Spieringbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spieringbrug
Overspant Utrechtse Vecht
Rijstroken 1x2
Totale lengte 100 meter
Hoofdoverspanning circa 10 meter
Hoogte brugdek 3,85 meter
Openstelling 18-09-2015
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Spieringbrug is een brug over de Utrechtse Vecht bij Muiden in de provincie Noord-Holland. De brug is geen gangbare ophaalbrug of basculebrug maar een ongebalanceerde brug.

Naamgeving

De naamgeving is afkomstig van de bijnaam "spieringen" die vroeger gebruikt werd voor de inwoners van Muiden. Een spiering is een vissoort waar in vroeger tijden rond Muiden veel op werd gevist. In eerste instantie was het de bedoeling dat inwoners zelf suggesties voor een naam konden indienen. Omdat op het laatste moment bekend werd of de oeververbinding een tunnel of een brug zou worden moest een sneller besluit voor de naam genomen worden.

Kenmerken

De brug wordt uitgevoerd als een ongebalanceerde brug. Het brugdek wordt hydraulisch omhoog getrokken met behulp van oliedruk. Aan weerszijde van de brug is een stalen arm in de vorm van een driehoek met een grote hydraulische cilinder.

Er is voor dit type brug gekozen zodat iedereen de werking van de brug kan zien maar de brug niet al teveel inbreuk zou plegen op de omgeving. Een ophaalbrug zou te opvallend worden omdat de hameipoort midden in de Vecht komt te staan. Bij een basculebrug is het eigenlijke mechaniek van de brug verstopt in de basculekamer. Verder zijn er van deze brugtypes al vele variaties te vinden en één van de wensen is ook een brug die karakteristiek is voor de omgeving. De overspanning over de Vecht wordt in totaal 100 meter lang en het brugdek 16,5 meter breed. De doorvaarthoogte bij gesloten toestand wordt 3,85 meter. De doorvaartbreedte van het beweegbare deel circa 10 meter. Over de brug komt een weg met 1x2 rijstroken en een vrijliggend fietspad.

De Spieringbrug, waarvan de naam in het hekwerk van de brug wordt verwerkt, is ontworpen door Quist Wintermans Architecten uit Rotterdam. Een ander opvallend kenmerk is dat op de onderkant van het brugdek dat is gemaakt van composiet een gedicht over de Utrechtse Vecht wordt afgebeeld. Dit gedicht wordt voor het wachtende wegverkeer zichtbaar wanneer de brug geopend is.

Geschiedenis

De aanleg oeververbinding hing samen met het project Schiphol-Amsterdam-Almere waarbij onder andere de A1 wordt verbreed. Al sinds de jaren 60 wordt de Vecht gekruist door middel van de beweegbare Vechtbrug Muiden. Deze brug wordt in het kader van de wegverbreding vervangen door het Aquaduct Vechtzicht waar de A1 straks met 12 rijstroken doorheen loopt. De snelweg wordt hiervoor circa 300 meter naar het zuiden verplaatst.

De smalle straatjes in Muiden zijn niet geschikt voor doorgaand verkeer net zo min als de brug in het centrum van Muiden. Deze brug is dusdanig smal dat twee auto's elkaar niet kunnen passeren. Om deze reden maakt het lokale verkeer bij Muiden gebruik van de huidige Vechtbrug in de A1. Aan weerskanten van de brug bevindt zich een aansluiting, Muiden en Muiden-Oost, die door middel van een weefvak op de brug met elkaar verbonden zijn. Deze aansluitingen verdwijnen in de eindsituatie en worden vervangen door een nieuwe aansluiting Muiden/Weesp in de omgelegde A1.

Omdat bestaande routes komen te vervallen is er in opdracht van de provincie Noord-Holland een nieuwe brug over de Vecht gebouwd voor het lokale verkeer bij Muiden. De bouw vond plaats tussen het najaar van 2013 en 2015. De ceremoniële openstelling was op 18 september 2015.[1] De brug lag oorspronkelijk ten zuiden van de A1, maar met de omlegging van de A1 met het Aquaduct Vechtzicht ligt de Spieringbrug sindsdien ten noorden van de A1.

Externe links

Foto's & Video's

Referenties