Wijzigingen

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
5.973 bytes verwijderd ,  11 mrt 2011 10:40
k
Wijzigingen door Ericlangenaam (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Chris
* op autowegen: 100 km/h
* op autosnelwegen: 120 km/h
 
 
Bovengenoemde snelheden gelden indien niets anders staat aangegeven. Uitzonderingen op de regel zijn inmiddels dermate wijdverspreid dat ze hier niet onvermeld kunnen blijven.
 
 
Binnen de bebouwde kom worden steeds meer woonstraten ingericht als 30 km/h-zone. Op doorgaande wegen binnen de bebouwde kom mag de wegbeheerder een hogere maximumsnelheid van 70 km/h instellen, maar in gemeenten onder links bestuur gebeurde dit steeds minder vaak. Zo geldt in Rotterdam op de Vaanweg, het verlengde van de A29, nog steeds een maximumsnelheid van 50 km/h, terwijl de inrichting van de weg (ziet eruit zoals een autosnelweg van rond 1970, maar dan met een busbaan op de vluchtstrook) uitnodigt tot een hogere snelheid. Toch lijkt er hoop te zijn voor wie graag sneller zou rijden, want op de Abraham van Rijckevorsselweg, in het verlengde van de N210, is begin 2011 ter hoogte van de Erasmus Universiteit Rotterdam de maximumsnelheid wel naar 70 km/h verhoogd tussen de A16 en Woudestein.
 
 
Veel wegen buiten de bebouwde kom, vooral ongenummerde weggetjes door de polder, zijn te smal en/of te onoverzichtelijk om er veilig de algemene maximumsnelheid van 80 km/h te kunnen rijden. Onder het regime van 'Duurzaam Veilig' [[http://www.wegenwiki.nl/Duurzaam_Veilig]] zijn dit soort ongenummerde polderwegen tot erftoegangsweg geworden, waarbij meestal ook een 60 km/h-zone is ingesteld.
 
De bedoeling van 'Duurzaam Veilig' was dat de veiligheid zou worden vergroot, dat elke weggebruiker voortaan aan de belijning op de weg zou kunnen zien op welk type weg hij/zij rijdt en welke maximumsnelheid daar geldt. Helaas heeft de overheid aan de burger te laat en veel te weinig voorlichting gegeven over 'Duurzaam Veilig' en bovendien hebben diverse wegbeheerders de richtlijnen van 'Duurzaam Veilig' niet altijd even consequent toegepast. Het gevolg is dat veel meer weggebruikers nu langzamer rijden dan is toegestaan, ook op plaatsen waar er uit oogpunt van de verkeersveiligheid geen bezwaar tegen zou bestaan als daar gewoon de algemene maximumsnelheid van 80 km/h gereden zou worden.
 
Aangezien de ontwerpers van 'Duurzaam Veilig' op wegen met slechts 1 rijstrook per richting ook het (levensgevaarlijke?) inhalen hebben willen verbieden, door het aanbrengen van een dubbele doorgetrokken streep, is het inhalen van een brommobiel, trage traktor of treuzelende tante nu bijna nergens meer toegestaan, terwijl er vaak wel voldoende zicht is voor een veilige inhaalmanoeuvre. Op die manier
veroorzaken de twijfelende weggebruikers door hun lagere snelheid van 65 à 70 km/h nu behoorlijk wat vertraging voor het verkeer achter hen. Critici noemen het wegontwerp van 'Duurzaam Veilig' daarom ook wel 'duurzaam verpest' of 'duurzaam vern**kt'. Voorstanders van 'Duurzaam Veilig' wijzen er daarentegen op dat onjuist uitgevoerde inhaalmanoeuvres veel slachtoffers maken, niet alleen bij degene die inhaalt, maar ook bij de tegenliggers die een frontale botsing vaak niet overleven.
 
(''Schrijver van deze bijdrage heeft de gruwelijke gevolgen van verkeerd inhalen op de Balkan al meerdere keren in de berm zien liggen, heeft zelf pas in het buitenland veilig leren inhalen zonder tegenliggers te hinderen en heeft in Nederland al meerdere keren een hap uit zijn stuur genomen als hij weer eens een traktor of treuzelaar voor de neus had die vanwege een 'Duurzaam Veilige' weginrichting niet op legale wijze inghaald kon worden...'')
 
 
Op de meeste autsnelwegen in de Randstad is de maximumsnelheid beperkt tot 100 km/h, vaak omwille van de veiligheid, maar soms ook vanwege de luchtkwaliteit. Soms geldt zelfs een nog lagere limiet van 80 km/h, zoals op de A13 bij Rotterdam-Overschie, waar de bebouwing erg dicht tegen de snelweg staat, terwijl het verkeer dit weggedeelte tot één van de drukste stukken weg van Nederland maakt, met de daarbij behorende uitstoot van schadelijke stoffen, wat nog wordt verergerd doot de files die er vaak staan, omdat de A4 Delft-Schiedam na 50 jaar nog niet klaar is, of de brug over Delfshavense Schie in de A20 weer eens omhoog staat.
 
Sinds 1 maart 2011 geldt op een deel van de A7, waaronder de Afsluitdijk, een verhoogde maximumsnelheid van 130 km/h voor de gehele dag. Deze verhoogde maximumsnelheid kadert in een experiment waarbij later in 2011 meerdere weggedeelten betrokken zullen worden. Op drukkere wegen zal in mei 2011 de maximumsnelheid alleen buiten de spits met Dynamax (signaalgevers aan de portalen boven de weg) naar 130 km/u verhoogd worden. In juli 2011 volgen dan nog enkele trajecten, vooral in het noorden en oosten van Nederland, waar de snelheid permanent naar 130 km/u verhoogd zal worden. De planning is te vinden op de website van Rijkswaterstaat. [[http://www.rws.nl/wegen/innovatie_en_onderzoek/maximumsnelheden/proeven/index.aspx]]
 
Critici van deze snelheidsverhogingen naar 130 km/u wijzen op de beperkte winst in reistijd en de vergroting van de uitstoot van schadelijke stoffen. Voorstanders wijzen erop dat een maximumsnelheid van 100 km/u op een lege snelweg met 3 of meer rijstroken per richting, zoals bijvoorbeeld de gerenoveerde A2, of de A16 Breda-Rotterdam, niet geloofwaardig is. Nu de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Eerste Kamer (2 maart 2011) achter de rug zijn, heeft Minister Schultz-van Haegen ontdekt dat zij een probleem heeft met de meetcorrectie: Pas vanaf 139 km/u mag er een boete voor overtreding van de maximumsnelheid worden uitgeschreven en dat vindt de minister eigenlijk te snel en te gevaarlijk. De linkse oppositie in de Tweede Kamer verdenkt de minister ervan dat zij de rechtse kiezer heeft willen paaien door snel te beginnen met het verhogen van de maximumsnelheid, zonder goed na te denken over alle gevolgen.
 
(''Schrijver van deze bijdrage stemt doorgaans links, rijdt rechts waar het kan en kan niet wachten om het gevoel van vrijheid te genieten om buiten het spitsuur met 130 km/u over de A16 te rijden en 2 of 3 minuten sneller in Breda te zijn...'')
===Verenigde Staten===
2.718

bewerkingen

Navigatiemenu