Landesstraße

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Staatsstrasse)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een Landesstraße is een wegklasse in Duitsland en Oostenrijk en zijn in het beheer een Bundesland (staat) van Duitsland of Oostenrijk. Ze vallen tussen een Bundesstraße en een Kreisstraße en heten in Bayern en Sachsen Staatsstraßen, daar dit Freistaaten zijn. In de Freistaat Thüringen heten ze echter wel Landesstraßen. Landesstraßen worden niet op de bewegwijzering aangegeven en hebben de prefix L.

Duitsland

Toepassing

In Duitsland zijn de Landesstraßen verbindende wegen voor lokaal en regionaal verkeer. In de praktijk zijn ze niet altijd even goed van een Kreisstraße te onderscheiden qua functie en ontwerp. Normaliter hebben ze een breedte van 6,5 meter, waarvan 3 meter per rijstrook. De wegbreedte kan variëren naar belangrijkheid. Sommige Landesstraßen zijn Autobahnähnlich uitgebouwd met 2x2 rijstroken, ongelijkvloerse kruisingen en vluchtstroken.

Freistaaten

In Bayern en Sachsen heten deze wegen een Staatsstraße. In Sachsen krijgen deze wegen de prefix "S" en in Bayern de prefix "St". Ze vervullen veelal dezelfde functie als in de andere staten van Duitsland.

Oostenrijk

In Vorarlberg zijn alle voormalige Bundesstraßen met de prefix L genummerd.

In Oostenrijk zijn alle niet-Autobahnen en niet-Schnellstraßen sinds 29 maart 2002 Landesstraßen. Enkel Autobahnen en Schnellstraßen worden nog als Bundesstraße beschouwd. Alle niet-snelwegen zijn overgedragen aan de staten van Oostenrijk (Bundesländer). Een aantal Bundesstraßen zijn onderdeel van een A-weg geworden. Aangezien Bundesstraßen in Oostenrijk geen prefix bewegwijzerd hadden, is deze verandering visueel niet zichtbaar voor de weggebruiker. De wegen hebben veelal hun nummer behouden.

De nummering verliep oorspronkelijk van de B1 t/m B203, met in elke serie circa vier reserveringen voor mogelijk toekomstige nieuwe wegen. De wegnummering verloopt globaal van oost naar west op in Oostenrijk, met de B1 t/m B17 die in of vanuit de regio Wenen beginnen. De wegnummers in de serie 300 waren tijdelijke nummers die gepland waren om op termijn door Schnellstraßen vervangen te worden. Dit is echter lang niet altijd gebeurd.

Referenties