State Highway 25 (Nieuw-Zeeland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SH 25
Begin Mangatarata
Einde Waihi
Lengte 231 km
Route

Mangatarata

Kopu

Thames

Coromandel

Whitianga

Tairua

Whangamata

Waihi

De State Highway 25 (SH 25) is een state highway in Nieuw-Zeeland. De weg vormt een rondweg van het Coromandel Peninsula en begint en eindigt op de State Highway 2. De weg is 231 kilometer lang.

Routebeschrijving

De SH 25 op de westkust van het Coromandel Peninsula.

De State Highway 25 begint nabij Mangatarata op de State Highway 2 en voert vanaf daar eerst oostwaarts over de Hauraki Plains, een laaggelegen kustgebied. Vanaf Kopu begint het lange traject rond het Coromandel Peninsula. De route verloopt west, noord en oostelijk rond het schiereiland. Het is één van de mooiste wegen van Nieuw-Zeeland, delen liggen direct langs de kustlijn en geven toegang tot talloze stranden. Het Coromandel Peninsula is slechts kleinschalig ontwikkeld, de meeste nederzettingen zijn niet groter dan een klein dorp. Er zijn veel hellingen direct langs de weg. Op het noordelijk deel volgt een bochtige bergpas van circa 370 meter hoogte ten oosten van het dorp Coromandel.

De State Highway 25 volgt dan een bochtige route langs de oostkust van het schiereiland, rond baaien en door dichtbebost heuvelland. In dit gebied liggen de twee de grootste plaatsen nabij de SH 25, Pauanui Beach en Whangamata. De State Highway 25 eindigt in Waihi weer op de State Highway 2

State Highway 25A

Er bestaat daarnaast de State Highway 25A, die een route door het binnenland van het Coromandel Peninsula vormt, vanaf Kopu naar Hikuai. Deze route is 28 kilometer lang en voert over een circa 430 meter hoge bergpas. De State Highway 25A ligt grotendeels in zeer dichtbebost gebied en kent steile hellingen.

Geschiedenis

De toegang naar het Coromandel Peninsula verloopt via de Kopu Bridge, een 463 meter lange draaibrug over de Waihou River bij Kopu. De brug is oorspronkelijk op 11 mei 1928 opengesteld,[1] maar was slechts een enkelbaans brug, met lange wachttijden om de brug te passeren tijdens het vakantieseizoen.[2] Daardoor is de brug in 2011 vervangen door een nieuwe liggerbrug met twee rijstroken,[3] die op 12 december 2011 is geopend.[4] De oude brug was de laatste draaibrug in Nieuw-Zeeland.

De State Highway 25 is vooral van belang voor het toerisme, de weg is daardoor weinig opgewaardeerd. Aan de oostkust zijn rondwegen bij Whitianga en Whangamata aangelegd. Vooral de rondweg van Whangamata heeft een lage ontwerpstandaard. De State Highway 25 is pas begin jaren 2000 doorgaand geasfalteerd, in het noorden was nog lange tijd een onverhard deel.

De State Highway 25 en State Highway 25A zijn gevoelig voor natuurgeweld, met name door landverschuivingen, die vaak tot afsluitingen van de State Highway 25 kunnen leiden. Op 30 januari 2023 werd een deel van de State Highway 25A bij de pashoogte weggeslagen.[5] Het herstel duurde tot 20 december 2023, ter plekke is een brug over de landverschuiving gebouwd.[6][7][8]

Referenties

State Highways in Nieuw-Zeeland

National


North Island


South Island