Spookrijder

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een spookrijder is een auto die op een weg met gescheiden rijbanen op de verkeerde rijbaan en dus tegen het verkeer in rijdt. Een auto die op een weg zonder gescheiden rijbanen op de verkeerde weghelft rijdt, wordt in principe niet aangemerkt als spookrijder, omdat deze persoon direct kan terugkeren naar de "eigen" weghelft.

Doordat de spookrijder tegen het verkeer inrijdt en feitelijk niet naar de goede rijbaan kan terugkeren, ontstaan levensgevaarlijke situaties. Bij een spookrijder is de kans op een frontale botsing met hoge snelheden zeer groot. Bij het waarnemen van een spookrijder mag 112 gebeld worden. Vermeld duidelijk de weg en locatie van de spookrijder alsook de richting. In vrijwel alle gevallen is een melding over een spookrijder reden om met extra verkeersinformatie in te breken op de landelijke radiostations, voor zover die verkeersinformatie aanbieden.

Het advies aan weggebruikers bij kans op een spookrijder is om rechts te blijven rijden, niet in te halen (de grootste kans op een frontale botsing) en de spookrijder te waarschuwen met lichtsignalen.