Wijzigingen

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
4 bytes verwijderd ,  26 jan 2013 16:32
k
geen bewerkingssamenvatting
| Nummerplaatcode = L
}}
'''Luxemburg''' (''Frans: Luxembourg, Luxemburgs: Lëtzebuerg'') is een klein land in West-Europa. Het landje land telt 494.000 inwoners en heeft een oppervlakte van slechts 2.586 km². De hoofdstad is het gelijknamige Luxembourg.
==Inleiding==
Luxemburg is een klein landje land dat in het westen en noorden aan [[België]] grenst, in het oosten aan [[Duitsland]] en het zuiden aan [[Frankrijk]]. De hoofdstad Luxembourg ligt centraal in het zuiden van het land en telt 76.000 inwoners. Andere grotere plaatsen zijn Esch-sur-Alzette, Differdange en Dudelange. Andere plaatsen hebben minder dan 10.000 inwoners. Luxemburg is overwegend heuvelachtig, met name in het noorden. Het zuiden is wat vlakker en heeft een mijnbouwgebied. De belangrijkste en ook veruit bekendste rivier is de Moezel. Een andere rivier van relatief belang is de Sûre. In Luxemburg zijn drie officiële talen; het Duits, Frans en Luxemburgs. Het Luxemburgs wordt wel gesproken, maar niet vaak geschreven, dan gebruikt men het Frans. Duits wordt vooral op scholen als eerste taal gegeven.
Luxemburg is het rijkste land ter wereld, met een inkomen van $ 88.000 per inwoner. De Luxemburgse economie is sterk geïntegreerd met die van de buurlanden, en in de regio vindt veel internationaal forensisme plaats, mensen werken in Luxemburg, maar wonen bijvoorbeeld in Frankrijk. Vanwege de lage belastingtarieven staat het land te boek als belastingparadijs.

Navigatiemenu