Wijzigingen

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
22 bytes toegevoegd ,  15 okt 2011 18:13
geen bewerkingssamenvatting
[[Afbeelding:Washington DC freeways.png|thumb|right|600px|De snelwegen rond Washington D.C.]]
'''Washington D.C.''' is de hoofdstad van de [[Verenigde Staten]], en ligt in het District of Columbia. Samen vormen ze één entiteit. Daaromheen liggen de voorsteden in [[Virginia]] en [[Maryland]]. Washington zelf telt 588602.000 inwoners, met een stedelijk gebied van 5,3 miljoen inwoners.
==De agglomeratieInleiding==
De agglomeratie ligt op beide oevers van de rivier de Potomac. De agglomeratie is sterk bebost, en strekt zich uit over 55 kilometer van oost naar west, en 60 kilometer van noord naar zuid. De stad ligt op zo'n 180 kilometer uit de kust, alhoewel de diverse zeearmen van de Chesapeake Bay tot aan de stad reiken. Het laagste punt is dan ook zeeniveau. Veel hoger dan 140 meter gaat het stedelijk gebied niet. De grootste voorsteden zijn Arlington en Alexandria, en daaromheen liggen in Virginia talloze kleinere voorsteden in de bossen. Het stedelijk gebied is dan ook niet dicht bebouwd. Dit geldt ook voor de voorsteden in Maryland, waarvan de grootste amper meer dan 50.000 inwoners tellen. De huisvesting in Maryland is goedkoper dan in Virginia.
De stad Washington was voor de jaren 20 nog zonder een voorstedelijk gebied, wat pas vanaf de jaren 50 begon te groeien. In 1950 had de stad tevens zijn hoogste inwonertal, waarna een langdurige, doch langzame daling inzette. Tegelijkertijd begon het voorstedelijk gebied sterk te groeien. De groei is sinds de jaren 90 in Maryland wat afgezwakt, maar is voornamelijk in Virginia nog sterk.
==Het wegennetWegennet==
De stad wordt ontsloten door de ringweg Capital Beltway, de I-495. De I-95 komt vanuit het zuiden, en lift mee op de ringweg, en loopt dan verder richting Baltimore en New York. Vanuit het westen komt de I-66, die noordelijk Virginia met de stad verbindt. Andere hoofdroutes van de Interstates doen de stad niet aan, de I-70 loopt wat verder naar het noorden naar Baltimore, en de I-97 verbindt Annapolis met Baltimore ten oosten van de stad. Wel zijn er tal van hulproutes, zoals de I-295 en I-395, die de zuidelijke voorsteden bedienen, en de I-270 die naar het noordwesten loopt, en de verbinding naar Pittsburgh is. Verder vult de US 50 dit netwerk aan, en verbindt Washington met Annapolis.
Washington kende altijd erg veel congestie op de zuidelijke ringweg, doordat de brug over de Potomac slechts 2x3 rijstroken telde. Nu zijn daar 12 rijstroken beschikbaar, en tevens is het Springfield interchange aangepast, zodat de files hier verleden tijd zijn. Op andere inkomende snelwegen zijn vrij veel bottlenecks, en hier komen vaak lange files voor. De reistijd in Washington is voor forenzen landelijk gezien, behoorlijk hoog, meer dan 20% heeft een reistijd van meer dan een uur. Slechts 20% heeft een reistijd van minder dan 20 minuten, het hoogste aantal in het land.
 
==Referenties==
 
<references/>
{{Sjabloon:Washington}}
[[Categorie:Washington| ]]
191.588

bewerkingen

Navigatiemenu