State Highway 10 (Nieuw-Zeeland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SH 10
Begin Awanui
Einde Pakaraka
Lengte 217 km
Route

Awanui

Mangonui

Pakaraka

De State Highway 10 is een state highway in Nieuw-Zeeland. De weg vormt een noord-zuidroute op het Noordereiland vanaf Awanui tot Pakaraka. De SH 10 is 217 kilometer lang.

Routebeschrijving

De gehele SH 10 is in de regio Northland gelegen. De weg begint en eindigt op de State Highway 1 en verloopt er ten oosten van. Vanaf Awanui verloopt de weg dicht langs de oostkust van het Northland, en buigt daarbij naar het zuidoosten af. De SH 10 doet geen grotere plaatsen aan, voornamelijk kleine dorpen liggen er op de route. Het landschap is groen, agrarisch en soms licht heuvelachtig. Met name het middendeel van de SH 10 verloopt door heuvelachtig gebied.

Geschiedenis

De State Highway 10 is een alternatief voor de State Highway 1, die in deze regio niet veel belang meer hebben omdat er in deze regio geen grotere plaatsen meer liggen. De SH 10 is dan ook voornamelijk voor de regionale ontsluiting van enkele streken. Delen van de route zijn sinds 2010 verbeterd.

De brug over de Kāeo River is in 2024 vervangen door een modernere brug. De brug was bijzonder smal en is vervangen door een veel bredere brug, die op 24 februari 2024 in gebruik werd genomen.[1]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 2.600 tot 3.900 voertuigen over de SH 10, piekend op 7.000 voertuigen bij Pakaraka.

Referenties

State Highways in Nieuw-Zeeland

National


North Island


South Island