State Highway 16 (Nieuw-Zeeland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SH 16
Begin Auckland
Einde Wellsford
Lengte 108 km
Route

1 Stanley Street

2 → Hamilton / Wellington

2A Wellesley Street

3 → North Shore City

4 Nelson Street

5 Newton Road

6 St. Lukes Road

8 Great North Road

11 Rosebank Road

12 Patiki Road

14 Waitakere City

16 Henderson

18 Royal Road

19 Hobsonville Road

→ North Shore

Huapai

Waimauku

Helensville

Kaukapakapaka

Wellsford

De State Highway 16 (SH 16) is een State Highway in Nieuw-Zeeland, gelegen op het Noordereiland. De weg verloopt vanaf Auckland tot Wellsford en vormt in het stedelijk gebied van Auckland de Northwestern Motorway. De rest van de route is enkelbaans. De SH 16 is in totaal 108 kilometer lang.

Routebeschrijving

Northwestern Motorway

Zie Northwestern Motorway.

Auckland - Wellsford

De SH 16 voert na het einde van de snelweg in noordwestelijke richting, eerst door vlak gebied met redelijk dichtbevolkt platteland, maar na Waimauku wordt de bevolkingsdichtheid erg laag. Het landschap wordt ook wat heuvelachtiger. De grootste plaats tussen Auckland en Wellsford is Helensville. Tussen Waimauku en Helensville verloopt de SH 16 op ongeveer 6 kilometer afstand van zee, maar buigt daarna naar het noordoosten af, omdat het rond de Kaipara Harbour loopt, een grote baai. De enkelbaans weg verloopt door groen landschap en doet verder tot aan Wellsford eigenlijk geen echte bebouwde kommen meer aan. De weg is dan ook niet hoogwaardig uitgebouwd. In Wellsford eindigt de weg op de State Highway 1.

Geschiedenis

De Northwestern Motorway is grotendeels in de periode 1952-1961 opengesteld voor het verkeer in het westen Auckland, en tussen 1979 en 1983 dichter bij het centrum van Auckland. In 2011 is de snelweg 3 kilometer verlengd tot net buiten Auckland, inclusief een knooppunt met de Upper Harbour Motorway (SH 18).

De rest van de SH 16 is nauwelijks aangepast sinds de weg geasfalteerd is. Het is een eenvoudige en vaak vrij bochtige weg.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 45.000 tot 148.000 voertuigen over de Northwestern Motorway. Buiten Auckland telt de SH 16 een stuk minder verkeer, met 5.000 voertuigen tot Helensville en 1.000 tot 2.000 voertuigen verder tot Wellsford.

Referenties


State Highways in Nieuw-Zeeland

National


North Island


South Island