Toeritdoseerinstallatie: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2.196 bytes toegevoegd ,  21 mrt 2008
geen bewerkingssamenvatting
k (Toerit-doseer-installatie (TDI) hernoemd naar Toeritdoseerinstallatie: afkorting, spelling)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
<!-- haal dit hele blok weg zodra het begrip is ingevuld -->
=== ToeritDoseerInstallatie (TDI) ===
Dit begrip wacht helaas nog op uitleg.
 
[[Categorie:Begrippen zonder uitleg]]
== Algemene functionaliteit ==
<!-- weghalen tot en met deze regel -->
 
Het doseren van het verkeer op een toerit heeft als belangrijkste doelstelling dat de instroom naar een hoofdweg kan worden beperkt, en het verkeersaanbod op een homogene wijze in de tijd kan worden aangeboden. Dit voorkomt schokgolven, turbulentie en verhoogt de doorstroming op de hoofdweg.
Hiertoe wordt een soort verkeerslicht opgesteld aan het einde van de toerit. De toerit dient daarbij als een opstelbuffer voor het verkeer dat de hoofdweg op wil.
Dit proces van doseren kan automatisch worden ingezet, op basis van de gemeten verkeersomvang op de hoofdweg, of informatie verkregen van gekoppelde installaties. Tevens kan het doseren worden versoepeld of zelfs worden gestaakt, wanneer door het opstellen van verkeer zich een blokkade zou voordoen op het onderliggende wegennet.
Het doseren wordt (vanaf de 3e generatie TDI) uitgevoerd door een verkeersregelinstallatie.
 
De principes van de werking van een TDI, alsmede de verkeerskundig-functionele besteks-eisen zijn vastgelegd in de “Handleiding voorbereiding en uitvoering toeritdoseerinstallaties”, van Rijkswaterstaat dienst Verkeer en Scheepvaart.
 
== TDI versus [[VRI]] ==
 
De voornaamste functionele verschillen tussen een TDI en een VRI zijn dat bij een TDI:
* de regeling pas inschakelt als de omstandigheden daarom vragen (anders blijven de lantaarns gedoofd);
* er geen conflicterende richtingen zijn en;
* maximaal twee voertuigen per groenfase per rijstrook wordt doorgelaten.
 
Technisch zijn sinds de introductie van de derde generatie TDI’s de verschillen met een VRI niet zo groot meer. Toeritdoseerinstallaties (TDI’s) zijn thans electrotechnische installaties die veel op VRI’s lijken, maar er zijn in de wijze van communiceren en de architectuur van de software verschillen ten opzichte van VRI’s.
De doseertoestellen van de eerste twee generaties in Nederland waren duur; ze kosten al snel twee keer zoveel als een verkeersregeltoestel. Dit komt deels door de vroegere verschillen tussen VRI’s en TDI’s. Door de belangrijkste verschillen tussen een TDI en een VRI weg te nemen, zou een doseertoestel niet langer duurder moeten zijn dan een verkeersregeltoestel. Bovendien kan mer het Centraal VRI Management Systeem (CVMS) ook de bediening van de TDI’s worden gecoördineerd.
 


[[Categorie:Begrippen]]
[[Categorie:Begrippen]]
[[Categorie:Woordenboek]]
4.694

bewerkingen

Navigatiemenu