Stadsbaantunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stadsbaantunnel
Blank.png
Leidsche Rijntunnel map.png
Blank.png
Kruist Utrecht
Lengte 490 meter
Openstelling 01-12-2015
Intensiteit ? mvt/dag
Tunnelcategorie E
Locatie kaart

De Stadsbaantunnel is een landtunnel in Nederland, gelegen in de stad Utrecht. De 490 meter lange tunnel is gelegen naast de Leidsche Rijntunnel van de A2 en verwerkt lokaal verkeer binnen de wijk Leidsche Rijn.

Kenmerken

De Stadsbaantunnel is een 490 of 495 meter lange tweebuizige tunnel met 3 rijstroken voor regulier verkeer en een aparte rijstrook voor vrachtverkeer naar een ondergronds expeditiecentrum[1]. Er zijn twee rijstroken richting noorden en één rijstrook en een vrachtwagenstrook richting zuiden. De tunnel is 22 meter breed en 495 meter lang[2]. De Stadsbaantunnel is gelegen in de weg Stadsbaan die parallel aan de A2 loopt. De Stadsbaantunnel ligt direct naast de Leidsche Rijntunnel van de A2, maar is een stuk korter.

Geschiedenis

Tussen 2007 en 2012 is de Leidsche Rijntunnel van de A2 aangelegd. Daarvoor is het spoorviaduct over de A2 aangepast. Dat spoorviaduct is tegelijk voorbereid op de aanleg van de Stadsbaantunnel. Na openstelling van de Leidsche Rijntunnel werd gestart met de bouw van de Stadsbaantunnel op 26 maart 2013, die 2,5 jaar duurde. Op 1 december 2015 is de tunnel opengesteld voor het verkeer[3]. De tunnel is aangelegd om een grootschalige stadsontwikkeling bovenop de tunnel en bij het station Utrecht Leidsche Rijn mogelijk te maken.

In augustus 2017 werd de tunnel enkele weken gesloten. Er was een brok beton uit de pergola-constructie gevallen. Deze constructie staat voor de ingang van de tunnel. Het incident bleek het gevolg te zijn van vorstschade. Als tijdelijke maatregel heeft men de pergola-constructie met krimpfolie omwikkeld.

Tunnelcategorie

De Stadsbaantunnel heeft de tunnelcategorie E, dit is de meest restrictieve categorie voor het transport van gevaarlijke stoffen[4]. De Commissie Transport Gevaarlijke Goederen was van mening dat er geen beperkingen nodig waren, omdat de tunnel geen onderdeel is van routering van gevaarlijke stoffen of een omleidingsroute daarvan is[5].

Referenties

Bruggen en tunnels in de regio Utrecht

Bak van AmelisweerdGalecopperbrugHoutensebrugHogeweidebrugJan BlankenbrugLeidsche RijntunnelLekbrug HagesteinMeernbrugStadsbaantunnelZuilensebrug