Wijzigingen

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
3.410 bytes toegevoegd ,  13 feb 2013 16:03
geen bewerkingssamenvatting
| fiets || +811.395.000 || -0,5%
|}
 
==Concurrentie OV en auto==
 
Uit diverse studies blijkt dat er vrijwel geen concurrentie bestaat tussen OV en auto. Groei van OV bestaat voornamelijk uit nieuwe reizigers, en niet voormalige autobestuurders. In de jaren '90 zijn een aantal grote OV-projecten geëvalueerd waaruit blijkt dat deze vrijwel geen effect op het autogebruik hebben gehad.<ref>[http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/rapporten/2009/03/27/het-scheiden-van-de-markt-vraagontwikkelingen-in-het-personen-en-goederenvervoer%5B2%5D.html Het scheiden van de markt. Vraagontwikkelingen in het personen- en goederenvervoer | rijksoverheid.nl]</ref> Dit komt omdat 90% van de verplaatsingen plaatsvindt op relaties met een groot verschil in reistijd tussen de auto en OV.<ref>[http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/rapporten/2009/03/27/het-scheiden-van-de-markt-vraagontwikkelingen-in-het-personen-en-goederenvervoer%5B2%5D/hetscheidenvandemarkt.pdf Het scheiden van de markt. Vraagontwikkelingen in het personen- en goederenvervoer (p54) | rijksoverheid.nl]</ref> Alleen op lange afstanden is het reistijdverschil tussen OV en auto gunstig, maar dit is maar een klein aandeel van alle verplaatsingen per auto.
 
Voorbeelden;<ref>[http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/rapporten/2009/03/27/het-scheiden-van-de-markt-vraagontwikkelingen-in-het-personen-en-goederenvervoer%5B2%5D/hetscheidenvandemarkt.pdf Het scheiden van de markt. Vraagontwikkelingen in het personen- en goederenvervoer (p51) | rijksoverheid.nl]</ref>
 
* De Amstelveenlijn heeft reistijdwinsten van 30 - 50% opgeleverd, maar het aandeel auto op deze verbinding bleef ongewijzigd.
* De metroverbinding van Rotterdam naar Capelle aan den IJssel leidde tot reistijdwinsten tot 25 minuten, maar niet tot afname van het autogebruik.
* Flevospoorlijn Amsterdam-Almere: tot 20 minuten reistijdwinst. Ongeveer 10% van de automobilisten stapt over op de trein, maar 25% van de voormalige busreizigers gaat over op de auto. Per saldo is het aandeel OV ongewijzigd.
* Openstelling Zuidtak Amsterdam: reistijdwinsten tot meer dan 30 minuten, 3% van de reizigers op de Zuidtak reisde voorheen met de auto, 95% gebruikte eerder OV.
* Tussen 1995 en 2004 is het aanbod stads- en streekvervoer in Vlaanderen met 60% gegroeid, met een sterke groei van het OV-gebruik, maar weinig tot geen effect op het autogebruik.<ref>[http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/rapporten/2009/03/27/het-scheiden-van-de-markt-vraagontwikkelingen-in-het-personen-en-goederenvervoer%5B2%5D/hetscheidenvandemarkt.pdf Het scheiden van de markt. Vraagontwikkelingen in het personen- en goederenvervoer (p53) | rijksoverheid.nl]</ref>
 
==Transit-Oriented Development==
 
Een trend sinds de jaren '90 is de opkomst van zogenaamde "transit-oriented development" (TOD). Dit zijn nieuwe woon- en werklocaties met relatief hoge dichtheden en een goede verbinding met het openbaar vervoer, veelal rond stations in stadscentra en rond voorstadstations. Uit onderzoek blijkt dat slechts 5% van de OV-reizigers in deze gebieden voorheen met de auto reisde. Vanwege de schaalverschillen tussen OV en auto is het effect verwaarloosbaar. Het aandeel OV is op deze verbindingen tussen (sub)centra met hoge dichtheden weliswaar vrij hoog, maar dit betreft maar een gering aandeel van het totaal aantal verplaatsingen of reizigerskilometers.
==Zie ook==
 
* [[Tidal shift]]
* [[Latente vraag]]
189.280

bewerkingen

Navigatiemenu