Støylsnestunnel

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Støylsnestunnelen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Støylsnestunnelen
Kruist fjell
Lengte 2.630 meter
Openstelling 02-11-2009
Intensiteit 1.200 mvt/dag
Locatie kaart

De Støylsnestunnel is een tunnel in Noorwegen, gelegen nabij Skei in Sogn og Fjordane. De tunnel is onderdeel van de Riksvei 5 en is 2,6 kilometer lang.

Kenmerken

De Støylsnestunnel is een 2.630 meter lange enkelbuizige tunnel langs het Kjøsnesfjord, een diep meer ten zuidoosten van Skei. De tunnel doorkruist een berghelling en is onderdeel van de riksvei 5 van Sogndal naar Skei. De tunnel ligt 2 kilometer ten westen van de langere Fjærlandstunnel. De tunnel heeft een tunnelprofiel van T 8.5, met een maximumsnelheid van 80 km/h.

Geschiedenis

In de jaren '30 is de riksvei 5 langs het Kjøsnesfjord aangelegd. Vanwege vele aardverschuiving is besloten de weg deels te ondertunnelen. In ruim 2 jaar tijd is de Støylsnestunnel aangelegd, tussen augustus 2007 en oktober 2009. De tunnel opende op 2 november 2009 voor het verkeer.

Toekomst

Het is gepland de tunnel te verlengen om de riksvei 5 minder gevoelig te maken voor aardverschuivingen. Het is de enige doorgaande weg in de regio, en aardverschuivingen zorgen afsluitingen en forse vertragingen, de omrijtijd bij een afsluiting is bijna 3 uur enkele reis. De verlengde tunnel moet circa 8,5 kilometer lang worden en gaat de Kjøsnestunnel heten.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden circa 1.200 voertuigen door de tunnel.

Zie ook

Referenties