Sri Lanka

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Sri Lanka.svg
ශ්‍රී ලංකා - இலங்கை
Sri Lanka.png
Hoofdstad Sri Jayawardenapura-Kotte
Oppervlakte 65.610 km²
Inwonertal 20.278.000
Lengte wegennet 10.721 km
Lengte snelwegennet 172 km[1]
Eerste snelweg 2011
Benaming snelweg நெடுஞ்சாலை
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode CL[2]

Sri Lanka is een eilandnatie in de Indische Oceaan, behorend tot het continent Azië. Het land is circa 2 keer zo groot als Nederland en telt 20 miljoen inwoners. De hoofdstad is Sri Jayawardenapura-Kotte, een voorstad van de bekendere en grotere stad Colombo.

Inleiding

Sri Lanka ligt ten zuidoosten van India, gescheiden door een smalle zeestraat. Op zijn kortst liggen beide landen 30 kilometer van elkaar. Circa 700 kilometer ten westen van Sri Lanka liggen de Malediven, Indonesië ligt 1.500 kilometer naar het zuidoosten. Sri Lanka meet 430 bij 225 kilometer en is ovaalvormig. Sri Lanka heeft een klein gebergte in het centrale binnenland, met de Pidurutalagala op 2.524 meter als hoogste punt. Het grootste deel van het land is echter vlak tot heuvelachtig. Het land heeft een tropisch klimaat met de meeste neerslag aan de westzijde van het eiland.

Sri Lanka is onder invloed geweest van de Portugezen en de Nederlanders in de 16e tot 18e eeuw. In de 19e eeuw kwam het eiland onder Brits bestuur. Het eiland heette toen Ceylon en kreeg in 1948 zelfbestuur en werd in 1972 een republiek. Hierna werd de naam veranderd van Ceylon naar Sri Lanka. Tussen 1983 en 2009 woedde er een sluimerend conflict, dat van tijd tot tijd oplaaide. Sinds 2009 valt het gehele eiland weer onder de controle van de Sri Lankaanse overheid. Sri Lanka is een democratisch socialistische republiek. De economie bestaat voornamelijk uit landbouw, waarbij rubber en thee belangrijke exportproducten zijn. Ceylonthee geniet wereldwijde bekendheid. Het inkomen per inwoner is circa $ 2.000 wat het tot een vrij arm land maakt. Sinhalees en Tamil zijn de twee officiële talen van Sri Lanka, maar ook het Engels wordt nog wijdverbreid gesproken, met name in de steden.

Wegennet

Wegtransport is de belangrijkste vorm van vervoer in Sri Lanka en heeft 12.000 kilometer wegen die zijn opgedeeld in klasse A en klasse B. Circa 10.700 kilometer hiervan is verhard, maar veel wegen zijn in slechte staat en de meeste wegen zijn te smal om hogere snelheden te behalen. Gemotoriseerd komt grootschalig voor in de grotere steden, met name Colombo, maar ongemotoriseerd is nog gebruikelijk in het platteland. Er is een renovatieslag gaande aangaande de A-wegen, waarbij de wegen vernieuwd en verbreed worden, met wegmarkering. De meeste wegen in en rond Colombo zijn in goede staat. Doordat de overheid traditioneel weinig invloed had in het noorden en oosten vanwege interne conflicten, is het wegennet hier ook slechter ontwikkeld.

Expressways

De huidige en geplande expressways van Sri Lanka.

In november 2011 is de eerste snelweg van Sri Lanka opengesteld, de 96 kilometer lange Southern Expressway van Colombo naar Galle. In oktober 2013 opende de tweede snelweg van het land, de Colombo-Katunayake Expressway. Tevens is er een Outer Circular Highway in aanleg van Colombo naar het Bandaranaike International Airport, dat circa 35 kilometer ten noorden van de stad ligt. Het eerste deel hiervan opende in maart 2014. In totaal is 434 kilometer snelweg gepland.[3] Er is een 28 kilometer lange oostelijke bypass van Colombo gepland, en een 153 kilometer lange snelweg naar Anuradhapura, die in de toekomst wellicht nog naar de het uiterste noorden van Sri Lanka verlengd kan worden. Tevens is er een 98 kilometer lange snelweg tussen Colombo en het landinwaarts gelegen Kandy gepland.

Expressways in Sri Lanka

Southern Expressway (E01) • Outer Circular Expressway (E02) • Colombo-Katunayake Expressway (E03) • Central Expressway (E04) • Colombo - Kandy ExpresswayRuwanpura Expressway


De westkust van Sri Lanka is dichtbevolkt en verstedelijkt, maar hier zijn nog geen snelle verbindingen. De nieuwe snelwegen moet hier verandering in brengen. Tussen de grote steden lopen hoofdwegen, maar door de aanhoudende lintbebouwing kan men hier zelden goed opschieten.

Asian Highways

Asian Highways in Sri Lanka

AH43AH44


Sri Lanka - India

De Adam's Bridge is een natuurlijke landbrug tussen India en Sri Lanka. Voorheen zou deze volledig droog hebben gelegen, maar na een orkaan in de 15e eeuw is de dam deels onder water komen te liggen, waardoor deze niet gebruikt kan worden voor verkeer van India naar Sri Lanka. Voor de scheepvaart is hij niet diep genoeg, waardoor scheepvaart om Sri Lanka moet, een omweg van 30 uur. Er varen veerdiensten tussen India en Sri Lanka, maar er zijn geen concrete plannen om een vaste verbinding aan te leggen. De kortste verbinding is circa 30 kilometer lang en zou door inpoldering relatief gemakkelijk drooggelegd kunnen worden. Aan Indiase zijde loopt de NH49 vanaf hier naar Madurai.

Wegnummering

Het wegennet is onderverdeeld in A en B-wegen. De A-wegen zijn de zogenaamde Trunk Roads, en verbinden de meeste grote steden. De nummering loopt van A0 tot A35.[4] Expressways hebben de prefix "E" en zijn genummerd met een voorloopnul. A-wegen hebben soms twee voorlopnullen (bijv. A004).

Bewegwijzering

Een drietalige wegwijzer.

Wegwijzers in Sri Lanka komen in drie kleuren. Expressways hebben blauwe wegwijzers. A-wegen hebben groene wegwijzers en overige wegen hebben witte wegwijzers. De bewegwijzering van nieuwe wegen is relatief goed en een beter doordacht systeem dan veel andere ontwikkelingslanden.

Bewegwijzering is doorgaans drietalig, namelijk in het Tamil, Sinhala en Engels.

Referenties

Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamYemenZuid-Korea