Knooppunt Sint Annabosch

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf St Annabos)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint Annabosch
Kruisende wegen
Type trompet
Opengesteld 1989

Het knooppunt Sint Annabosch is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als trompetknooppunt. Het knooppunt ligt ten zuiden van Breda in de provincie Noord-Brabant. Hier kruist de A27 de A58.

Naamgeving

Het knooppunt is genoemd naar het omliggende Sint Annabosch, dat voornamelijk ten noordwesten en zuidoosten van het knooppunt ligt en waar de A58 op het smalste deel doorheen gaat.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een ruim opgezet trompetknooppunt. De A58 is de hoofdrichting en loopt oost-west met 2x2 rijstroken. De A27 begint hier en loopt met eerst een brede middenberm en 2x2 rijstroken naar het noorden. De A27 staat al wel vanaf het knooppunt Galder bewegwijzerd. Opvallend is dat de drukke verbinding van Antwerpen richting Utrecht via de lus verloopt en de verbinding van Utrecht naar Tilburg via een lange verbindingsweg. Ten westen van het knooppunt staat een markante boom in de middenberm. Het knooppunt ligt circa 9 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

Op 14 januari 1966 werd een tracébesluit genomen om de A58 aan te leggen tussen Tilburg en de A27 bij Breda-Zuid. Een verdere verlenging ten zuiden van Breda langs was nog niet voorzien. In 1968 werd alsnog een tracébesluit genomen om de A58 tussen het knooppunt Galder en knooppunt Sint Annabosch aan te leggen, maar dat werd lange tijd niet uitgevoerd. Op 14 december 1971 opende de A58-A27 tussen het knooppunt De Baars en Breda-Zuid, destijds geheel als A58.[1] Pas in 1986 werd begonnen met de A58 ten zuiden van Breda, die op 21 december 1989 werd opengesteld met 2x2 rijstroken, waarna de A27 zuidwaarts werd verlengd tot het knooppunt Sint Annabosch en de A58 ten zuiden van Breda kwam te liggen.[2] Om de relatie Antwerpen - Utrecht te benadrukken is de A27 al vanaf het knooppunt Galder bewegwijzerd.

In het oorspronkelijke plan voor het knooppunt was een directe verbindingsboog gepland van de A58 vanuit het westen naar de A27. Om redenen van landschap én kosten is hiervan afgezien, met de scherpe indirecte boog tot gevolg voor het verkeer van Antwerpen richting Utrecht.

Toekomst

Er zijn plannen om de A58 tussen het knooppunt Sint Annabosch en het knooppunt Galder naar 2x3 rijstroken te verbreden. Als onderdeel van dit project wordt ook het knooppunt Sint Annabosch aangepast. De voorkeur is om het knooppunt significant te reconstrueren tot een uitgerekte halve ster, waarbij de grootste verbetering is dat verkeer vanaf knooppunt Galder richting Utrecht niet meer via de lus hoeft, maar via een directe verbindingsboog gaat. Ook worden de rijbanen van de A58 gesplitst, zodat een groot aantal kunstwerken van het knooppunt nieuw gebouwd moeten worden.

Verkeersintensiteiten

Weg traject int. 2006 int. 2012 int. 2014 int. 2019
Sint Annabosch - Breda 59.300 58.900 57.800 57.900
Bavel - Sint Annabosch 83.000 85.700 83.800 91.000
Sint Annabosch - Ulvenhout 89.800 92.900 89.500 94.400

Referenties

Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelArnesteinAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenDrachtenDrie KlauwenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich