Starre verkeersregeling

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een starre verkeersregeling is een verkeersregeling door een verkeersregelinstallatie waarbij de verschillende verkeersstromen op een kruispunt of wegaansluiting volgens een vaste volgorde en met vast ingestelde tijden op het kruisingsvlak worden toegelaten.

Dit type is de oudste en eenvoudigste manier van regelen. Alle rijrichtingen krijgen een vaste tijd groenlicht, de cyclustijd ligt vast en er hoeft geen gebruik van detectie voor de weggebruikers worden bepaald. Op verschillende periodes van de dag kunnen aparte starre regelingen gemaakt worden aan de hand van verkeerverwachtingen.

Wijzigingen in het actuele verkeersaanbod kunnen niet door de starre regeling zelf verwerkt worden waardoor een actief beheer van de regelingen noodzakelijk is.

Het realiseren van groene golven van meerdere regelingen in een netwerk van starre regelingen is relatief simpel. Voorkeursbehandeling van weggebruikers is niet mogelijk.

Starre regelingen worden in de regel niet meer gebruikt. Echter in het kader van beheer zijn veel regelautomaten wel voorzien van een star noodprogramma. Dit noodprogramma is alleen actief als het hoofdprogramma wegens omstandigheden niet schakelbaar is. Met dit starre noodprogramma kan dan toch een veilige en redelijk goede verkeersafwikkeling verkregen worden.

In andere talen

  • Engels (English): fixed time signals
Verkeersregelingen
Star · Halfstar · Voertuigafhankelijk · Verkeersafhankelijk
Bijzondere verkeersregelingen:
Gecoördineerd · Netwerk