Stan Musial Veterans Memorial Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stan Musial

Veterans Memorial Bridge

I-70.svg
Stan Musial Bridge september 2013.jpg
Overspant Mississippi River
Rijstroken 2x2
Totale lengte 854 meter
Hoofdoverspanning 457 meter
Hoogte brugdek 23 meter
Openstelling 09-02-2014
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Stan Musial Veterans Memorial Bridge is een tuibrug in de Verenigde Staten, gelegen in St. Louis op de grens van Missouri en Illinois.

Kenmerken

De Stan Musial Veterans Memorial Bridge overspant de Mississippi River in St. Louis, die ter plekke de grens vormt tussen de staten Missouri en Illinois. De tuibrug heeft een totale lengte van 854 meter en een hoofdoverspanning van 457 meter. De vrije doorvaart onder de brug is 23 meter. De brugpylonen zijn 133 meter hoog. Over de brug loopt de Interstate 70 in Missouri. De brug staat 3 kilometer ten noorden van de Poplar Street Bridge.

Geschiedenis

In 1967 opende de Poplar Street Bridge tussen St. Louis en East St. Louis voor het verkeer, waarover het regionale forenzenverkeer en doorgaand noord-zuidverkeer in de regio gaat. De brug was overbelast, voornamelijk door een krap knooppunt aan de zijde van St. Louis. De nieuwe brug ontlast de Poplar Street Bridge (PSB).

De aanleg van de brug begon op 19 april 2010. De brug is aangelegd met 2x2 rijstroken met een ruimtereservering voor 2x3 rijstroken. Oorspronkelijk was een brug met 2x4 rijstroken gepland, maar de kosten hiervan bleken te hoog te liggen. Als alternatief is de brug zo ontworpen dat er een parallelle brug naast gebouwd kan worden, zodat er eventueel een dubbele overspanning met 12 rijstroken gerealiseerd kan worden, maar de kans dat dit op afzienbare termijn nodig zal zijn is klein. De brug is op 9 februari 2014 opengesteld voor het verkeer. De aanleg van de brug zelf kostte $ 230 miljoen, het gehele project inclusief de verlegging van de I-70 over een lang viaduct aan de zijde van Illinois en de aanleg van twee nieuwe knooppunten kostte $ 667 miljoen. Bij openstelling was het de op twee na langste tuibrug van de Verenigde Staten. Op wereldschaal waren er toen zeker 50 grotere tuibruggen.[1]

Via een petitie werd gevraagd om de brug de Veterans Memorial Bridge te noemen, maar er is al een brug met die naam in St. Louis. Op 12 juli 2013 werd de naam Stan Musial Bridge goedgekeurd door president Obama. De brug is vernoemd naar Stanisław Franciszek Musiał (1920-2013), beter bekend als Stan Musial, een honkbalspeler en veteraan uit de Tweede Wereldoorlog.

Verkeersintensiteiten

Op de eerste werkdag na openstelling reden 33.000 voertuigen over de brug.[2]

Zie ook

Externe links

Referenties

Bruggen in St. Louis

Mississippi: Jefferson Barracks Bridge (I-255) • Poplar Street Bridge (I-55/64) • Eads BridgeMartin Luther King BridgeStan Musial Veterans Memorial Bridge (I-70) • McKinley BridgeNew Chain of Rocks Bridge (I-270) • Clark Bridge (US 67)

Missouri: Lewis Bridge (US 67) • Discovery Bridge (SR-370) • Blanchette Bridge (I-70) • Veterans Memorial Bridge (SR-364) • Daniel Boone Bridge (I-64)