Spitsbergen

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Norway.svg
Svalbard
Svalbard.png
Hoofdstad Longyearbyen
Oppervlakte 61.022 km²
Inwonertal 2.932
Lengte wegennet ? km
Lengte snelwegennet 0
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg Motorvei
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode N

Spitsbergen, formeel Svalbard, is een eilandengroep ten noorden van en behorend tot Noorwegen. De eilandengroep ligt halverwege Noorwegen en de Noordpool.

Naam

De naam Spitsbergen is feitelijk onjuist omdat dit de naam is van één van de eilanden, en niet de hele regio is. De Noorse naam is Svalbard en die wordt in het Engels, Frans, Italiaans en Spaans ook gebruikt. In de meeste Europese talen wordt de naam Svalbard gebruikt, het Nederlands is één van de weinige uitzonderingen.

Inleiding

Svalbard ligt ruim 600 kilometer ten noorden van de Noordkaap, 400 kilometer ten oosten van Groenland en 2.900 kilometer ten noorden van Nederland. De eilandengroep is relatief groot, met een landoppervlak van bijna twee maal dat van Nederland. De meeste eilanden liggen dicht bij elkaar, met alleen Børnøya wat verder naar het zuiden. Svalbard meet zo'n 480 kilometer van noord naar zuid en 370 kilometer van oost naar west. Het oostelijkste eiland van Svalbard ligt op minder dan 60 kilometer afstand van het dichtstbijzijnde eiland van Rusland.

Svalbard is grotendeels bedekt met gletsjers en zo goed als het hele gebied is vrijwel permanent met sneeuw bedekt. Svalbard heeft een arctisch klimaat, alhoewel het door de ligging in de Golfstroom lang niet zo koud is als op vergelijkbare breedtegraden in Canada en Rusland. Een groot deel van de oppervlakte bestaat uit natuurparken. De Newtontoppen is met 1.713 meter het hoogste punt van Svalbard.

Svalbard telt slechts zo'n 3.000 inwoners, waarvan zo'n 2.000 in de hoofdstad Longyearbyen wonen. De tweede plaats is Barentsburg, waar voornamelijk Russen en Oekraïners wonen. Svalbard is een direct onderdeel van Noorwegen, net zoals het eiland Jan Mayen. De economie is gebaseerd op mijnbouw, toerisme en wetenschappelijk onderzoek. De kosten voor levensonderhoud zijn in Svalbard beduidend lager dan in de rest van Noorwegen, vanwege lagere of ontbrekende belastingen. Zo zijn auto's en tabak significant goedkoper dan elders in Noorwegen.

Wegennet

Op Svalbard is geen sprake van een netwerk van wegen, alleen in Longyearbyen, Barentsburg en Ny-Ålesund is sprake van een aantal geasfalteerde wegen. In Longyearbyen is 50 kilometer geasfalteerde weg. De langste verharde weg is ongeveer 22 kilometer lang en loopt vanaf de luchthaven van Longyearbyen via de stad naar de mijnbouw bij Adventdalen ten oosten van Longyearbyen. De primaire vorm van transport is de sneeuwscooter. Verkeer tussen de plaatsen gaat in de winter per sneeuwscooter en in de zomer per schip, alle plaatsen in Svalbard hebben een haven. In Longyearbyen is ook een busdienst. In 2008 waren er 1.481 voertuigen geregistreerd in Longyearbyen. Er zijn meer sneeuwscooters dan inwoners, 49% van de huishoudens in Longyearbyen heeft een auto en 69% heeft tenminste één sneeuwscooter.

Bewegwijzering

Aangezien er geen plaatsen met elkaar verbonden worden door wegen is er ook geen bewegwijzering op Svalbard. Wel zijn er verkeersborden, waarvan het verkeersbord met een waarschuwing van ijsberen vermoedelijk het bekendste is. In sommige plaatsen staat specifiek aangegeven niet zonder een vuurwapen gebieden te betreden in verband met ijsberen.

Referenties


Fylker in Noorwegen

AgderInnlandetMøre og RomsdalNordlandOsloRogalandSvalbardTroms og FinnmarkTrøndelagVestfold og TelemarkVestlandViken