een lege snelweg met 3 of meer rijstroken per richting, zoals bijvoorbeeld de gerenoveerde A2, of de A16 Breda-Rotterdam, niet geloofwaardig is. Nu de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Eerste Kamer (2 maart 2011) achter de rug zijn, heeft Minister Schultz-van Haegen ontdekt dat zij een probleem heeft met de meetcorrectie: Pas vanaf 139 km/u mag er een boete voor overtreding van de maximumsnelheid worden uitgeschreven en dat vindt de minister eigenlijk te snel en te gevaarlijk. De linkse oppositie in de Tweede Kamer verdenkt de minister ervan dat zij de rechtse kiezer heeft willen paaien door snel te beginnen met het verhogen van de maximumsnelheid, zonder goed na te denken over alle gevolgen.
51

bewerkingen

Navigatiemenu