Starý most (Bratislava)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Starý most
Overspant Dunaj
Rijstroken 0
Totale lengte 460 meter
Hoofdoverspanning 90 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 1890
Verkeersintensiteit 0 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Starý most (Oude brug) was een vakwerkbrug in Slowakije, gelegen in de hoofdstad Bratislava. De brug overspant de Dunaj (Donau).

Kenmerken

De brug was een stalen vakwerkbrug met twee naastgelegen overspanningen voor spoor en weg. De brug had een totale lengte van 460 meter met 5 overspanningen. De brug had 3 brugpijlers in de rivier, waarbij de langste overspanning 90 meter was. De brug verwerkte verkeer vanaf de zuidoever naar de noordoever van Bratislava en kwam aan de oostzijde van het centrum uit.

Geschiedenis

De eerste brug over de rivier de Donau bij Bratislava was kortstondig een brug in de 15e eeuw. Vanaf 1825 overspande een pontonbrug de rivier bij het centrum van Bratislava. Deze is tussen 1889 en 1890 vervangen door de vakwerkbrug. Dit was een brug voor spoor, weg en voetgangers. De brug was onderdeel van de spoorlijn Bratislava - Szombathely die dat jaar in gebruik werd genomen. De brug heette destijds de Most Františka Jozefa, naar de keizer Franz Josef I van Oostenrijk-Hongarije. De keizer was bij de ingebruikname van de brug aanwezig. In 1918 werd de naam van de brug gewijzigd naar de Štefánikov most, naar Milan Rastislav Štefánik (1880-1919) die een grote rol had in het ontstaan van de soevereiniteit van Tsjechoslowakije vlak na de Eerste Wereldoorlog.

Op 3 april 1945 werd de brug opgeblazen door het terugtrekkende Duitse leger. Nadat het Rode Leger de stad Bratislava innam is de brug in een half jaar tijd herbouwd en opende in begin 1946. Dit werd beschouwd als een tijdelijke brug, maar zou uiteindelijk 67 jaar blijven staan. De brug werd hernoemd; de Most Červenej armády (brug van het Rode Leger). In 1951 werd een tramlijn over de brug in gebruik genomen. De exploitatie van de tramlijn werd in 1961 gestaakt vanwege de slechte conditie van de brug. Vrachtwagens zwaarder dan 12 ton konden de brug ook niet gebruiken, wat een probleem werd aangezien het destijds de enige brug over de Donau bij Bratislava was. De brug is eind jaren '60 gerenoveerd.

In 1972 opende iets westelijker de Most SNP voor het verkeer, die vier rijstroken had en meteen de voorkeursbrug werd voor verkeer van het toen groeiende Petržalka en de rest van Bratislava. De oude brug bleef in gebruik door treinverkeer tot 1983 toen het spoorgedeelte van de Prístavný most opende. Het treinverkeer op de oude brug werd direct gestaakt en het spoor werd meteen opgebroken. In 1984 is het brugdek gerenoveerd.

De brug werd na de val van het communisme in 1989 hernoemd naar de Starý most (oude brug), de vierde naam van de brug in 100 jaar tijd. Vanwege de snelle groei van de wijk Petržalka werd de brug overbelast en verslechterde de conditie sterk. Autoverkeer op de brug werd op 31 december 2008 gestaakt. Vanaf 15 mei 2010 reden er evenmin bussen meer over de brug. In november 2013 begon men met de werkzaamheden om de brug te slopen en vervangen. Op 2 december 2013 sloot de brug zelfs voor voetgangers. Aan het eind van 2015 is de nieuwe brug voor een tramlijn, voetgangers en fietsers in gebruik genomen.

Referenties


Bruggen over de Donau in Slowakije

Most Lanfranconi (D2) • Most SNPStarý mostMost ApolloPrístavný most (D1) • Lužný most (D4) • Vámosszabadi-brugMonostori-brugElisabeth-brugMária Valéria-brug