Spiertunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spiertunnel
Kruist Horw
Lengte 1.580 meter
Openstelling 00-00-2000
Intensiteit 63.800 mvt/dag
Locatie kaart

De Spiertunnel is een verkeerstunnel in Zwitserland. De tunnel is onderdeel van de A2 en is bijna 1,6 kilometer lang.

Kernmerken

De Spiertunnel telt twee tunnelbuizen die beide 1580 meter lang zijn. Door de tunnel lopen 2x2 rijstroken die de plaats Horw, een voorstad van Luzern, kruisen. Daarnaast heeft de tunnel aan beide zijden vluchtstroken, iets wat niet vaak voorkomt in Zwitserland. Aan de noordkant van de tunnel ligt een aansluiting naar de plaats Horw. Ten zuiden van de tunnel ligt de aansluiting Hergiswill-Nord waarna overkapping aan een zijde van de Kirchenwaldtunnel volgt. Het noordportaal van de tunnel ligt op 465 meter hoogte en het zuiderportaal ligt slechts 5 meter hoger. Er geldt een maximumsnelheid van 100 km/h in de tunnel.

Geschiedenis

De Spiertunnel is in 2000 opengesteld. Hiervoor ging de doorgaande route, die er al sinds 1955 lag, bovengronds langs de voorstad Horw. Maar na de groei van het verkeersaanbod in de loop der jaren werd de overlast van de weg te groot bevonden en moest er een tunnel komen.

Verkeersintensiteiten

Er reden in 2013 dagelijks zo'n 63.800 voertuigen door de tunnel, wat het tot een drukbereden tunnel maakt.[1] Filevorming kan dan ook regelmatig voorkomen, meestal omdat de capaciteit van het stuk ten noorden van de tunnel tekortschiet.

Referenties