State Highway 29 (Nieuw-Zeeland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SH 29
Begin Tauranga
Einde Piarere
Lengte 54 km
Route

Tauranga

Te Poi

Hinuera

Piarere

De State Highway 29 of SH 29 is een state highway in Nieuw-Zeeland. De weg vormt een oost-westverbinding op het Noordereiland en verbindt de regio's Bay of Plenty en Waikato. De weg verloopt van de kuststad Tauranga tot de SH 1 in Piarere en is 54 kilometer lang.

Routebeschrijving

De State Highway 29 begint bij het centrum van de stad Tauranga en is in eerste instantie een autoweg, Takitimu Drive tot een rotonde met de State Highway 36. De SH 29A is een alternatieve route die Tauranga aan de zuidkant bypasst. De State Highway 29 verloopt dan door het Kaimai Range, een lage bergrug die de regio's Bay of Plenty en Waikato scheidt. De weg bereikt hier 500 meter boven zeeniveau en daalt aan de kant van Waikato sterk af.

De weg verloopt dan westwaarts door het lager gelegen en open landschap van Waikato. Dit traject voert door een dunbevolkt agrarisch gebied dat geen echte bebouwde kommen heeft. Men kruist een aantal andere state highways, waarna de weg op de State Highway 1 nabij Piarere eindigt, ongeveer 40 kilometer ten zuidoosten van de stad Hamilton.

Geschiedenis

De weg is in de jaren '20 ontwikkeld als de Kamai Road, die de regio's Bay of Plenty en Waikato verbindt. De weg groeide uit tot een relatief belangrijke verbinding op het Noordereiland, tussen twee van de primaire steden van het eiland, Tauranga en Hamilton. In 1959 opende de Maungatapu Bridge bij Tauranga, dit was voorheen de route van zowel de State Highway 2 als State Highway 29.

Route K / Takitimu Drive

In Tauranga opende in 2003 'Route K', tegenwoordig bekend als Takitimu Drive. Dit was een alternatieve invalsweg van Tauranga en was de eerste tolweg in Nieuw-Zeeland die niet gerelateerd was aan een brug of tunnel.[1] De tolheffing op Takitimu Drive was oorspronkelijk een traditioneel tolstation, maar in 2014 werd besloten om de weg over te dragen van de gemeente Tauranga naar de nationale overheid en elektronische tolheffing te introduceren.[2] De tolheffing op Takitimu Drive wordt opgeheven als de aanlegkosten zijn terugverdiend, in 2023 werd dit geschat als zijnde in 2031.[3] Vanaf 2015 was Takitimu Drive een State Highway. De oude oostelijkere route in Tauranga over de Maungatapu Bridge werd toen als de State Highway 29A genummerd.

Referenties

State Highways in Nieuw-Zeeland

National


North Island


South Island