Chevronbord

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Splitsingsbord)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verkeersteken model BB03. Chevronbord op stroomwegen.
Een Chevronbord op de A2 in Utrecht.
Een zwart-geel Chevronbord op de A7 bij knooppunt Zurich.

Een UIT-bord wordt vervangen door een chevronbord (BB03) wanneer in knooppunten na het divergentiepunt de stroomweg wordt voortgezet als twee aparte stroomwegen of, in het geval van een nationale stroomweg, als hoofdrijbaan en rangeerbaan. Het chevronbord benadrukt de gelijkwaardigheid van het verkeersregime na het divergentiepunt. [1]

Een chevronbord is een vorm van bebakening en is een bord met witte naar boven wijzende chevrons op een groene achtergrond, geplaatst als puntstuk na het divergentiepunt op een nationale stroomweg waar deze zich splitst in twee aparte stroomwegen. Het chevronbord benadrukt het einde van de beslissingsruimte en geeft tevens aan dat het stroomwegenregime van kracht blijft[2]. (De tekst in de CROW322 wijkt licht af maar is ondergeschikt omdat een chevronbord geen bewegwijzering betreft, vandaar dat deze in bovenstaande zinsnede is aangepast aan de uitgangspunten van de CROW207).

Chevronborden zijn vooral te vinden bij knooppunten van autosnelwegen, maar worden ook toegepast bij autowegen (regionale stroomwegen), als er sprake is van een vloeiende knooppuntvorm.

De richtlijn wordt in enkele gevallen niet goed toegepast, waardoor het voor kan komen dat men ook chrevronborden op splitsingen van niet-stroomwegen tegenkomt[3]. Dit soort uitvoeringen op verkeerde locaties vermindert de eenduidigheid van het chrevronbord-systeem.

In 2018 zijn op diverse plekken in Nederland zwart-gele chevronborden geplaatst. Dit is onjuist. Er is geen enkele reden waarom chevron-borden en UIT-borden na een aanrijdingsschade in geel teruggeplaatst zouden moeten worden, zelfs niet tijdelijk.

Referenties

  1. Richtlijn Bebakening en Markering, publicatie 207. CROW, 2013, Ede.
  2. Richtlijn Bewegwijzering, publicatie 322. CROW, 2014, Ede.
  3. Google Streetview-foto van verkeerd toegepast chevronbord