Wijzigingen

Naar navigatie springen Naar zoeken springen

A1 (Frankrijk)

1.056 bytes toegevoegd, 7 sep 2018 23:05
→ Porte de la Chapelle
{{KP}} [[Boulevard Périphérique ]] → Metz / Rouen {{tunnel}} Tunnel du Landy
{{exit}} 2 St. Denis
{{exit}} 5 Le Blanc-Mesnil
{{KP}} {{FR A|3}} → Reims Bordeaux / Lyon {{KP}} {{FR A|104}} → Laon / ReimsNantes
{{tunnelKP}} Tunnel de Roissy 800m{{FR A|104}} → Lyon / Marne-la-Vallée
{{exit}} 6 Aéroport Charles de Gaulle
{{tol}} Péage de Chamant
{{brug}} {{rivier}} L'Oise {{exit}} 9 Pont Ste. -Sainte-Maxence
{{exit}} 10 Compiègne
{{exit}} 13 St. Quentin
 
{{brug}} {{rivier}} La Somme
{{exit}} 13.1 Péronne
{{exit}} 15 Arras
 
{{brug}} {{rivier}} La Scarpe
{{KP}} {{FR A|26}} → Calais / Reims
{{KP}} {{FR A|21}} → Lens / Douai
 
{{brug}} {{rivier}} Canal à Grand Gabarit
{{exit}} 17.1 Dourges
}}
De '''A1''' is een [[autoroute]] in het noorden [[Frankrijk]], die en loopt in een rechte lijn loopt vanaf van Lille in het noorden van het land naar de [[Boulevard Périphérique]] in [[Paris]] naar Lille in het noorden van het land. De snelweg is 211 kilometer lang en grotendeels een [[tolweg]]. De A1 heet de Autoroute du Nord.
==Routebeschrijving==
===Regio Lille=== De A1 is begint in de grote stad Lille, op een snelweg in knooppunt waar ook de [[A25 (Frankrijk)|A25]] naar Dunkerque en de [[N356 (Frankrijk)|N356]] als stadssnelweg door Lille beginnen. De A1 telt hier kortstondig 2x5 rijstroken, tot het noorden van knooppunt met de [[A27 (Frankrijk)|A27]] dat enkele kilometers verderop ligt. De weg gaat vrijwel kaarsrecht van Lille naar Parijssnelweg telt hierna kortstondig 2x4 rijstroken tot de luchthaven Lesquin, door een vlak en leeg landschapwaarna 2x3 rijstroken beschikbaar zijn. De snelweg voert zuidwaarts, grotendeels parallel aan waarna de TGV-lijn Parijs-voorsteden van Lilleovergaan in dorpjes. Toch staat de A1 Het traject over het algemeen niet zo heel slecht bekendplatteland duurt echter maar kort; men bereikt na 10 kilometer de verstedelijkte as van Lens naar Douai. Het feit dat Bij Hénin-Beaumont kruist men de weg over de gehele lengte minimaal 2x3 rijstroken heeft[[A21 (Frankrijk)|A21]]. Daarna, en asfalt als een biljartlakennabij Fresnes-lès-Montauban, zorgt ervoor dat de 211 kilometers vlot voorbijgaanbegint het tolgedeelte.
De meeste reizigers proberen op weg naar het zuiden het deel over de A1 zo snel mogelijk te passeren. Onterecht, zo zal de folder van de lokale VVV zeggen maar in de praktijk heeft het deel van Picardië waar de A1 doorheen loopt, vrij weinig bijzonders te bieden, afgezien van wat Eerste Wereldoorlog-gerelateerde zaken en een mooi bos bij Compiègne. ===Picardie===
De weg begint in A1 voert zuidwaarts over het vrij lege en golvende landschap van Noord-Frankrijk. De TGV-lijn van Lille, iets westelijker dan naar Paris loopt op korte afstand parallel aan de meeste kaarten suggereren, in snelweg; het verlengde van verkeer op de N356 en snelweg kan de A25passerende TGV's vaak zien. Na een kort stukje naar Kort na het oosten buigt begin van de tolweg volgt bij de weg naar stad Arras het zuiden richting Parijs. Na een karakteristiek stukje knooppunt met hoge bomen aan weerszijden van de weg[[A26 (Frankrijk)|A26]], volgt een druk, tolvrij stuk door een dichtbevolkte regio met veel industriede snelweg van Lille naar Reims. Vanaf Carvin gaat het TGV-spoor parallel aan de weg De A1 voert verder zuidwaarts en loopt de route langs het knooppunt met afritten liggen ver uit elkaar. Bij Combles voegt verkeer vanaf de [[A21 A2 (Frankrijk) |A21A2]]uit [[Brussel]] en Valenciennes in, dat de aandacht vooral trekt door een grote mijn vlak achter deze kruisingwaarna het wat drukker wordt.
Even later bij Arras komt het eerste tolstation, en gaat In de weg, voorzien buurt van zeer antiek aandoende [[lijnverlichting]], verder als [[tolweg]], met direct erna een splitsing met Péronne kruist men de [[A26 A29 (Frankrijk) |A26A29]]die van Saint-Quentin naar Le Havre loopt. Hier wordt het lange-afstandsverkeer gesplitst, waarbij de richting Parijs/Bordeaux rechtdoor Het afslaande verkeer gaathier voornamelijk van Lille naar Amiens en vice versa. Zuidelijker passeert men kleine stadjes als Roye, Compiègne en Reims/Lyon erafSenlis. Bij Combles voegt In deze regio is wat meer bebossing. Na Senlis bereikt men de regio [[A2 (Frankrijk) |A2Paris]] uit de richting Brussel zich bij de A1, wat tot meer verkeer op deze weg leidt. Samen met de spoorlijn loopt de A1 nu door een meer verlaten regio met weinig afritten en weinig afwisseling in het landschap door naar het zuiden.
Het is dan ook opvallend dat er bij Deniécourt opeens een enorm infrastructureel [[knooppunt]], midden in een soort niemandsland, volgt. De [[A29 (Frankrijk) |A29]] (Amiens===Île-St.Quentin) kruist de A1, en ten noordwesten van het knooppunt is een enorm TGV-station Haute-Picardie te vinden. Daarna volgt weer een stuk van zo’n 50 km zonder noemenswaardige punten, totdat de TGV de weg kruist nabij Compiègne. France===
Enigszins verrassend wordt het landschap daarna nog fraai ook. Door het Oisedal gaat Men bereikt de A1 door diverse bossen en heuvels. Daarnaast passeert regio Île-de weg -France vanuit het tolstation bij Senlis en het pretpark Parc Astérixnoorden. Vervolgens begint Nog vóór de drukte van verstedelijking passeert men de regio Parijs. Eerst is er de aansluiting op de Francilienne in oostelijke richting, en daarna volgt vliegveld grote luchthaven Paris-Charles-de-Gaulle in Roissy met 2 korte tunnels. Kort achter elkaar volgen 2 grote knooppunten met rondwegen om Parijs, de Hier ligt een parallelstructuur die tot 16 rijstroken telt. De [[N104 (Frankrijk)|N104]] en [[A104 (Frankrijk) |A104]], sluiten hier aan als onderdeel van de Francilienne, en buitenste ringweg van [[Paris]]. Kort daarna slaat de [[A3 (Frankrijk) |A3]]/af voor verkeer naar de oostelijke voorsteden en voor doorgaand verkeer richting de [[A6 (Frankrijk)|A6]] en de [[A86 A10 (Frankrijk) |A86A10]]. Bij le Blanc Mesnil volgt De A1 telt dan een fraaiestukje 2x4 rijstroken tot La Courneuve, futuristische overkapping om waar een verbinding is naar de overlast voor omwonenden te verminderen[[A86 (Frankrijk)|A86]], omdat de A1 en A86 bij Saint-Denis geen directe uitwisseling hebben. De A1 voert langs de omgeving wordt steeds vollerStade de France, als waarna de weg Parijs nadert. Kronkelend arriveert de steeds bredere A1 via een lang viaduct bij Saint-Denis door de dichte bebouwing Porte de la Chapelle op de [[Boulevard Périphérique]] bij Porte de la Chapelleeindigt.
==Geschiedenis==
===Aanleggeschiedenis=== Plannen voor een autoroute tussen Paris en Lille werden in 1931 voor het eerst ontwikkeld door de "Compagnie des Auto-Routes". Deze plannen waren relatief concreet en werden tot 1934 verder uitgewerkt, maar het was één van de meerdere geplande autoroutes in Frankrijk in de jaren '30 waar de uitvoering uiteindelijk niet van startte voor de Tweede Wereldoorlog. De A1 is één van de oudere snelwegen in Frankrijk en is voornamelijk aangelegd in de jaren '50 en '60 aangelegdvan de 20e eeuw. Het eerste deel opende op 23 oktober 1954 tussen Carvin en Lille. In april 1958 opende het deel tussen Fresnes en Carvin, waarbij nadruk gelegd werd op het belang van de industriële regio in het noorden van Frankrijk. Op 30 december 1964 opende het eerste deel bij Paris, tussen Le Bourget en Senlis. Op 29 november 1965 werd dit deel noordwaarts verlengd naar Roye. Op 17 december 1965 opende het deel tussen Paris en St. Denis, het zuidelijkste meest zuidelijke deel van de A1. In Augustus augustus 1966 volgde het deel van St. Denis naar Le Bourget, waarmee het Parijse deel voltooid was. Later dat jaar, op 16 december 1966, opende de verlenging van Roye naar Bapaume, waarmee de A1 steeds meer vorm begon te krijgen als lange-afstandssnelweg. Op 10 februari 1967 opende het knooppunt met de [[Boulevard Périphérique]] in Paris. Op 29 november 1967 opende het laatste deel tussen Bapaume en Fresnes, waarmee de A1 in zijn huidige vorm voltooid was.  ===Verbredingen===
In De A1 is tussen Paris en Lille integraal naar 2x3 rijstroken verbreed. Dit begon eind jaren '60 vanaf Paris naar het noorden. Tussen 1969 en 1974 is het deel tussen Aéroport Charles-de -Gaulle en Senlis naar 2x3 rijstroken verbreed. Begin jaren 90 '80 is de verbreding verder uitgevoerd en tussen 1982 en 1986 is de A1 over vanaf Senlis tot de splitsing met de gehele lengte A2 bij Bapaume in fases noordwaarts naar minimaal 2x3 rijstroken verbreed. Daarna lagen de werkzaamheden enige tijd stil, maar begin jaren '90 is begonnen om het resterende deel tot nabij Lille naar 2x3 rijstroken te verbreden, wat in fases tussen 1991 en 1994 is afgerond.
===Openstellingsgeschiedenis===
{|borderclass="2" cellpadding="4" cellspacing="0" style="margin: 0.5em 0.5em 0.5em 1em; padding: 0.5em; background: #f9f9f9; border: 1px #aaa solid; border-collapse: collapse; font-size: 95%;wikitable"
! Van !! Naar !! Lengte !! Datum
|-
==Toekomst==
Voor de A1 zelf zijn bestaan voorlopig geen spectaculaire plannen, afgezien van het uitbreiden van de overkapping in de voorsteden bij ParijsParis.
Er wordt wel gesproken over alternatieven voor de A1. Tussen Parijs Paris en Amiens loopt al een goed alternatief in de vorm van de [[A16 (Frankrijk) |A16]]. Omdat deze bij Amiens afslaat naar het westen, wordt er gestudeerd op een nieuwe [[snelweg]] parallel aan de A1 die vanaf de [[A16 (Frankrijk) |A16]] bij Amiens richting de Belgische grens even ten westen van Lille zou moeten gaan moet lopen. Dit is echter een weinig concreet plan.
Verder zijn er bestaat een aantal plannen bij Parijs die Paris om de A1 kunnen te ontlasten. Zo wordt er gepraat over het afmaken van de [[A16 (Frankrijk) |A16]] doorgetrokken tot aan de [[Francilienne]]. Deze weg zal het makkelijker maken om van de A1 naar de [[A16 (Frankrijk) |A16]] te gaan, en andersom. Deze werkzaamheden zijn waarschijnlijk in 2016 afgerond.
==Verkeersdrukte==
De A1 is een belangrijke [[snelwegautosnelweg]], en daarmee is het gedurende het hele jaar een drukke route. In de zomer kunnen toeristen bijdragen aan de drukte. Het tolvrije deel in de dichtbevolkte omgeving tussen Lille en de [[A26 (Frankrijk) |A26]] bij Arras kan drukte opleveren. Daarna gaat het over het algemeen wel, totdat het richting Parijs Paris steeds drukker wordt. Vooral het laatste deel door de voorsteden van Parijs Paris is enorm filegevoelig. Op de zwarte zaterdag is de drukte op de A1 echter over het algemeen niet zo intens als ten zuiden van Paris.
==Verkeersintensiteiten==
In 2010 2013 reden dagelijks 128185.200 000 voertuigen net ten noorden van de Boulevard Périphérique door de [[Tunnel du Landy]]. Door Saint-Dénis ten noorden van de [[A86 (Frankrijk)|A86]] rijden dagelijks 130.000 voertuigen, wat eerst daalt naar 117na een paar kilometer is opgelopen tot 160.200 voertuigen 000 bij La Courneuve om daarna verder te stijgen naar 187190.800 000 voertuigen bij Le Bourget. Bij Le Blanc-Mesnil De A1 telt bij de parallelstructuur ten zuiden van Charles de Gaulle, op haar eigen hoofdrijbanen ruim 90.000 voertuigen. Met de parallelrijbanen van de [[A3 (Frankrijk)|A3]] erbij rijden 180er in totaal 250.000 voertuigen.<ref>[http://www.dir.ile-de-france.developpement-durable.gouv.fr/lales-cartecomptages-interactive-a176a174.html La carte interactive Les comptages | dir.ile-de-france.developpement-durable.gouv.fr]</ref> Het drukste punt ligt voor de luchthaven Charles-de-Gaulle met 240.700 voertuigen per etmaal.  De intensiteiten dalen ten noorden van Paris van 93ongeveer 90.000 naar 4243.000 voertuigen bij Arras. Na het tolgedeelte stijgen de intensiteiten weer naar 107.800 ten oosten van Lens. Voor Lille stijgt dit weer verder naar 128.000 voertuigen per etmaal.Het deel door Lille telt 176.100 voertuigen per etmaal.<ref>[http://www.nord-pas-de-calais.developpement-durable.gouv.fr/IMG/pdf/recensement_circulation_region_nord_pas_de_calais_2012_trafic_tous_vehicules.pdf Recensement de la circulation dans la région Nord - Pas-de-Calais 2012 | nord-pas-de-calais.developpement-durable.gouv.fr]</ref>
==Alternatieven==
Direct langs de A1 loopt de tolvrije [[N17 (Frankrijk)|N17]] (deels D1017) naar ParijsParis. Een route door dorpjes door een saai landschap, die veel tijd kost. Een ander alternatief is de [[N2 (Frankrijk)|N2]] tussen het Belgische Mons, via Maubeuge, Laon en Soissons naar ParijsParis. Deze route is iets minder saai, iets vlotter en daarmee een iets beter alternatief. Weer een ander idee kan zijn om vanuit België via Valenciennes over de A2 naar de A1 te rijden. Deze weg is echter (zoals vele veel wegen in het departement Nord) van matige kwaliteit, en de route leidt langs het drukke Brussel.
Een echt goed alternatief is de [[A16 (Frankrijk) |A16]]. Deze route is landschappelijk fraai, een zeldzaamheid in Noord-Frankrijk, en gaat via Dunkerque, Calais, Boulogne en Abbeville naar Amiens, vanwaar de weg rechtstreeks naar Parijs Paris loopt. Verkeer met een bestemming in het (zuid)westen van Frankrijk kan overigens beter afslaan bij Abbeville en de [[A28 (Frankrijk) |A28]] naar Rouen en verder nemen.
Voor verkeer naar het (zuid)oosten van Frankrijk, is het aantrekkelijk om vanaf Arras de [[A26 (Frankrijk) |A26]] te nemen, via Reims naar Troyes en verder naar Lyon. Deze route kent veel minder verkeersdrukte dan de A1-[[A6 (Frankrijk) |A6]] via Parijs Paris en is meestal simpelweg het beste alternatief voor dit verkeer.
Voor verkeer op de A1 zelf, is er bestaan op diverse plaatsen de mogelijkheid mogelijkheden om bij drukte of incidenten uit te switchen wijken naar de parallelle [[A16 (Frankrijk) |A16]]. De eerste mogelijkheden doen zich al voor bij Carvin en Arras, bij de afritten 18 en 16 en het knooppunt met de [[A21 (Frankrijk) |A21]] om naar Arras te rijden en aansluitend de [[N25 (Frankrijk)|N25 ]] naar Amiens. Dit is wel een route die enige tijd kost, dus en daardoor alleen bij serieuzere serieuze vertraging op de A1 interessantis.
Wat dat betreft is het een echt Een ander vlot alternatief kan worden gevonden vanaf afrit 14 en 13.1, waar waarvandaan de D929 en D938/D929 via Albert naar Amiens lopen. Of , of even verderop via de snelweg [[A29 (Frankrijk) |A29]] naar Amiens. En vervolgens Bij Amiens kan de [[A16 (Frankrijk) |A16]] naar ParijsParis worden genomen. Via Bij afrit 10, kan het via de [[N31 (Frankrijk)|N31 ]] naar de [[A16 (Frankrijk) |A16]], vanaf worden doorgestoken en bij afrit 9 via de D200.
In noordelijke richting kan dezelfde verandering eenvoudig worden gemaakt vanaf afrit 6, 8, 9 en 12, maar is het minder interessant zolang de [[A24 nog (Frankrijk)|A24]] niet is aangelegd.
Op andere plekken de A1 verlaten leidt vaak tot kleinere wegen, die ook tot vertraging leiden, en is meestal niet aan te raden. Voor verkeer dat precies van Lille naar Parijs-Centrum het centrum van Paris moet, kan de TGV nog een sneller alternatief zijn.
==Tol==
De A1 is een [[tolweg]] op het gedeelte tussen Arras en de aansluiting op de [[Francilienne]]. De A1 is in het beheer van [[Sanef]].<ref>[http://www.sanef.com/ www.sanef.com]</ref> In de praktijk is zowel in het noorden als het zuiden alleen het laatste stukje tolvrij.
===Variabele tol===
Op de A1 geldt een variabel toltarief op zondagen zon- en feestdagen voor verkeer richting Paris, als . Als men tussen 14.30 en 16.30 uur of tussen 20.30 en 23.30 uur tol betaald betaalt krijgt men een korting van 25%, maar . Daarentegen geldt tussen 16.30 en 20.30 geldt uur een toeslag van 25%. Buiten deze tijden geldt het normale toltarief. Men wil hiermee de drukte van het terugkerend verkeer naar [[Paris]] spreiden.<ref>[http://www.sanef.com/Le-peage-simple/Tarifs-et-paiement-du-peage/Tarification La modulation de tarif sur l’A1 | sanef.com]</ref> ==Bus/Taxistrook== Op 29 april 2015 is op de meest zuidelijke 5 kilometer, alleen richting Paris, een dynamische [[HOV]] strook in gebruik genomen. Tussen 6:30 en 10:00 uur mogen alleen bussen en taxi's op de linkerrijstrook, tussen de afslag naar de A86 en de aansluiting met de Boulevard Périphérique.<ref>[http://www.dir.ile-de-france.developpement-durable.gouv.fr/la-voie-dediee-comment-ca-marche-a646.html La voie dédiée : comment ça marche ? | dir.ile-de-france.developpement-durable.gouv.fr]</ref>
==Rijstrookconfiguratie==
{|borderclass="2" cellpadding="4" cellspacing="0" style="margin: 0.5em 0.5em 0.5em 1em; padding: 0.5em; background: #f9f9f9; border: 1px #aaa solid; border-collapse: collapse; font-size: 95%;wikitable"
! Van !! Naar !! Rijstroken !! lengte
|----
| {{KP}} A27 || {{KP}} A25 || 2x5 || 2 km
|}
 
==Kunstwerken==
 
Grote [[kunstwerk]]en in de Franse A1:
*[[Tunnel du Landy]] (1.357 m)
*[[Tranchées couvertes de Roissy‎]] (1.160 m)
*[[Viaduc de Roberval]] (544 m)
==Externe links==
* '''Foto's:''' [http://franceautoroutes.free.fr/photosautoroute.php?route=a1 Franceautoroutes]
* '''Bewegwijzering:''' [http://autorout.free.fr/2_Pdf/0_Paris/A1.pdf Bij ParijsParis] en [http://autorout.free.fr/2_Pdf/1_France/A1.pdf de rest van de A1]
* '''Openstellingsdata en afrittenlijst:''' [http://routes.wikia.com/wiki/Autoroute_fran%C3%A7aise_A1 WikiSara]
 
* [http://forum.autosnelwegen.nl/viewtopic.php?t=2869/ Discussie over een alternatief voor de A1 bij Lille op Wegenforum]
* [http://forum.autosnelwegen.nl/viewtopic.php?t=3734/ Discussie over een alternatief voor de A1 bij Parijs op Wegenforum]
==Referenties==
{{Sjabloon:Navigatie snelwegen in Frankrijk}}
[[Categorie:Autoroutes in Frankrijk|A001]][[Categorie:A1 (Frankrijk)| ]]
178.734

bewerkingen

Navigatiemenu