State Highway 32 (Nieuw-Zeeland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SH 32
Begin Tokoroa
Einde Kuratau
Lengte 96 km
Route

Tokoroa

Whakamaru

Kuratau

De State Highway 32 of SH 32 is een state highway in Nieuw-Zeeland. De weg vormt een noord-zuidroute op het Noordereiland, vanaf Tokoroa tot Kuratau. De State Highway 32 is 96 kilometer lang.

Routebeschrijving

De State Highway 32 verloopt vanaf de State Highway 1 in Tokoroa tot de State Highway 41 in Kuratau. De weg verloopt door het binnenland van het Noordereiland en is in combinatie met de SH 41 een alternatieve route voor de SH 1. De State Highway 32 verloopt door het zuiden van de regio Waikato. Beginpunt Tokoroa is een redelijke plaats, maar andere plaatsen op de route zijn niet meer dan een gehucht. Het noordelijk deel voert door bebost gebied voordat men de vallei van de Waikato River bereikt. Daarna verloopt de SH 32 wat hoger, over de hellingen langs de westkant van het grote Lake Taupo. Het hoogste punt van de weg ligt op circa 550 meter hoogte. Richting zuiden nadert men de vulkanen van het Noordereiland, maar de SH 32 eindigt vrij ruim ten noorden daarvan op de SH 41.

Geschiedenis

De State Highway 32 verliep oorspronkelijk alleen vanaf de SH 30 tot SH 41 en deed op die route geen echte plaatsen aan, het was de ontsluitingsweg van plattelandsgebieden rond het Lake Taupo. In 1995 werd de route noordwaarts verlengd tot de SH 1 in Tokoroa, waarmee er ook een wat grotere plaats op de route kwam te liggen. De State Highway 32 is echter nergens opgewaardeerd, het is een lichter bereden alternatief voor de State Highway 1.

Referenties


State Highways in Nieuw-Zeeland

National


North Island


South Island