State Highway 20 (Nieuw-Zeeland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SH 20
Begin Auckland
Einde Auckland
Lengte 19 km
Route

1 → Auckland / Hamilton

2 Lambie Drive

3 Cavendish Drive

3 Puhinui Road

7 Massey Road

9 Auckland Airport

10 Walmsley Road

12 Mahunga Drive

13 Neilson Street

15 Queenstown Road

16 Hillsborough Road

18 Dominion Road

19 Maioro Street

Waterview Connection (2.400 m)

20 → Auckland / Massey

De State Highway 20, ook wel bekend als de Southwestern Motorway is een state highway en motorway in Nieuw-Zeeland, gelegen in Auckland. De snelweg vormt een deel van de westelijke ringweg rond Auckland en verbindt voornamelijk suburbane gebieden met elkaar. De State Highway 20 is 19 kilometer lang.

Routebeschrijving

State Highway 20

Zie Southwestern Motorway voor het hoofdartikel.

State Highway 20A

De State Highway 20A is een 4,5 kilometer lange aftakking van de Southwestern Motorway tot Auckland Airport. Er is een knooppunt met de Southwestern Motorway, waarna de weg 2x2 rijstroken telt tot de luchthaven. De eerste aansluiting is een ongelijkvloerse kruising, gevolgd door verkeerslichten en uiteindelijk rotondes.

State Highway 20B

De State Highway 20B is een 5 kilometer lange aftakking en ontsluit Auckland Airport vanaf het oosten. Deze weg is minder hoogwaardig uitgebouwd, en begint op een aansluiting met de Southwestern Motorway en verloopt dan als enkelbaans weg naar de luchthaven.

Geschiedenis

Zie Southwestern Motorway voor het hoofdartikel.

Het oorspronkelijke deel van de SH 20 verliep vanaf de luchthaven naar Mount Roskill in de westelijke suburbs van Auckland. Later werd de Southwestern Motorway naar het zuidoosten verlengd, in 1997, en werd de oorspronkelijke verbinding naar de luchthaven de SH 20A, tevens is toen de SH 20B gecreëerd als secundaire verbinding naar Auckland Airport.

In de eerste helft van de jaren '60 is Auckland Airport uitgebreid tot de huidige internationale luchthaven, de belangrijkste van Nieuw-Zeeland. In 1977 werd een nieuwe internationale terminal toegevoegd, en toen is ook wat nu de SH 20A is aangelegd als verbeterde toegang naar de luchthaven. De SH20B is de alternatieve invalsweg van de luchthaven en is in 2020-2021 voorzien van busbanen die op 15 april 2021 zijn geopend.[1]

Toekomst

Het is gepland om de SH 20A verder op te waarderen tot motorway als invalsweg naar Auckland Airport.[2] Met name het kruispunt met Kirkbride Road wordt omgebouwd tot ongelijkvloerse aansluiting.

Referenties

State Highways in Nieuw-Zeeland

National


North Island


South Island