State Highway 3 (Nieuw-Zeeland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SH 3
Begin Hamilton
Einde Woodville
Lengte 500 km
Route

Hamilton

Te Awamutu

Otorahanga

Te Kuiti

Piopio

Mokau

Waitara

New Plymouth

Inglewood

Stratford

Hawera

Patea

Whanganui

Bulls

Palmerston North

Woodville

De State Highway 3 is een state highway in Nieuw-Zeeland, gelegen op het Noordereiland. De weg vormt een noord-zuidroute langs de westkust, vanaf Hamilton via New Plymouth en Palmerston North naar Woodville. De SH 3 is 500 kilometer lang.

Routebeschrijving

Waikato

De SH 3 begint in de stad Hamilton, de grootste stad in het binnenland van Nieuw-Zeeland. In Hamilton is de SH 3 een klein stukje met 2x2 rijstroken uitgevoerd, maar is al snel enkelbaans en loopt de stad uit. De weg loopt eerst zuidwaarts, later zuidwestwaarts over het platteland van Nieuw-Zeeland. Er liggen weinig plaatsen op de route, die door vlak tot glooiend gebied loopt, dat open in karakter is. Dichter bij de kust wordt het gebied heuvelachtiger en is er wat bebossing. Bij Mokau bereikt men de kust.

Taranaki

De weg volgt de kust naar het zuidwesten, langs de North Taranaki Bight, een licht heuvelachtige en beboste kuststreek. Tussen Mokau en Tongaporutu loopt de SH 3 pal langs zee, elders wat meer landinwaarts. Men bereikt uiteindelijk de stad New Plymouth, de grootste stad aan dit deel van de kust en de regio Taranaki. Vanaf New Plymouth slaat de SH 3 naar het zuiden af, en loopt naar de South Taranaki Bight, via een route die door het binnenland loopt. Het landschap is op zich vlak, met uitzondering van de 2.518 meter hoge Mount Taranaki, een vulkaan die ver boven het landschap oprijst. Men bereikt dan weer de kust bij Hawera. Tussen New Plymouth en Hawera kan verkeer ook kiezen voor de langere kustroute SH 45. Vanaf Hawera loopt de SH 3 zuidoostwaarts op enige afstand van zee door vlak gebied.

Manawatu-Wanganui

De SH 3 loopt daarna door de regio Manawatu-Wanganui, in zuidoostelijke richting, en doet twee grotere plaatsen aan, Whanganui en Palmerston North. Halverwege beide plaatsen kruist men ook de SH 1. De weg verloopt veelal door licht glooiend gebied. Oostelijk van Palmerston North verloopt de SH 3 door de Manawatu Gorge, een circa 300 meter diepe kloof. Oostelijk daarvan eindigt de SH 3 op de SH 2 in Woodville.

State Highway 3A

De SH 3 heeft één spur, de State Highway 3A, vanaf Waitara tot Inglewood in Taranaki. Deze route snijdt de omweg via de stad New Plymouth af. Deze weg is 16 kilometer lang.

Geschiedenis

De SH 3 is geen erg belangrijke doorgaande weg, het meeste verkeer door dit deel van Nieuw-Zeeland gebruikt de State Highway 1. De SH 3 is vooral ter ontsluiting van de kustplaatsen New Plymouth en Whanganui. Voor toerisme is de SH 3 ook van belang, rond de vulkaan Mount Taranaki. Slechts enkele korte stedelijke stukjes zijn met 4 rijstroken uitgerust, de rest van de SH 3 is overwegend een enkelbaans weg die niet hoogwaardig is uitgevoerd.

In 2017 werd de SH 3 door de Manawatu Gorge tussen Ashhurst en Woodville afgesloten voor het verkeer. De weg heeft hier een historie van onderbrekingen door landverschuivingen. Na een nieuwe landverschuiving in juli 2017 is besloten de weg niet meer open te stellen en een nieuw tracé verder noordelijk te bouwen, die tussen 2021 en midden 2025 is aangelegd.[1][2][3]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 25.000 voertuigen in Hamilton, wat daalt naar 7.000 voertuigen tot Te Kuiti en 2.000 voertuigen verder naar de kust. Dit stijgt langzaam naar 7.000 voertuigen bij Waitara en 26.000 voertuigen in New Plymouth. De route van New Plymouth tot Hawera telt 4.000 tot 7.000 voertuigen. De route van Whanganui tot Palmerston North telt 5.000 tot 8.000 voertuigen, piekend op 20.000 voertuigen in Palmerston North. De route door de Manawatu Gorge naar Woodville telt 6.400 voertuigen.

Referenties

State Highways in Nieuw-Zeeland

National


North Island


South Island