State Highway 30 (Nieuw-Zeeland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SH 30
Begin Te Kuiti
Einde Whakatane
Lengte 219 km
Route

Te Kuiti

Whakamaru

Atiamuri

Rotorua

Onepu

Awakeri

Whakatane

De State Highway 30 of SH 30 is een state highway in Nieuw-Zeeland. De weg vormt een oost-westroute over het Noordereiland, vanaf Te Kuiti via Rotorua naar Whakatane aan de Bay of Plenty. De State Highway 30 is 219 kilometer lang.

Routebeschrijving

De State Highway 30 verloopt vanaf de State Highway 3 in Te Kuiti tot aan de kust in Whakatane. De weg voert door heuvelachtig gebied in het zuiden van de regio Waikato en in de regio Bay of Plenty. Een groot deel van de route heeft een wat secundair karakter, met name ten westen van de State Highway 1. Het oostelijk deel heeft wat meer betekenis als ontsluiting van de stad Rotorua en de kust bij Whakatane.

Het westelijk deel verloopt door heuvels en bereikt circa 500 meter boven zeeniveau. Daarna volgt de vallei van de Waikato River en is daarna de belangrijke verbindingsweg van de SH 1 naar Rotorua, de grootste stad op de route. De State Highway 30 verloopt over de oostoever van het Lake Rotorua en kent oostelijker een steile afdaling naar de kustregio van de Bay of Plenty, alhoewel de hoogteverschillen niet enorm zijn. Het kustgedeelte is zeer vlak. Een eindje voor Whakatane kruist men de State Highway 2. Eindpunt Whakatane is één van de grotere plaatsen aan de Bay of Plenty.

Geschiedenis

De State Highway 30 heeft enige betekenis voor doorgaand verkeer, met name op het oostelijk deel, waar het zowel een verbinding voor doorgaand verkeer vanaf de SH 1 naar Rotorua is, alsmede als route naar Whakatane. De State Highway 30 eindigde oorspronkelijk op de State Highway 2 in Paroa, net ten westen van Whakatane. De State Highway 2 is later naar het binnenland verplaatst en de State Highway 30 een klein stukje verlengd tot in Whakatane.

De State Highway 30 is nergens substantieel opgewaardeerd en is een tweestrooks weg. Op het westelijk deel voert de weg over de Whakamaru Dam die in 1949 in de Waikato River werd opgeleverd. Een heel klein deel van de weg is in Rotoroa al in of voor de jaren '90 naar 2x2 rijstroken verbreed. Dit omvat maar 1 kilometer van de State Highway 30.

Referenties


State Highways in Nieuw-Zeeland

National


North Island


South Island