Spjotsoddbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spjotsodd bru
Overspant Strauman
Rijstroken 1x2
Totale lengte 291
Hoofdoverspanning 150 meter
Hoogte brugdek 14 meter
Openstelling 1963
Verkeersintensiteit 1200 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Spjotsoddbrug (Noors: Spjotsodd bru) is een kleine hangbrug in Noorwegen, onderdeel van de riksvei 41 bij Kviteseid in Telemark.

Kenmerken

De Spjotsoddbrug is een betonnen hangbrug met een stalen brugdekconstructie. De brug heeft een totale lengte van 291 meter en een hoofdoverspanning van 150 meter. Het brugdek is breed genoeg voor twee volwaardige rijstroken van de riksvei 41. Het brugdek ligt 14 meter over Strauman, een nauwe verbinding tussen de meren Bandak en Kviteseidvatnet. De brug is tolvrij. Vanaf de brug heeft men mooi uitzicht op de meren en de bergen rondom.

Geschiedenis

Vanwege de ligging van de meren in een oost-west oriëntatie en de doorgaande routes in een noord-zuid oriëntatie moesten deze meren ergens gekruist worden. De eerste brug op deze locatie was een houten drijfbrug die in 1840 werd opengesteld. Deze brug kon echter alleen in de winter gebruikt worden, als de waterstand laag was. De rest van het jaar moest men per veerdienst. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een modernere pontonbrug aangelegd, die in 1963 vervangen werd door de huidige vaste brug.

Renovaties

De riksvei 41 werd in de jaren '80 opgewaardeerd tot een weg waar zware vrachtauto's met een totaalgewicht van 50 ton mochten rijden. De brug was daar niet geschikt voor, dus zwaar vrachtverkeer werd met verkeerslichten geregeld. In 1994 is het betonnen brugdek vervangen door asfalt. De brug is in 2018-2019 gerenoveerd en geschikt gemaakt voor vrachtwagens tot 60 ton. Daarvoor was de brug tussen 3 december 2018[1] en 29 april 2019 afgesloten voor vrachtverkeer.[2] Na de renovatie zijn de verkeerslichten verwijderd.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken gemiddeld zo'n 1.200 voertuigen van de brug gebruik.[3]

Referenties