Stadsbrug Kampen

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stadsbrug
link={{{nummer}}}
Overspant IJssel
Rijstroken 1x2
Totale lengte 210 meter
Hoofdoverspanning 30 meter
Hoogte brugdek 5,6 meter
Openstelling 1998
Verkeersintensiteit 12.200 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Stadsbrug in Kampen is een liggerbrug in Nederland en overspant de rivier de IJssel. De brug verbindt het centrum van Kampen met IJsselmuiden en heeft een overspanning van 210 meter.

Kenmerken

De Stadsbrug is uitgevoerd als een liggerbrug met een hefbrug in het midden. De brug heeft een totale overspanning van 210 meter maar de doorvaarhoogte is slechts een meter of 5, waardoor deze frequent open moet voor de scheepvaart. De brug telt twee rijstroken met twee fietsstroken en aan beide buitenste zijden een voetpad. De brug verwerkt verkeer naar het centrum van Kampen en voetgangers- en fietsverkeer naar het station Kampen dat in IJsselmuiden ligt. De brug ligt op één van de smalste punten van de rivier de IJssel omdat ter plekke geen uiterwaarden zijn. Als de IJsselkade overstroomt heeft de brug vrijwel geen nut voor het autoverkeer.

Geschiedenis

Ter plekke hebben diverse bruggen gelegen. De huidige brug is in 1998 opengesteld, en wordt in de volksmond de "oude brug" genoemd, alhoewel hij 15 jaar nieuwer is dan de "nieuwe brug" (de Molenbrug).[1] Aan de IJsselmuidense kant bevond zich voorheen het kruispunt met de N50. Sinds 2003 is de N50 echter om Kampen gelegd, waardoor de verkeersdrukte hier minder werd. Desondanks is het nog een knelpunt.

IJsselbrug 1448

In 1448 werd een houten brug over de IJssel gebouwd. De brug was niet geliefd bij andere steden langs de IJssel en Rijn omdat hij de vrije doorvaart blokkeerde. De brug werd frequent beschadigd door kruiend ijs in het voorjaar en door branden. Deze brug was een tolbrug. In 1589 werd de brug aangepast tot drijvende schipbrug, een gangbare methode om grote rivieren te overbruggen in de late middeleeuwen.

IJsselbrug 1648

In 1648 werd een vaste brug gerealiseerd, met een ophaalbrug nabij de IJsselkade. In 1784 werd opnieuw een brug gebouwd op deze locatie.

IJsselbrug 1874

De Stadsbrug Kampen uit 1874. Foto genomen voor 1940.

Tussen 1872 en 1874 is ter plekke een vakwerkbrug met ophaalbrug gebouwd, met imposante toegangspoorten. Deze brug kostte destijds 400.000 gulden. Dit was de eerste moderne brug over de IJssel en één van de weinige grote rivierbruggen in die tijd die geen spoorbrug was. De brug had een rijbaan van 4 meter breed. De brug werd tijdens de Tweede Wereldoorlog tweemaal beschadigd, in 1940 door het terugtrekkende Nederlandse leger en in 1945 door het terugtrekkende Duitse leger. Na de oorlog werd de brug hersteld, maar zonder de karakteristieke portieken en torentjes. In 1962 werd de ophaalbrug vervangen door een hefbrug en werd de doorvaart verhoogd. Deze brug bleef bestaan tot in 1998 de huidige IJsselbrug werd geopend.[2]

Toekomst

Er zijn plannen om de filevorming op de brug aan te pakken. Eénrichtingsverkeer is een mogelijke oplossing, maar zal fors omrijden vereisen omdat de Molenbrug 3 kilometer zuidelijker ligt.

Verkeersintensiteiten

In 2010 maakten dagelijks 12.200 voertuigen per etmaal van de Stadsbrug gebruik.[3]

Referenties

Bruggen over de rivier de IJssel

Cortenoeversebrug (Zutphen)DoesburgbrugEilandbrug (Kampen)IJsselbrug DeventerIJsselbrug WestervoortBrug KaterveerMolenbrug (Kampen)Oude IJsselbrug ZutphenKaterveerbrugStadsbrug KampenWestervoortsebrugWilhelminabrug