State Highway 4 (Nieuw-Zeeland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SH 4
Begin Te Kuiti
Einde Whanganui
Lengte 237 km
Route

Taumarunui

Raetihi

Whanganui

De State Highway 4 is een state highway in Nieuw-Zeeland, gelegen op het Noordereiland. De weg vormt een noord-zuidroute door het binnenland, vanaf Te Kuiti tot Whanganui. De SH 4 is 237 kilometer lang.

Routebeschrijving

Waikato

In het zuidwesten van de regio Waikato splitst de SH 4 van de State Highway 3 af, ongeveer 11 kilometer ten zuiden van Te Kuiti. De weg verloopt zuidwaarts door heuvelachtig gebied, dat weinig bebossing heeft. In Waikato liggen verder geen plaatsen meer op de route.

Manawatu-Wanganui

De weg verloopt dan noord-zuid door de regio Manawatu-Wanganui. Dit deel voert door dunbevolkt gebied, er liggen maar een paar dorpen op de route, en er zijn weinig zijwegen. De weg voert langs de voet van de Mount Ruapehu, een 2.797 meter hoge vulkaan. De SH 4 bereikt hier ook zijn hoogste punt op circa 800 meter. De SH 4 is verder geen uitgesproken bergachtige route, afgezien van de vulkaan bestaat het landschap voornamelijk uit lage heuvels. De weg is wel vrij bochtig. Men bereikt daarna Whanganui, de grootste stad op de SH 4, en tevens het eindpunt van de route. Hier eindigt de SH 4 op de State Highway 3.

Geschiedenis

De SH 4 is geen erg belangrijke route, alhoewel het wel de kortste route van Hamilton naar Whanganui is. Buiten Whanganui liggen er echter alleen wat kleine dorpjes op de route, waardoor de SH 4 weinig is opgewaardeerd. De weg verloopt wel pal langs de Mount Ruapehu, een toeristische bestemming.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden zo'n 1.000 tot 2.000 voertuigen over het grootste deel van de route, met een piek van 4.800 voertuigen bij Taumaruni. Het drukste punt ligt bij Whanganui met 6.700 voertuigen.

Referenties


State Highways in Nieuw-Zeeland

National


North Island


South Island