Splügenpass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Splügenpass

Passo della Spluga

Hoogte 2.113 m
Weg H567 en SS36
Hellingspercentage 10%
Verboden voor aanhangers? ja
Wintersluiting november - mei
Opengesteld 1823
Kaart kaart

De Splügenpass (Italiaans: Passo della Spluga) is een bergpas op de grens van Zwitserland en Italië, gelegen tussen het kanton Graubünden en de provincie Sondrio. De bergpas is 2.113 meter hoog. Over de pas loopt vanaf Zwitserland de Hauptstrasse 567. Aan de Italiaanse zijde voert de Strada Statale 36 naar de bergpas. De weg is voornamelijk aan Italiaanse kant smal, steil en bochtig.

Kenmerken

Vanuit het op ruim 300 meter hoogte gelegen Chiavenna begint een lange klim waarin men bijna 1.800 meter hoogteverschil moet overwinnen. Het grootste deel van de route ligt in een afgelegen dal beneden de boomgrens. Het lagere deel van de route kent talrijke haarspeldbochten. Tussen Corti en Pianazzo is de weg zeer smal en zijn de haarspeldbochten erg krap. Zelfs met een kleine auto is het noodzakelijk de bochten in de eerste versnelling in de buitenbocht te nemen. Tevens kent de weg op dit deel veel nauwe tunneltjes die dikwijls in een bocht zijn gelegen en waar tegenliggers niet kunnen passeren. Het in Italië gangbare claxonneren op bergwegen is hier geen overbodige luxe bij het inrijden van de tunneltjes. Dit is een zeer spectaculair aangelegd stukje weg. Voor doorgaand verkeer staat de langere alternatieve route over de SP1 om het Lago d'Isola heen aangegeven. Deze weg is breder en kent veel minder haarspeldbochten. Na Pianazzo komt men boven de boomgrens. De weg is smal waarbij soms de rijstrookscheiding ontbreekt. Vlak voor de pashoogte bevindt zich het stuwmeer van Montespluga. Montespluga is het laatste dorp aan Italiaanse zijde op ruim 1.900 meter hoogte. Daarna volgt een korte klim naar de pashoogte, waar zich de grensovergang met Zwitserland bevindt. Vanaf de bergpas heeft men goed uitzicht in zowel zuidelijke als noordelijke richting. Ten opzichte van andere passen kan het uitzicht tegenvallen. De omliggende bergen zijn namelijk niet veel hoger dan 3.300 meter. Aan de Zwitserse kant volgt een snelle afdaling door middel van haarspeldbochten. Op een gegeven moment is er een serie van tien haarspeldbochten achter elkaar, van bovenaf gezien een fraai stukje weg. In het smalle dal met nog enkele haarspeldbochten bereikt men het dorp Splügen dat aan de A13 ligt.

Geschiedenis

De pas werd al tijdens de Romeinse tijd gebruikt. De moderne pasweg werd omstreeks 1822-1823 aangelegd door de Oostenrijkers. De weg had destijds behoorlijk wat doorgaand belang, wat na de bouw van de San Bernardinotunnel echter afnam. In de 19e eeuw waren er plannen voor een spoorlijn over de Splügenpass, maar dit werd na bezwaren van het kanton Ticino afgeblazen. Vervolgens werd de Gotthardspoortunnel aangelegd.

In 1843 is aan Italiaanse zijde een serie lawinegalerijen gebouwd. Vanwege de slechte toestand zijn de galerijen omstreeks 2007 dankzij voornamelijk Zwitserse investeringen vernieuwd.

Referenties


Bergpassen in Zwitserland

ÄcherlipassAlbulapassBerninapassBrünigpassCol de la CroixFlüelapassCol de la ForclazFurkapassGlaubenbergpassGlaubenbielenpassGotthardpassGrimselpassCol du Grand Saint-BernardGurnigelpassIbergereggJaunpassJulierpassKlausenpassLenzerheidepassForcola di LivignoLukmanierpassMalojapassPasso del Monte CeneriPas de MorginsCol des MossesNufenenpassOberalppassOfenpassCol du PillonPragelpassSaanenmöserSan BernardinopassCol du SanetschSatteleggSchallenbergpassSchwarzenbühlpassSimplonpassSplügenpassSustenpassUmbrailpassWolfgangpass