Stadsroutes (Nijmegen)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De gemeente Nijmegen is één van een aantal wegbeheerders in Nederland die stadsroutes heeft ingevoerd op haar wegennet. De gemeente Nijmegen heeft vijf stadsroutes[1]

Geografie

Nijmegen is de grootste stad van de provincie Gelderland en ligt in het zuidoosten van de provincie aan de rivier de Waal. De stad is met ruim 174.000 inwoners op basis van inwonertal de tiende stad van Nederland. De stad heeft aan de oostkant relatief weinig hoofdwegen, aangezien de stad daar tegen de bosgebieden rondom Berg en Dal is aangebouwd. Aan de westkant loopt de rijksweg en snelweg A73. De A73 heeft tevens een directe inprikker met het administratieve nummer rijksweg 783, welke overgaat in de Neerbosscheweg. Tevens ontsluiten twee provinciale wegen N324 en N326 de stad aan de westzijde. Aan de noordzijde ontsluit de Prins Mauritssingel de stad, welke overgaat in de A325. De Prins Mauritssingel sluit aan op de Waalbrug Nijmegen en op De Oversteek. Aan de oostzijde is er enkel de N325 richting Beek, welke tevens de verbinding vormt naar Duitsland. Aan de zuidkant vormt de N844, welke in het verlengde loopt van de St. Annastraat een ontsluiting richting Malden en Mook.

De gemeente heeft medio 2013 stadsroutes ingevoerd, vooruitlopend op de opening van de nieuwe stadsbrug De Oversteek in november 2013. De routes zijn sinds oktober 2013 geleidelijk geïntroduceerd op de bewegwijzering. De S100 duidt de randweg om de stad heen aan. De overige nummers lopen binnen de randweg en verbinden het centrum met de randweg.

Overzicht

  • S100.svg: Keizer Traianusplein - Waalbrug - Prins Mauritssingel - Graaf Alardsingel - De Oversteek - Nymaplein - Verlengde Energieweg - Industrieplein - Energieweg - Gaziantepplein - Neerbosscheweg - Jonkerbosplein - Weg door Jonkerbos - Grootstalselaan - Scheidingsweg - Sionsweg
  • S101.svg: Keizer Karelplein - Nassausingel - Quackplein - Kronenburgersingel - Lange Hezelstraat - Voorstadslaan - Weurtseweg - Winselingseweg - Waalbandijk - Nymaplein (S100)
  • S102.svg: Quackplein - Tunnelweg - Marialaan - Industrieweg - Industrieplein (S100)
  • S103.svg: Keizer Karelplein - Graafseweg - Neerbosscheweg (S100)
  • S104.svg*: St. Annastraat - Hatertseweg - Weg door Jonkerbos / Grootstalselaan (S100)
  • S105.svg: Keizer Karelplein - Sint Annastraat - Grootstalselaan/Scheidingsweg (S100)
  • S106.svg*: St. Annastraat - Groesbeekseweg - Nijmeegsebaan - Sionsweg (S100)
  • S110.svg*: Splitsingspunt Lent (S100) - Prins Mauritssingel - A325
  • S111.svg*: Graaf Alardsingel (S100) - Griftdijk Noord - Margaretha van Mechelenweg - Keizer VI-Singel (S110)
  • * Nummer was half november 2013 nog niet op bewegwijzering aangebracht.

Referenties