Spiralen

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spiralen
Kruist Bragernesåsen
Lengte 1.650 meter
Openstelling 1961
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

Spiralen is een 1,6 kilometer lange spiraaltunnel in Noorwegen, gelegen bij de stad Drammen.

Kenmerken

Spiralen is een spiraaltunnel die de stad met de hoger gelegen bergtop verbindt. De tunnel overwint 163 meter hoogteverschil en bestaat uit een 1.650 meter lange enkelbuizige tunnel. De tunnel heeft een diameter van 9 meter, omdat het oorspronkelijk is gebruikt als rotswinning. De tunnel is aangelegd in een spiraal en maakt 6,5 rondjes in een helling van 10%. De rondes hebben een diameter van 70 meter en het hoogteverschil tussen elke cirkel is 20 meter. Het lager gelegen tunnelportaal begint op 50 meter hoogte en het hoger gelegen tunnelportaal ligt op 213 meter hoogte. Beide portalen liggen hemelsbreed minder dan 200 meter van elkaar. Bovenop is een parkeerterrein en uitzichtspunt in de open lucht. De tunnel is 's nachts gesloten.

Geschiedenis

Bij de ontwikkeling van Drammen was in de jaren '50 grote hoeveelheden materiaal nodig voor bouwprojecten. Men bedacht dat deze uit de berg Bragernesåsen uitgeboord kon worden en er tegelijkertijd een toeristische attractie van gemaakt kon worden. De tunnel is tussen 1953 en 1961 aangelegd[1] en in 1961 in gebruik genomen door de koning.[2] Het is voor Noorse begrippen een behoorlijk oude tunnel.

De tunnel is aangelegd als tolweg, men betaalt bij het parkeren bovenop.[3] De tunnel was tussen 1987 en 1994 tolvrij. Oorspronkelijk was het betaalautomaat onderaan de tunnel.

Tussen 2019 en 2021 is de tunnel gemoderniseerd waarbij de tunneltechnische installaties zijn vervangen.

Tol

Voor de tunnel moet toegangsgeld betaald worden, wat boven op de berg bij het parkeerterrein gebeurt.

Zie ook

Referenties