Spijkenisserbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spijkenisserbrug
NLN492.svg
Spijkenisserbrug.jpg
Overspant Oude Maas
Rijstroken 1x3
Totale lengte ~415 meter
Hoofdoverspanning 100 meter
Hoogte brugdek 12,5 meter
Openstelling 01-10-1904 / 11-07-1978
Verkeersintensiteit 30.300 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Spijkenisserbrug is een vakwerkbrug en hefbrug in Nederland, gelegen tussen Spijkenisse en Hoogvliet. De brug overspant de Oude Maas en de Groene Kruisweg voert er overheen. De brug is in het beheer van Rijkswaterstaat. De weg is in beheer bij de gemeente Rotterdam.

Kenmerken

De Spijkenisserbrug is een hefbrug, één van drie grote hefbruggen in de regio Rotterdam, en bestaat uit vier overspanningen. De brug telt 3 rijstroken, waarvan de middelste als wisselstrook wordt ingezet. De brug is een markant herkenningspunt in de regio. De brug heeft een totale overspanning van circa 415 meter, met twee hoofdoverspanningen van 100 meter. De brug is 19,4 meter breed en heeft een doorvaartwijdte van 87,5 meter. De maximale doorvaarthoogte in geopende toestand bedraagt 45 meter. Aan beide zijden zijn voorzieningen voor fietsers en voetgangers.

Het zij-aanzicht van de Spijkenisserbrug.

Geschiedenis

Eerste Spijkenisserbrug

De Oude Spijkenisserbrug (1904 - 1978).

De eerste Spijkenisserbrug opende op 1 oktober 1904 voor het verkeer en verving een veerdienst. Deze brug was primair een trambrug. De Veerweg aan de kant van Spijkenisse herinnert nog aan deze veerdienst. De brug had drie vaste overspanningen van 88 meter lengte en een draaibrug met een lengte van 65,6 meter. De totale bruglengte bedroeg 330 meter. De oorspronkelijke Spijkenisserbrug was ook een vakwerkbrug met een draaibrug in het midden, die in 1933 is vervangen door een hefbrug. De brug was aanvankelijk de enige mogelijkheid om vanaf Rotterdam naar het westen te reizen totdat de Botlekbrug in 1955 werd opengesteld. Deze brug was oorspronkelijk voorbehouden aan trams, maar later is de brug opengesteld voor autoverkeer. De trams werden geleidelijk vervangen door bussen, maar de tram over de Spijkenisserbrug was de laatste die nog in dienst werd gehouden. De tramdienst is in 1966 opgeheven. Van de eerste Spijkenisserbrug is aan beide zijden van de Oude Maas een restant te vinden. De oude Spijkenisserbrug leek enigszins op de Botlekbrug, die anderhalve kilometer noordelijker de Oude Maas oversteekt.

Huidige Spijkenisserbrug

In de jaren '70 werd besloten om de Spijkenisserbrug te vervangen door een modernere brug, die minder vaak open hoefde voor de scheepvaart. Toevallig werd in die tijd de Moerdijkbrug vervangen door een bredere brug, waarbij het mogelijk was om de brugelementen van de Moerdijkbrug op twee plekken te hergebruiken; de Keizersveerbrug bij Geertruidenberg en de Spijkenisserbrug. De nieuwe brug werd ten noorden van de oude brug aangelegd, en is met vier van de tien segmenten van de Moerdijkbrug aangelegd. De huidige brug is in 1978 opengesteld voor het verkeer, maar veel constructieve onderdelen dateren van 1936. In de aanbruggen is het originele betonnen rijdek uit de Moerdijkbruggen nog aanwezig, gelegen op dwarsdragers en langsliggers, compleet met een onder-windverband. De twee tussengelegen bruggen zijn omgebouwd tot beweegbare hefbruggen en zijn, om gewicht te besparen, voorzien van een orthotroop stalen rijdek. Hiertoe is het oorspronkelijke betonnen rijdek, inclusief langsliggers en onder-windverband, verwijderd. Het rijdek is op de oude dwarsdragers aangebracht met troggen als langsverstijvers.

De brug werd verder ontlast met de openstelling van de Botlektunnel in 1980. Over de brug liep oorspronkelijk een busbaan, maar met de opening van de Rotterdamse metro naar Spijkenisse in 1985 werd het belang van de bus als primaire OV-verbinding naar Spijkenisse minder. In 1996 is er een proef geweest met het openen van de busbaan op de brug voor alle verkeer bij file om voor verlichting te zorgen van de verkeersdruk.[1] Op 17 februari 2000 werd de wisselstrook officieel geopend die gevormd werd uit de oude busbaan.[2] Deze wisselstrook is nog steeds in gebruik. Voor de brug bevindt zich aan weerszijden een VRI waarmee het mogelijk is het verkeer stop te zetten. Dit wordt gedaan als er gebruikgemaakt wordt van de busbanen, die zich bevinden aan beide opritten, alleen in de richting van de brug zelf. Hoewel er sinds 2002 geen buslijn er geen gebruik meer van maakt (uitgezonderd 2011), kunnen hulpdiensten van de busbaan gebruikmaken en voorrang krijgen op ander verkeer.

Toekomst

Spijkenisse ligt relatief geïsoleerd maar is wel een vrij grote plaats, waarvan een groot deel van de inwoners buiten de gemeente werkt, met name in Rotterdam. Spijkenisse wordt dan in de belangrijke richtingen op twee manieren ontsloten, via de Hartelbrug naar de A15 en de Spijkenisserbrug. Alhoewel de capaciteit van de Hartelbrug is vergroot naar 2x2 rijstroken en de A15 verbreed wordt naar 10 rijstroken zal de Spijkenisserbrug een pijnpunt blijven door een gebrek aan alternatieve verbindingen. De aanleg van de A4 tussen het knooppunt Benelux en Klaaswaal zou Spijkenisse een derde ontsluiting kunnen geven. De kans dat die weg voor 2030 gerealiseerd wordt is te verwaarlozen. De Spijkenisserbrug werd in 2014-2015 berucht vanwege de vele storingen.

Tot medio 2024 worden de technische installaties vervangen en voor 2029 moet een constructieve renovatie zijn afgerond.

Referenties

  1. [1] Reformatorisch Dagblad - 1996
  2. [2] Reformatorisch Dagblad - 2000
Bruggen en tunnels in de regio Rotterdam & Drechtsteden

Bruggen: AlgerabrugBotlekbrugBrug over de NoordCalandbrugDintelhavenbrugErasmusbrugHarmsenbrugHartelbrugMerwedebrug (Papendrecht)SpijkenisserbrugStadsbrug Zwijndrecht

SuurhoffbrugVan BrienenoordbrugWantijbrugWillemsbrug

Tunnels: Hollandtunnel (Aalkeettunnel) • Maasdeltatunnel (Blankenburgtunnel) • KetheltunnelTunnel Lage Bergse Bos

BeneluxtunnelBotlektunnelDrechttunnelHeinenoordtunnelKiltunnelMaastunnelNoordtunnelThomassentunnel