Spitsuur

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het spitsuur is van oudsher het drukste uur op de weg.

In de meeste gevallen waren er twee spitsuren; 's ochtends en aan het eind van de middag. In de loop der jaren is het begrip vervaagd naar spits, aangezien er allang geen sprake meer is van één druk uur. In Nederland wordt het moment dat er (aanzienlijk) meer files staan dan tijdens het daluur overdag omschreven als de spits. Het drukste punt ligt 's ochtends vaak tegen half negen en 's avonds tegen half zes.

De spits zelf duurt steeds langer en begint al rond 6 uur 's ochtends en duurt vaak tot na tienen. 's Middags begint de spits rond half vier en duurt vaak tot ruim na zessen. Op enkele dagen duurt de spits korter of langer, zo is op vrijdagochtend vaak amper sprake van een spits, terwijl het vrijdagmiddag al vroeg na lunchtijd begint met files. Weersomstandigheden en (grote) ongevallen hebben ook een vaak aanzienlijke invloed op de duur van de spits.

Voor het onderzoeken van de kruispuntconfiguratie met verkeersregeltechnische software wordt als maatgevende periode de 4 drukste opeenvolgende kwartieren in de drukste spits doorgerekend.