State Highway 2 (Nieuw-Zeeland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SH2
Begin Pokeno
Einde Wellington
Lengte 968 km
Route

Paeroa

Waihi

Tauranga

Te Puke

Whakatane

Opotiki

Gisborne

Wairoa

Napier

Hastings

Waipawa

Waipukurau

Takapau

Dannevirke

Woodville

Eketahuna

Masterton

Featherston

Upper Hutt

Lower Hutt

Wellington

De State Highway 2 is een state highway in Nieuw-Zeeland, gelegen op het Noordereiland. De weg vormt een noord-zuidroute langs de oostkust, vanaf Pokeno via Tauranga en Napier naar de hoofdstad Wellington. De SH 2 is 968 kilometer lang.

Routebeschrijving

Auckland & Waikato

De State Highway 2 begint nabij Pokeno op een aansluiting met de State Highway 1, ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Auckland. De weg verloopt dan oostwaarts als enkelbaans weg door de glooiende weilanden, eerst een stukje door de regio Auckland, maar al snel in de regio Waikato. In Waikato maken de glooiende heuvels plaats voor een vlak polderlandschap. De SH 2 loopt iets landinwaarts naar het zuidoosten, waarna een laag gebergte volgt tot de kust bij Waihi. Daarna komt men in de regio Bay of Plenty.

Bay of Plenty

De SH 2 verloopt zuidwaarts naar de stad Tauranga, waar de SH 2 een klein stukje met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen is uitgevoerd. De SH 2 loopt pal langs het centrum van Tauranga, waarna een stuk over bedrijventerrein volgt. In het oosten van Tauranga is de SH 2 een 2x2 urban arterial. Na Tauranga voert de SH 2 zuidoostwaarts langs de kust naar Whakatane. De kuststreek is vlak, maar landinwaarts zijn lage beboste bergen. Tussen Whakatane en Opotiki maakt de SH 2 een slinger landinwaarts, vervolgens noordwaarts naar de kust, en vervolgens definitief zuidwaarts. De SH 2 verloopt dan naar Gisborne.

Gisborne

De route naar Gisborne is vrij bochtig en voert door dichtbebost gebied, met lage bergen. De weg stijgt hier naar maximaal zo'n 700 meter hoogte. Daarna bereikt men de afgelegen regio Gisborne, naar de stad Gisborne. Vanaf Gisborne voert de weg zuidwestwaarts langs de kust richting Napier. Tussen Gisborne en Wairoa kan men kiezen tussen de kustroute SH 2 en de landinwaarts gelegen route.

Hawke's Bay

Men komt daarna in de regio Hawke's Bay. De weg voert zuidwaarts door overwegend glooiend tot licht heuvelachtig gebied, globaal langs de kust, maar soms wat landinwaarts. Daarna volgen vlak achter elkaar twee steden, Napier en Hastings. De snelste route door dit gebied is de Hawkes Bay Expressway, die echter enkelbaans is. Vanaf Napier naar het zuiden heeft men de keuze uit de SH 2 of de westelijker gelegen SH 50. Het zuiden van de regio Hawke's Bay is dunner bevolkt. De weg voert zuidwaarts door glooiend agrarisch gebied zonder veel plaatsen.

Manawatu-Wanganui

De SH 2 passeert daarna een stukje door de regio Manawatu-Wanganui. In deze regio liggen geen grotere plaatsen op de route van de SH 2, maar sluit in Woodville wel de SH 3 uit Palmerston North aan. De SH2 voert hier ook door vlak tot glooiend gebied.

Wellington

Het laatste deel van de route verloopt door de regio Wellington, die een stuk groter is dan de omgeving van de hoofdstad Wellington zelf. De weg verloopt door een brede vallei, de enige plaats in dit gebied is Masterton. Daarna moet men oversteken van de streek Wairarapa naar de Hutt Valley, door het Rimutakagebergte. Via een bochtige route voert de weg naar zo'n 550 meter hoogte. Daarna daalt men af in de verstedelijkte Hutt Valley ten noorden van Wellington. De SH 2 wordt er deels gevormd door de Hutt Valley Expressway. Vlak voor Wellington eindigt de SH 2 dan weer op de SH 1.

Geschiedenis

De SH 2 is van oudsher niet de doorgaande route over het Noordereiland, dat is de kortere State Highway 1. De SH 2 begint en eindigt op de SH 1. De SH 2 is wel van belang voor de ontsluiting van de middelgrote steden aan de oostkust, zoals Tauranga, Napier en Hastings, evenals de nogal afgelegen regio Gisborne.

Vanwege de lage bevolkingsdichtheid is de SH 2 overwegend een enkelbaans weg, alhoewel er soms inhaalstroken zijn. Op weg naar Tauranga is de SH 2 door de Karangahake Gorge aangelegd, een kloof op de grens van de regio's Waikato en Bay of Plenty.

Op 13 maart 1988 opende de Tauranga Harbour Bridge in Tauranga, de eerste verbinding op deze locatie. Daarvoor liep de SH 2 over de Maungatapu Bridge uit 1959. De brug raakte overbelast door de bevolkingsgroei van Tauranga en daarom is er een tweede brug naast gebouwd, die op 7 september 2009 in gebruik is genomen. Vermoedelijk in de jaren '90 is het ongelijkvloerse deel door Tauranga aangelegd. Afgezien van één rotonde bij het centrum is de SH 2 door de kern van Tauranga ongelijkvloers.

Tussen 2002 en 2006 is de route door het Rimutakagebergte nabij Wellington gemoderniseerd en zijn de bochten verbeterd. Dit is een belangrijke verbinding tussen de Hutt Valley nabij Wellington en de oostelijker gelegen streek Wairarapa. De SH 2 verliep oorspronkelijk tot in Wellington via de Wellington Urban Motorway, die later alleen onderdeel van de SH 1 is geworden.

Ten oosten van Tauranga is de SH 2 tussen Tauranga en Papamoa Beach omgevormd tot motorway, de Tauranga Eastern Link. Het deel dat rechtstreeks over de SH 2 is aangelegd opende op 27 mei 2015.

Op 3 augustus 2017 opende een ongelijkvloerse aansluiting tussen SH 2 en SH 58 in Haywards, in de Hutt Valley ten noorden van Wellington.[1]

Toekomst

De Takitimu North Link is een 14 kilometer lange autosnelweg met 2x2 rijstroken tussen Ōmokoroa en Tauranga.[2] Deze zal de bestaande SH 2 vervangen ten westen van Tauranga. De bouw van het project van $ 933 miljoen werd op 11 mei 2021 gegund.[3]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 5.000 tot 6.000 voertuigen tussen de SH 1 en Waihi. Het deel naar Tauranga is met 10.000 tot 17.000 voertuigen drukker. Door Tauranga rijden 24.000 tot 30.000 voertuigen. In het oosten van Tauranga rijden 27.000 voertuigen, dalend naar 18.000 voertuigen bij Te Puke.

Verder richting Gisborne dalen de intensiteiten naar 1.300 tot 2.000 voertuigen. Op het rustigste punt in de regio Gisborne rijden slechts 900 voertuigen per dag. Tussen Gisborne en Napier rijden 1.500 tot 2.000 voertuigen, snel stijgend naar 10.000 tot 16.000 voertuigen in Napier. Dit daalt weer naar 4.000 voertuigen ten zuiden van Hastings. Door de regio Manawatu rijden 3.000 tot 5.000 voertuigen en 7.000 tot 8.000 voertuigen rond Masterton en 6.000 voertuigen door het Rimutakagebergte.

In de Hutt Valley ligt het drukste traject van de SH 2, met 24.000 tot 42.000 voertuigen per dag.

Referenties

State Highways in Nieuw-Zeeland

National


North Island


South Island