Blokverwarming

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Standkachel)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Blokverwarming (block heating) warmt de motor van een geparkeerd voertuig van te voren op, zodat de kans dat de motor start groter is. Blokverwarming wordt voornamelijk toegepast in koude klimaten, zoals Scandinavië, Canada en Rusland.

Gebruik

De meest gangbare vorm van blokverwarming is een elektrische aansluiting waarbij men het voertuig aansluit op het elektriciteitsnet. In gebieden met een koud klimaat is zo'n stekker gangbaar op openbare parkeerplaatsen en bij woningen. Het vermogen is doorgaans 400 - 500 watt voor auto's en 2000 watt voor vrachtwagens. Een alternatief is een standkachel op brandstof. Standkachels zijn gangbaarder bij vrachtwagens omdat die vaak parkeren op plaatsen waar geen elektriciteitsaansluiting voorhanden is. Een standkachel werkt meestal onafhankelijk van de motor. Standkachels zijn klein en passen in alle typen auto's. Elektrische blokverwarming kan in elk type auto en vrachtwagen worden ingebouwd, maar zijn vooral gangbaar in Scandinavië en Canada.

Met blokverwarming wordt de motor voorverwarmd. Meestal gebeurt dit met een tijdschakelaar. Moderne blokverwarming kan met een tijdschakelaar, afstandsbediening, SMS of app worden ingeschakeld. Onderzoek heeft uitgewezen dat het niet zinvol is om de blokverwarming meer dan 4 uur voor het starten van de motor in te schakelen. De temperatuur stijgt met circa 20 °C ongeacht de buitentemperatuur. Het langer dan 4 uur inschakelen van blokverwarming zorgt nauwelijks voor extra verwarming.

Doordat de motor is voorverwarmd is de kans groter dat deze start bij zeer lage temperaturen (beneden -20 °C). Ook kan het interieur van het voertuig voorverwarmd worden. Dit voorkomt dat men ruiten hoeft te krabben. Verwarming is mogelijk voor de motorolie, zodat deze snel door het motorblok kan stromen. Dit reduceert de emissie van koolmonoxide en het brandstofverbruik omdat de motor eerder op temperatuur is.

Voordelen

De kosten van elektrische blokverwarming liggen relatief laag, deze manier van verwarming is eenvoudig aan te leggen op plaatsen waar een elektriciteitsnet voorhanden is. Bovendien is het systeem betrouwbaar. De verwarmingskosten van een standkachel liggen ook laag, vaak rond de € 0,30 per keer. Deze kosten worden terugverdiend door een lager brandstofverbruik doordat er geen sprake is van een koude start.

Nadelen

Elektrische blokverwarming is niet overal beschikbaar, met name vrachtwagens zijn daarom aangewezen op een standkachel voor verwarming. Een ander nadeel is dat de courante elektriciteitsnetten van 230 volt weinig vermogen leveren, waardoor het voorverwarmen relatief lang duurt.

Een standkachel verbruikt brandstof. Dit is relatief weinig, meestal rond een halve liter per uur. Een nacht de standkachel aan laten staan kost dus 4 à 5 liter brandstof. De kosten van de standkachel worden deels terugverdiend door het lagere brandstofverbruik omdat de motor al op temperatuur is. Dit geldt zeker in gevallen waarbij de standkachel alleen een uur van te voren aan gaat.

Gelling

Blokverwarming helpt niet tegen het kristalliseren of "gellen" van brandstof. In koude klimaten is daarom aangepaste winterdiesel beschikbaar.

In andere talen

  • Engels (English): Block heater
  • Fins (Suomi): Moottorinlämmitin
  • Noors (Norsk): Motorvarmer
  • Zweeds (Svenska): Motorvärmare

Referenties