Spoorvorming

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Spoorvorming is een soort schade aan het wegdek. Het kan bij alle typen wegdek (verhard of onverhard) optreden, maar bij verharde wegdekken wordt spoorvorming als het meest problematisch gezien.

Spoorvorming kenmerkt zich door het optreden van verzakking in de rijsporen. Door de verkeersbelasting, soms in combinatie met een slechte toestand van het wegdek, zakken één of meerdere lagen onder het wegdek uit. Het licht omhoog komen van het wegdek naast de rijsporen, waardoor een golfpatroon ontstaat in het wegdek, wordt ook onder spoorvorming geschaard.

De oorzaak van de verzakking kan in principe in alle lagen optreden. De ondergrond kan bijvoorbeeld niet draagkrachtig genoeg zijn, waardoor de gehele fundering met alle verhardingslagen daarboven verzakt. Een tweede optie is dat de fundering onvoldoende draagkracht heeft, waardoor de verzakkingen primair optreden in de fundering. Tenslotte kunnen de afzonderlijke verhardingslagen verzakken, waarbij in dit geval met name de verharding naast de rijsporen omhoog komt.

Op gesloten wegdekken leidt spoorvorming bij neerslag niet zelden tot een ophoping van water in de sporen, wat het fenomeen aquaplaning in de hand werkt. Door de verminderde grip van de banden op het wegdek kunnen onveilige situaties ontstaan.

Bij het optreden spoorvorming moet vrijwel altijd (een deel van) het wegdek vernieuwd worden. Daarbij wordt bij asfaltverhardingen als eerste de mogelijkheid beschouwd om de sporen in een onderlaag op te vullen, waarna een nieuwe deklaag wordt aangebracht. Bij elementverhardingen dient vaak ook de fundering of aardebaan te worden aangepakt.

In andere talen

  • Duits (Deutsch): Spurillen
  • Engels (English): Rut / track formation
  • Pools (Polski): Koleiny
  • Tsjechisch (Česky): Vyjeté koleje